100 dana iluzije

Svojevremeno sam kao mladić, obožavao velikog Američkog šoumena i iluzionistu, Dejvida Koperfilada. Doduše, mnogo više mi se je ipak dopadala njegova tadašnja verenica Klaudija Šifer, ali to je ipak potpuno nevažno za ovu moju priču. 

E pa taj Koperfild je svojom veštinom priređivao svakojaka čudesa i sve je to bilo prenošeno putem TV-a širom sveta. Između ostalog, videli smo njegov prolazak kroz kineski zid, kao i lebdenje nad kanjonom reke Kolorado. Ipak na mene, a verovatno i na sve druge gledaoce širom sveta, najveći utisak je ostavilo veličanstveno i potpuno neshvatljivo nestajanje jednog od simbola USA. Nestajanje kipa slobode.

Kasnije je svetom kružila priča da je istu magiju želeo da izvede i sa Ajfelovim tornjem, ali su Parižani u poslednjem trenutku odustali. Koperfild navodno nije mogao da im garantuje, da će im povratiti njihovu voljenu kulu.

Postoje i postojali su naravno i drugi veliki iluzionisti. Za legendarnog Hudinija se recimo i dan danas govori da je nenadmašiv. Ne znam. Ja sam gledao samo Koperfilda i iz mog ugla, on je najveći.

A mozda ipak i nije?

Mozda ja ipak znam jednog boljeg i uspešnijeg ilzionistu, čak i od velikog Koperfilda. Jednog koji je uspeo nešto što pre njega, ni najumniji kvantni fizičari nisu mogli, čak ni da pretpostave.

Jednog koji je uspeo da sabije vreme.

Da, dobro ste čuli! Da sabije vreme. Tačnije, da više od dve cele godine, smesti u samo 100 dana.

Ajnstajn je svojevremeno govorio nešto o savijanju prostor-vremena, ali o sabijanju samog vremena, verovatno poima nije imao. Možda bi takav paradoks, eventualno mogao da razume ingeniozni Stiven Hoking, ali bi to svakako bila samo još jedna potvrda, da se ipak radi o potpuno neshvatljivom i neverovatnom fenomenu.

Dakle radi se o nepovratnom uticaju na četvrtu dimenziju. Na vreme.

Pa kome je to uspelo.

Pa zna se.

Kome drugom, nego njemu!

Premijeru Srbije!

Aleksandar Vučić, ako neki nisu primetili, neprikosnoveno vlada zemljom Srbijom već više od 2 godine. I pored toga on danas, na neki volšeban način obeležava samo 100 dana svoje vladavine.

Zato je on veći iluzionista i od Koperfilda i od Hudinija i od svih ostalih koji su bili, ili su još uvek u tom biznisu.

Njegova veština je šta više, multidisciplinarna. On ne samo da ume da manipuliše vremenom. Nego pored toga, izvanredno manipuliše i ljudskim sećanjem. Bukvalno ga briše u deliću sekunde. Jednim jedinim magičnim pokretom, njegovih spojenih ruku.

Samo tako se je moglo desiti, da su svi kao hipnotisani zaboravili, da nam je iste reči koje nam je uputio juče, jednom već rekao.

A juče nam je sa B92 vise nego ponosno kazao:

„Za dve godine izlazimo iz krize“!

Pa gospodaru, to si nam već rekao pre dve godine. Zar ne? A verovatno ćeš nam, ako ti budemo pružili priliku, isto to reći i za dve godine. Zar ne?

I šta nam je juče još rekao naš premijer?

Bez da trepne, reče premijer da je sve što je obećao i ispunio.

Nećemo o tome šta je obećavao, jer to više niko živ i ne zna. Da mi ipak pogledamo, šta je to što je navodno ispunio? Tek onako, da osvežimo magijom izbrisano pamćenje.

Dakle nakon potpuno nepotrebnih i silom izazvanih izbora, Aleksandar Vučić je preuzeo vladu od samoga sebe i umesto PPV, konačno postao premijer. Ovi Izbori su Srbiju koštali 20 miliona eura i to je zaista ogromna cena. Naročito ako se zna, da je plaćena pre svega da bi jedna prilično bolesna sujeta, bila zadovoljena. Koliko se ja sećam, tadašnji premijer Dačić je nudio premijersku poziciju Vučiću bez izbora. Međutim, neko je pošto poto želeo da trijumfalno postane kalif umesto kalifa.

Rezultat tog „velikog“ trijumfa je to, da je većina članova predhodne Vlade, ostala i u Vučićevom kabinetu.

Novi premijer je kao što smo imali priliku da vidimo, od prvog dana okrenuo sasvim novi list. Najpre je promenio radno vreme u Vladi. Pa je zatim počeo da čeka goste. A čim je ispratio nasmejanu Keti Ešton, uputio se je put Berlina, da vidi jednu drugu, mnogo manje nasmejanu damu. Kako se je proveo tamo, znaju samo njih dvoje.

