Vranje: Ima mesta u Prihvatilištu

Vranje: Ima mesta u Prihvatilištu
Podeli:

VRANJE- U Prihvatilištu u Vranju trenutno boravi sedam osoba, a zbog vanredne situacije prijem u ovoj socijalnoj ustanovi  omogućen je svakome ko nema adekvatnu zaštitu od hladnoće i gladi, kažu nadležni.

Pogoršanje zimskih vremenskih uslova usled veoma niskih temperatura  stvorili su nove egzistencijane probleme za socijalno ugroženo stanovništvo koje nema krov nad glavom. Smeštaj onih bez krova na nad glavom u ledenim danima pravi razliku između života i smrti, zbog čega je Prihvatilištu izdato naređenje da udomi svakog kome je pomoć neophodna.

„Juče je u prepodnevnim satima izvšen prijem jednog beskućnika kao i jedne šestočlane porodice iz Barelića, koja nije bez krova nad glavom ali je u stanju socijalne potrebe“ kaže Danijela Milosavljević, gradska većnica za oblast socijale.

Na teritoriji grada registrovano je osam beskućnika ali uglavnom svi oni u Prihvatilištu borave duži niz godina, dok se u situacijama sa vremenskim neprilikama javljaju sporadični slučajevi.

„Kapacitet Prihvatilišta je 75 kreveta. Pored toga oni raspolažu dušecima i velikim dnevnim boravkom gde ukoliko postoji potreba može da se smesti veći broj ljudi. Popunjenost u ovom trenutku iznosi oko 40 odsto“ navodi Milosavljević.

U Centru za socijalni rad ističu da se svi korisnici novčane socijalne pomoći po zahtevu odmah zbrinjavaju ali da se usluge u pogledu dodele osnovnih životnih namirnica i tople garderobe  omogućavaju svima koji su ugroženi.

„Voditelji slučajeva evidentirali su ugrožene porodice, a u stalnom smo kontaku sa starijim licima iz sela u vezi njihovih potreba. I pre ove krizne situacije održavali smo kontakt sa predsednicima mesnih zajednica, koji su nas obaveštavali o  svim slučajevima kojima je naša pomoć bila potrebna” kaže Dragana Arsić, v.d. direktora Centra za socijalni rad.

Prema rečima direktorke Centra  ,pre mesec dana su za 20 ugroženih lica  dodeljena drva za ogrev  u novčanoj vrednosti za tri metara kubnih, po osnovu jednokratne pomoći i pomoći pri zahtevu.

“Ovim putem želim da apelujem na sugrađane da ukoliko znaju da je nek životno ugrožen , da nema drva, da nema hranu da se obrati svim službama pomoći kako republičkih tako i gradskih” naglašava Milosavljević.

Gradonačelnik  i komandant Štaba za vanredne situacije u Vranju,  Slobodan Milenković  zamolio je sve građane da budu krajnje obazrivi i da bez preke potrebe ne izlaze van svojih domova, dok je na snazi crveni meteo alarm.

Milan Zdravković

 

 


Podeli: