Region juga najveći izvoznik u Srbiji

Region juga najveći izvoznik u Srbiji
Podeli:

Prema statističkim podacima o spoljnotrgovinskoj razmeni u prvom kvartalu ove godine na području koje pokriva Privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga ostvarila je najbolje rezultate u odnosu na druge regione u Srbiji, kao i najbolje rezultate u izvozu, saopšteno je iz ove privredne asocijacije.

Tako je, na primer,  ostvaren ukupni promet u iznosu od 700,8 milioa dolara, što u odnosu na isti period u 2017. godini predstavlja povećanje od 188,2 milionadolara, odnosno, 36,7 posto.

U ovom period najviše se izvoze spoljni pneumatici (gume) za putničke automobile, zatim cigarete, ali i setovi provodnika i ostale slične opreme za putnička vozila, računajući i delove za sedišta od raznih materijala.

Vrednost ostvarenog neto izvoza sa područja ovog regiona zauzima ubedljivo prvo mesto u Republici, u odnosu na ostale regionalne i gradske privredne komore, što, posmatrano u odnosu na prošlu godinu predstavlja uvećanje od 127,9 miliona dolara (45,1%).

Što se uvoza tiče, zabeleženi rast je manjeg obima i iznosi 60,3 miliona dolara (26,3%), a najfrekvetnije robe na ulazu u Nišavski region su: kaučuk, delovi za sedišta, složive kutije od netalasaste hartije ili kartona, kao i različita nerazvrstana CT-roba na skladištenju.

Na osnovu prezentovanih podataka o pokrivenosti uvoza izvozom, može se zaključiti da je iznos od 142% (124% u 2017. godini), ostvaren na području našeg regiona, značajno bolji od republičkog proseka u ovom segmentu, koji iznosi 75%. U strukturi razmene, učešće pojednih upravnih okruga izgleda ovako: Nišavski – 54%, Pirotski – 33% i Toplički – 13%, dok od opština na području tri okruga u ovom segmentu poslovanja prednjače Opština Pirot (145,1%), GO Crveni Krst (144,3%), Opština Prokuplje (106,4%) i Aleksinac (106,2%). Od kompanija koje posluju na ovom području, najveći udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni imaju multinacionalne korporacije i strani investitori”, potencira se u saopštenju.

 


Podeli:
  1. A gde je tu krimos jajcar,poznat u narodu kao „lesinar iz maminog gnezda“- velika nesreca za grad Pirot,koji sa urs dinkicevim potrckom vlasticem pljackaju osiromaseni narod.

Comments are closed.