A onda je, posle tih dama sumnjivog evropskog morala, na red došla majka Rusija. A tamo u Moskvi? Sibir! Da se smrzneš od gostoprimstva. Jedino što smo shvatili kao nedvosmisleni rezultat ovog susreta, je da Putin ne želi Fijatove automobile na svojim ulicama i da Duleta Bajatovića, niko ne sme da mu dira. Putin očigledno stavlja znak jednakosti između Južnog toka i Dušana Bajatovića. Pa dobro, i to je nešto. Barem ce blajhana ministarka, zbog toga manje da lupeta.

U međuvremenu, premijer uspostavlja takvu investicionu klimu u Srbiji, u kojoj je njegovim retkozubim Arapima, omogućeno da bud zašto pokupuju najplodniju Srpsku zemlju. To je već isprobani recept koji smo imali prilike da vidimo prilikom poklanjanja Jata, posrnulom Etihadu. Etihad je tako spašen, a mi Jat više nemamo. Imamo samo ugovor, ali gle čuda! Ni njega ne možemo da vidimo.

A onda su počele nevolje. U stvari, kako za koga? Radi se naravno o poplavi.

U toku te nepogode, premijer potpuno neustavno preuzima ulogu glavnokomandujućeg. Kao takav, umesto da zaista rešava probleme, on zloupotrebljava medije i beslovesno širi katastrofičnu paniku. A sve to zarad, sopstvenog samoreklamerstva. U takvoj situaciji, totalni dilentatizam Srpske Vlade i njenog premijera, je jedino što je bilo stalno prisutno na poplavljenom terenu.

A nakon poplave, situacija je još gora. Samo ovoga puta, bez ikakvog biblijskog opravdanja. Ljudi u poplavljenim područjima su još uvek u užasnoj poziciji.

Na gromoglasno najavljivanoj donatorskoj konferenciji, Srbija je dobila 995 miliona eura. Nešto malo u donacijama, mada još uvek niko živ ne zna ni ko su donatori, ni koji su iznosi u pitanju. A većinskim delom, u navodno veoma povoljnim kreditima. To koliko su zaista ti krediti povoljni, verovatno će saznati tek naši unuci koji će ih vraćati. U poplavljenim područjima inače gotovo svakodnevno traju protesti ugroženog naroda, ali mediji izgleda o tome ne žele da izveštavaju. Ne, ne radi se o cenzuri naravno. Nije u pitanju čak ni autocenzura. Jednostavno se eto, desava tako. Samo od sebe.

Vučić u međuvremenu započinje i međunarodnu kampanju, pa odlazi u Pariz. Tamo razgovara sa premijerom Francuske i predstavnicima Francuskih kompanija. Na kraju razgovora, pozvao ih je da investiraju u Srbiji. Da li su prihvatili? Odgovor na to pitanje, izgleda samo naš premijer ne zna. Mi znamo.

Nisu prihvatili!

Zatim našem premijeru u tajnu posetu dolazi Toni Bler. Razlog posete? Turizam, verovatno? Nedugo posle toga, Vučić odlazi u Beč. Niko ne zna zašto. Valjda da rastera Mladobosanske sene, da ne plaše njegovog prijatelja Kurtza.

A kad smo već kod Mladobosanaca…

Od prošlogodišnjeg premijerovog obećanja, da će u Beogradu biti podignut spomenik Gavrlu Principu, naravno nema ništa. Verovatno da mu se kojim slučajem ne naljuti kamarad Kurtz.

Između svih ovih aktivnosti, u nekom vremenskom međuprostoru, naš premijer je ipak uspeo da nešto i izgradi. Pa zar ste uopšte sumnjali?

Podigao je velelepnu maketu Beograda na vodi i prikazao njen faraonski sjaj svekolikom Srpstvu, na mnogobrojnim bilbordima širom zemlje. Toliko su bili voljeni ti bilbordi, da je policija morala da ih danonoćno čuva od oduševljenog naroda.

Takodje je uspeo i u nečemu, na čemu mu čak i svemogući Kinezi mogu pozavideti. Falsifikovao je kompletan Mercedesov autobus, tako što je na šasiju Ikarbusovog modela, prilepio poznati logo čuvene Nemačke firme.

I pored svih iscrpljujućih obaveza, nas premijer je pronašao vreme da se pozabavi i naukom. Naime pred komisijom sastavljenom od celokupne Srpske naučne i intelektualne javnosti, veoma uspešno je odbranio, dokazano plagirani doktorat, ministra policije Nebojše Stefanovića. I to sa ocenom 10.

