Širi se deponija u Željkovcu, izgrađena još jedna kaseta

Širi se deponija u Željkovcu, izgrađena još jedna kaseta
Podeli:

Izgradnjom još jedne kasete u okviru druge faze na Regionalnoj deponiji komunalnog smeća u Željkovcu kod Leskovca, gde se deponuje smeće iz tri okruga, problem skladištenja rešen je u narednih 7 do 10 godina, rečeno je danas prilikom obilaska završenih radova.

Komunalmo preduzeće PWW je u samo proširenje deponije, zajedno sa proširenjem postrojenja za prećišćavanje optapdnih voda, uložilo tri miliona evra. Na toj deponiji može da se skladišti 360.000 kubika otpada.

Deponija Zeljkovac

Posted by Jugmedia on Уторак, 09. октобар 2018.

Odlagalište je izgrađeno po savremenim standrdima, s obzirom na to da izvođač garantuje bezbednost, odnosno, garantuje da opasnost po stanovnike i za životnu okolinu nema“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na deponiji će, pored grada Leskovca, otpad odlagati opštine: Vlasotince, Crna Trava, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vladičin Han, Žitorađa i Prokuplje.

Deponija Željkovac je jedna od retkih sanitarnih deponija  gde je upošljeno 25 radnika, a na teritoriji Leskovca ukupan broj ove firme je 210 zapošljenih. U  2018. i 2019. godini, PWW je obnovio kompletno svoj vozni park. Kupio je 13 kamiona, a vrednost kamiona i nabavljenih kanti iznosi  2,5 miliona evra“, naglasio je Cvetanovič.

„Grad Leskovac je u mnogim standardima postao primer dobre prakse“, ocenio je Cvetanović, zamolivši da se po školama postave adekvatni kontejneri

On je ocenio da ovo komunalno preduzeće  s austrijskim kapitalom već 11 godina „odlično obavlja svoj posao u Leskovcu“ i ima saradnju sa lokalnom samoupravom, posebno na jednonedeljnim višegodišnjim čišćenjima i uređenju grada, pomažući podizanje novoa higijene i očuvanje životne sredine.

Novinarima se obratio i Slobodan Cvetković, direktor PWW za Srbiju, naglašavajući da je sa novoizgrađenom kasetom obezbeđeno rešenje daljeg deponovanja u narednih 7 do 10 godina, u zavisnosti od količine smeća.

Ova deponija je rađena po najvišim standardima koje propisuju direktive evropske zajednice, a to je da se napravi deponija sa izolacionom podlogom, da je glina i da vodonepropustiva folija, sa drenažnim sistemom i saklupljanjem otpadnih voda koje se odlažu u takozvanu biolagunu, iz koje se radi orošovanje deponije. Imamo i prečišćivač tih otpadnih voda. Sa ovim rešenjem možemo da pokrijemo kompletan region. Ovo je tek druga kaseta koja ima taj kapacitet od pola miliona i više tona otpada u narednom periodu, a posle ove ide treća i četvrta kaseta, po planu“, pojasnio je Cvetković.

Pranje kontejnera počeće naredne godine, obećao je Cvetković

Obilasku novoizgrađene kasete i samog kompleksa deponije Željkovac, prisustvovali su i predsednici opština Vladičin Han Goran Mladenović, opštine koja od početka skladišti smeće u Leskovcu, predsednik opštine Vlasotinca Zoran Todorović, opštine koja je posle dugog niza godina konačno odlučila da iskoristi sve pogodnosti regionalne deponije, zatim, predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović i predstavnici drugih opština.

Gost Leskovca koji je bio danas na deponiji je Željko Voćinkić, generalni diretor austrijske firme WWW – Por.

Inače, Regionalna deponija Željkovac kod Leskovca je jedna od najstarijih i najmodernijih deponija na jugu Srbije. Kemen temeljeca, kome prethodio ugovor sa PWW-om, udaren je još 2005. Godine, kada je predsednik opštine bio Vladan Marinković, svečano je počela sa radom, kako se prisećaju sami radnici, oktobra 2009. godine.

U okviru prve faze čini niz od nekoliko kaseta za deponovanje smeća.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“


Podeli:
  1. Kada mi ne umemo da odlažemo đubre, došli su austrijanci da nas nauče. Ili je nešto drugo u pitanju?

    7
    1

Comments are closed.