Narodni muzej postao bogatiji za zbirku o Ljubomiru Marinkoviću

Uspomene poklonjene Leskovčanima

Uspomene poklonjene Leskovčanima
Podeli:

Leskovački muzej postao je bogatiji za još jednu kolekciju slika, predmeta i dokumenata, ovoga puta o životu i radu Ljubomira Ljube N. Marinkovića – Strojkovčanina, koja dočarava jedno prohujalo vreme, i od koje će biti formirana zbirka.

Ove uspomene, ukupno 1.080, predao je muzeju Ljubomirov sin prof. dr  astronomije i matematike Miomir Marinković, a danas je potpisan ugovor o primopredaji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U njoj se nalaze, osim privatnih uspomena i biografija, mnoga dokumenta i predmeti iz poslovnog života Ljube Marinkovića. A njegovi poslovi su bili velikih razmera i odvijali su se u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, Bugarskoj, Libanu i Siriji, Španiji, Austriji, SAD i još nekim zamljama. Bio je među vodećima u izvoznoj branši, u više segmenata prvi. I to ne samo u Srbiji. Osnivač i predsednik Omladinske zadruge za kredit i štednju u Leskovcu dao je svojim radom u Zadruzi znatan doprinos razvoju zadrugarstva u Srbiji. Njegova biografija je odraz i slika dramatičnog vremena u kojem je živeo i delao”, cenio je Miomir Marinković, koji jedan deo godine provodi u Švajcarskoj, drugi u Berogradu i Strojkovcu, tamo gde su njegovi koreni.

Život i rad Ljube Marinkovića mogu da ohrabre mnoge mlade preduzetnike u njihovim poduhvatima u ovim teškim vremenima koja, smatra Marinković.

Jedan od najvećih južnjačkih i svetskih biznismena prošao ALBANSKU I OZNAŠKU golgotu, ali se nije odrekao Srbije i Leskovca

I danas, kao i onda kada je on radio i stvarao, osim inventivnosti, potzrebno je  strpljenje, istrajnost i samoodricanje. U takvoj situaciji se udruženim snagama, uprkos svih teškoća, može puno postići. Omladinska zadruga za kredit i štednju u Leskovcu to lepo ilustruje. Zato je dobro i korisno da se uspomena na Ljubomira N. Marinkovića sačuva od zaborava”, zaključuje potomak.

Veliku zaslugu za ovaj poklon imaju, dodaje Marinkoivć, direktorka muzeja Mira Ninošević i njen zamenik Veroljub Trajković, inače, između ostalog autori izložbe Zaltno doba Leskovca i koautori istoimene monografije u kojoj je predstavljen i Ljubomir Marinković i njegova supruga Angelina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Poklon Miomira Marinkovića je od velikog značaja za muzej jer kroz život znamenite ličnosti prikazuje istoriju Leskovca i Srbije, sa još jedne strane osvetljava period balkanskih ratova, Prvi i Drugi svetki rat, ali i posleratni period, sve do sedamdesetih godina prošlog veka. To je dokumentovana uzbudljiva priča o jednom vremenu i jednom čoveku koji je plovio kroz njega”, ističe Mira Ninošević, dodajući da će Marinković doneti još 500 dokumenata koje je decenijam čuvao u Švajcarskoj.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Znanje i pravda govore, dok neznanje i nepravda urliču.
    Ko ne zna, a ne zna da ne zna – opasan je
    – izbjegavajte ga!

Comments are closed.