A da mu je dobrobit naroda ipak na prvom mestu, govori i to da je ispunio svoje staro obećanje i ukinuo TV pretplatu. TV taksu nikada nije pominjao. Što jes jes.

U međuvremenu, Srpsku Vladu napušta njegova najveća uzdanica, ministar Krstić. Kao što vidimo, njega će zameniti Vujović. A to znači, zameniće ga niko! A Vujovićevo bivše ministarstvo privrede više i nije važno. Privredu ionako nemamo. Pa šta će nam onda ministar privrede?

I pored ovako „osakaćene“ Vlade, zakonodavna aktivnost je u proteklom periodu bila i više nego bogata. Usvojen je Zakon o radu i Zakon o PIO. Naravno bez ikakve javne rasprave o njima. Jedna zaludna ministarka nam je povodom toga rekla da je javna rasprava po tom pitanju, uspešno sprovedena kroz izbornu kampanju i da su potvrda toga, rezultati izbora.

Što se nje tiče, jedno znam:

Selo će sigurno da izgori, a baba će neočešljana da pobegne. Uostalom, zašto bi ona ostajala ovde? Nju ionako ne zanima penzionisanje u 65-oj godini.

Usvojeni zakoni su kao što znamo, izazvali jalove proteste sindikata i ništa više od toga. Kontra mitinga na žalost, nije bilo. Ali su zato telegrami podrške pravih radnika, pljuštali sa svih strana i ozbiljno zapretili da u potpunosti zatrpaju premijerov kabinet.

U Skupštinsku proceduru je nakon toga, po hitnom postupku ubačen čitav set reformskih zakona. O privatizaciji, stečaju i medijima. Javna rasprava? Pa i po tim pitanjima je verovatno bila u predizbornoj kampanji.

To šte se usvajaju potpuno blesavi i neprimenjivi zakoni, izgleda da nikome i nije mnogo vazno. Ono sto je premijeru Vucicu zaista važno, je da Srbija nezaustavljivo srlja u „reforme“. Pa makar one bile i sasvim prividne, kao što to u stvari i jesu.

A evo i nekih dokaza o tome.

Ova vlada je (kao sto smo zaboravili) u svom dosadašnjem delovanju, u svojim različitim, običnim ili rekonstruisanim izdanjima, posezala za „reformskim“ rešenjima kao što su:

Povećanje PDV sa 18 na 20%. Povećanje poreza na dobit preduzeća sa 10 na 15%. Povećanje poreza na nekretnine za 50%. Sve su to mere koje direktno ili posredno, zadiru u novčanik stanovništva. Sada ponovo imamo najdirektnije otkidanje od, ionako osiromašenih kućnih budžeta. Plate i penzije će biti smanjene za bar 15%.

Uz najavljeno poskupljenje struje, to će sve predstavljati odličan sistem za konačno rešavanje problema viška starog stanovništva. Sto bi se reklo, reformska eutanazija.

Što se mora, mora se. Bez obzira na premijerovo meko srce.

Problemi sa organizovanim kriminalom se takođe rešavaju na originalan i veoma efikasan način. Premijer je naime pred kamerama obavestio izvesnog „narko bosa“ Kosmajca, da je krajnje vreme da ode na godišnji odmor van Srbije. I ode čovek. Mrtav hladan. A kad je uvideo da ga niko i ne traži, vratio se kući. Sav preplanuo i vidno odmoran. Priča se da će sada posle svega, tužiti premijera za uvredu časti i nepotrebno cimanje?

I treba da ga tuži. Da ga konačno neko nauči, da treba da se okane patetičnog glumatanja pred TV kamerama.

Premijer izgleda takođe ima i do sada neviđeni koncept za neutralisanje mrskih nam tajkuna. Oni su sada, umesto da budu problem, postali rešenje tog istog problema.

Ma kazem vam ja, čista iluzija.

Dakle, šta smo imali za ovih 100 dana, poslednje Vučićeve vlade?

Pa isto što i u predhodoj, u kojoj je on bio siva eminencija sa titulom PPV-a.

Razgovori, pregovori i najave. Ništa prezent. Samo futur.

Mi ćemo, mi ćemo, mi ćemo…

Uz sve to, povremeno čujemo i po neki citat. A izbor citiranih je u prvo vreme bio prilično smešan i zabavan, ali je u poslednje vreme iz ko zna kojih razloga, postao krajnje nepristojan. Ja nemam nikakav problem, kada nas premijer citira Maksa Vebera ili Teodora Ruzvelta. Ali zaista osetim žestoko gađenje, kada čujem bivšeg ministra informisanja iz Vlade Mirka Marjanovića, kako citira streljanog premijera Srbije, Zorana Đinđića. Degutantno je to i drsko, do krajnjih granica.

Ali šta da se radi?

