Vinogradari očekuju rodnu godinu, obeležen Sveti Trifun

Vinogradari očekuju rodnu godinu, obeležen Sveti Trifun
Podeli:

U vinogradu Bratislava Ristića, u ataru sela Kozare, danas je zarezana vinova loza u vlasotinačkom vinogorju.

Prema rečima vinogradara, broj zasada se smanjuje jer ni sama zakonska rezulativa ne ide na ruku malim proizvođačima. Oni očekuju promene od novog zakona o vinu, koji je u najavi

Članovi Udruženja voćara i vinogradara u Vlasotincu tradicionalno su, na dan Svetog Trifuna, prvi put u novoj godini ušli u vinograde.

U našem kraju vinova loza se gaji na oko 300 hektara, a skoro 90% tih zasada nalazi se upravo na ovom području. Niske temperature u januaru nisu oštetile zasade, sneg im je bio dobra zaštita i vinogradari očekuju rodnu godinu”, rekao je predsednik udruženja Božidar Kocić.

Na području kukavičkog i kozaračkog atara najzastupljenije sorte su smederevka i župljanka, a na zasadima koji su podignuti u poslednjih 10-15 godina zastupljen je i  kaberne sovinjon.

U ime lokalne samouprave domaćine i goste pozdravio je predsednik Skupštine opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Broj zasada se decenijama smanjuje, ali se trudimo da ono što imamo očuvamo. Lokalna samouprava je i ove godine opredelila sredstva za podsticaje u poljoprivredi, a opredelili smo i znatna sredstva za uređenje atarskih puteva kako bismo brze mogli da dodjemo do njiva”, rekao je Petrović, poželevši vinogradarima rodnu godinu, slatko grožđe i dobra vina.

Do pre dve decenije, u vlasotinačkom kraju bilo je oko 2000 hektara pod vinovom lozom, a minimalni prosečan rod po hektaru iznosi je 7 do 8 tona. Da bi mogao da se ubere pun rod, od trenutka formiranja zasada treba da prođe 5 do 8 godina.

(Kraj)


Podeli: