Zatrovali se pečurkom „velika sunčanica“

Zatrovali se pečurkom „velika sunčanica“
Podeli:

Bračni par iz Beograda i starija žena iz sela Obražda u opštini Bojnik, zatrovali su se otrovnim gljivama „velika sunčanica“, vrlo sličan jestivom „srndaću, koje su brali u šumi, a spremali u kućnim uslovima.

Kako je potvrđeno Jugmedii u Opštoj bolnici Leskovac, oni su bili smešteni u leskovačkoj bolnici, a bračni par je upućen juče u Centar za toksilogiju u Vojno medcinskoj akademiji u Beogradu jer su „vrlo brzo pokazali slabost bubrega i jetre“.

Žena je sa istim simptomima upućena danas na VMA.

Troje zatrovanih pečurkama starosti su od 60 do 65 godina.

Kako su Jugmedi objasnili berači gljiva, „velika sunčanica“ se od jestivog „srndaća“ razlikuje samo po debljini drške i po prstenu na njoj


Podeli:
  1. Sve pecurke su jestive jednom!

    2
    2
  2. Au brt, baš vam je stručan članak. Narodni nazivi „velika sunčanica“ i „srndać“ se odnose na istu pečurku koja je jestiva. Od otrovnih slična joj je jedino haringača koja se razlikuje po veličini jer raste u prečniku samo do 6cm dok sunčanica raste i do 40cm. Haringača smrdi na ribu a sunčanica miriše na lešnik. Postoji retka varijanta otrovne sunčanice ali ona raste po njivama a ne po šumama.

Comments are closed.