Roditelji diskriminišu romsku decu u školi u Bujanovcu

Roditelji diskriminišu romsku decu u školi u Bujanovcu
Podeli:

Oko 25 prvaka iz Bujanovca nije počelo školsku godinu jer se njihovi roditelji protive da u Osnovnoj školi “Branko Radičević” pohađaju mešovita odeljenja sa romskom decom, već traže da njihova deca budu raspoređena onako kako su bili po grupama u predškolskoj ustanovi.

Roditelji, javljaju agencije, peticijom žele da ubede školsko rukovodstvo da njihova deca budu raspoređena i prete prebacivanjem dece u druge škole, ali u školi kažu da to nije moguće.

Mreža organizacija za decu Srbije osudila je dešavanja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Deca romske nacionalnosti su često izložena različitim oblicima indirektne ili direktne diskriminacije, a formiranje segregisanih odeljenja ili škola svakako predstavlja vid diskriminacije koji je zabranjen antidiskriminacionim propisima Srbije, kao i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja„, ocenila je ta nevladina organizacija.

U saopštenju se podseća da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno da se u obrazovnom sistemu izdvajaju pojedinci ili grupe, između ostalog i po osnovu rasne, nacionalne, etničke, jezičke ili verske pripadnosti.

S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i neromske dece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije„, dodaje se i podseća da i domaći zakoni i međunarodni pravni okvir nalaže da i resorno ministarstvo i lokalna samouprava preduzmu mere da se spreči diskriminacija i segregacija po osnovu bilo kog ličnog svojstva.

Mreža organizacija za decu Srbije je dodala da segregacija u obrazovanju ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već povećava i rizik od siromaštva i stigmatizacije.


Podeli:
  1. Otkud to odjednom?

  2. pravnik, a ne lakardijas 7. septembra 2018., 11:04 am

    Ovde se spominju neki Zakoni. Pa predsednik Srbije ne postuje najvisi pravni akt, koji se zove Ustav. U ovoj zabokrecini ima svasta, jos kolibu da zapalimo. … Kad je moj sin bio u petom razredu platio sam licno ekskurziju romu sa kojim je moje dete sedelo u klupu.

Comments are closed.