Zaostale plate prijavilo još 2.500 radnika propalih firmi

Zaostale plate prijavilo još 2.500 radnika propalih firmi
Podeli:

Centru za socijalni rad u Nišu potraživanja za zaostale zarade u naknadno odobrenom roku prijavilo je 2.500 bivših radnika propalih društvenih preduzeća, potvrdila je danas pomoćnica direktora te ustanove Javorka Randjelović.

Ona je rekla da se podaci radnika unose u bazu podataka i da će se za nekoliko dana znati tačan broj onih čije su prijave validne.

Randjelović je ocenila da je broj radnika koji su prijavili potraživanja „iznenadjujuće velik“ s obzirom na to da se radi o naknadno odobrenom roku.

U martu 2016. Centru za socijalni rad Niš potraživanja za zaostale zarade prijavilo je 6.200 radnika propalih društvenih preduzeća.

Prihvaćene su prijave 5.100 radnika čije firme nisu potpuno ugašene, odnosno u kojima stečajni postupak još traje.

Radnicima koji su prošlog proleća prijavili potraživanja najpre je isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara, a krajem decembra pomoć u visini minimalne zarade.

Predstavnici grada i radnika najavili su da će tokom januara „minimalac“ dobiti i radnici čija potraživanja budu prihvaćena u naknadno odobrenom roku koji je trajao od 26. decembra do 6. januara.

Ministar privrede Goran Knežević je u oktobru, prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu najavio da bi do kraja 2016. trebalo da počne isplata zaostalih plata po modelu koji će utvrditi nadležna ministarstva.

Bivši radnici propalih niških društvenih firmi i dalje se skoro svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće da bi saznali kako i kada će njihov višegodišnji problem biti rešen.

Prema nezvaničnim procenama, radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, Jastrepca, Gradjevinara i drugih firmi, potražuju za zaostale zarade oko 2,5 milijardi dinara.
Biljana Ljubisavljević


Podeli:
  1. Šta je sa radnicima i njihovim zaradama iz drugih gradova?
    0    0
  2. Hvala vam ljudi. Povido si posao s ovim parama
    0    0

Comments are closed.