Vlade Srbije i Makedonije na sednici u Nišu

U rukovodstvu Niša, u Skupštini grada i gradskoj vladi potvrđeno je Politici da će naredne srede, 21.marta, u gradu na Nišavi biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije, u niškom Oficirskom domu u kome je planiran susret premijerke Ane Brnabić i njenog kolege Zorana Zaeva u četiri oka, kao i više sastanaka predstavnika ministarstava a posle ovih sastanaka i sednica kompletnih vlada.

Ovo će biti treća zajednička sednica dveju vlada, a Niš će u kratkom roku od samo pola godine po drugi put biti domaćin zvaničnog susreta visokih srpskih i makedonskih delegacija – krajem avgusta u niškoj Gradskoj kući održan je važan sastanak šefova diplomatije Srbije Ivice Dačića i Makedonije Nikole Dimitrova.

Bio je to prvi susret zvaničnika dve zemlje posle diplomatsko-političke krize u drugoj polovini prošlog leta, tokom koje je osoblje ambasade Srbije u Skoplju povučeno u Beograd na konsultacije. Upravo u vreme susreta Dačića i Dimitrova u Nišu deo osoblja srpske ambasade u Makedoniji vratio se u Skoplje.

Na dnevnom redu prestojeće zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije u Nišu, saznaje se, očekuje se potpisivanje više dokumenata o saradnji dve zemlje u oblasti bezbednosti i odbrane, pravosuđa, trgovine i ekonomije, socijalne politike, zaštite životne i radne sredine i drugim. Posebno će biti reči o evropskim integracijama i zajedničkim incijativama za unapređenje infrastrukture.

Prema programu boravka u Nišu premijerka Ana Brnabić i prvi čovek makedonske vlade Zoran Zaev učestvovaće i na Ekonomskom forumu Srbija-Makedonija, koji će 21.marta takođe biti održan u Nišu, a koji organizuju privredne komore dve zemlje.