Iluzionista je na podijumu. A sem iluzije, od njega se ništa drugo i ne moze očekivati. Osim naravno da stalno odvlači pažnju publike, kako ne bi došlo do razotkrivanja njegovih, ipak prilično jeftinih trikova.

Autor: Arsenije Aleksić

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

38 komentara

 • E, ovo je kolumbista 🙂

  • U Ilujziji smo duže, kakivih 100 dana, dve godine. neki su u iliziji, drugi u strahu. Prema mojom računicama, premijer je dve trećine mandata pretio i hapsio, jednu trećinu je pretnje sprovodio u delo, a onu četvrtu je otaljavao, kako ga dogadjaji vuku,
   Nema bre čova pojma sa životom. Pa da kada je taj vodio privredu, a mi mu dali zemlju da vodi, Užas!!!
   Nego neka, Srbima treba takav populista, nisu se dovoljno nauživali u Miloševiću. E ovaj prednji ih je odveo pod bombe, ovaj će u siromaštvo i kulake, a mogući si u goli otoci, bili živi pa videli,

   Ajd u zdravlje
   Inače, bravo za kolumnu. Nemam joj šta zameriti, a rado bih!!!

  • Ima vecih strucnjaka sto se sabijanja vremena tice. Napravili su i Pescanik specijalno za tu potrebu. Ovakvi tekstovi su samo laste te masinerije.
   Po sistemu, mi mozak bolje peremo od drugih krecu u jos jedan krug drzite lopova. O resenju, ko bi bolje,sta dalje, u kom pravcu, to cemo drugom prilikom, daj malo da rasturimo i ovo sto ima.
   A sam tekst, ne mogu da se otmem utisku da Profesor mnogo bolje zvuci, iako nas covek nazva fasistima.
   Flagship kolumnista Profesor, ko bi rekao. Gde ste novinari? 🙂

 • E ovo je komunista, salonac komada jedan. Znamo i mi da je propala stvar i svi mi sa ovi naprednjaci, imamo oči, prozračni su ko lakmus. Al ajd malo piši i predoči nam neke poslastice iz vakta tvojih žutajaca. Sve ovo znaju i naša deca. Al šta bi ste vi, kad bi baba imala „svedoke“ šta bi baba radila, kako bi izvukla zemlju iz sunovrata, šta bi DS elita drpala kad sve izdrpaste što se drpati moglo? Imate li program vađenja iz bule, dajte da ga vidimo? Molim? Nemate ga? Jel imate predsednika? Molim? Nemate ga? Molim? Imate ga? Da, al je daleko, gore u Vojvodini i izgleda da ga se tiče samo svoja severna prćija i njena budućnost. Imate li predsednika na lokalu? Molim? Imate? Pa gde je? Nema ga? Na muci se poznaju junaci, lako je u dobru predsednik biti. A imate li uopšte stranku? Molim? Imate?!
  Pa što je onda ne koristite, čiko?

 • Generalno, svakoj vlasti odgovara apatičan narod, poput našeg. Aleksandar Vučić, naš počasni građanin, je doktorirao na temi manipulacije masom. Ko to do sada nije shvatio, ili je lakoveran, ili zaslepljen sopstvenim interesima.

 • Na trenutak zanemarimo šta su radili svi proši kao i ovi isti ali pre 2000-te. Pogledajmo samo ove poslednje. Eto retrospektive Budućnosti u koju verujemo:
  Povećanje PDV sa 18 na 20%.
  Povećanje poreza na dobit preduzeća sa 10 na 15%.
  Povećanje poreza na nekretnine za 50%.
  Smanjenje plata radnicima kroz novi Zakon o radu.
  A onda šlageri te budućnosti u koju verujemo:
  Plate i penzije će biti smanjene za bar 15%.
  Manite se zaklinjanja u vlast, to ste radili devedesetih i videli ste gde smo stigli. Pokušajte, samo pokušajte da mislite i čitajte uspehe te Budućnosti u koju verujemo.
  Sjajan pregeled 100 dana samoće. Još 20 dana i biće 120 dana Sodome i gomore. A posle toga ide pakao.

 • Kakav jadan lament! Iz pera nemuškarca, neborca i diletanta koji sve posmatra sa strane, ni luk jeo ni luk mirisao, dok patološki uživa u mukama sopstvenog naroda i istovremeno ga se gnuša.
  Pa što si dozvolio da Toma,Vučić i kompanija zasednu?
  „Šta si TI uradio da do toga ne dođe?“, pitao bi te sada pokojni premijer.

 • Tekst zaslužuje čistu desetku. Hirurški precizno, bez ostrašćenosti i omalovažavanja bilo koga, stavku po stavku, autor je argumentovano analizirao rezultate iluzionističke politike AV. Našlusali smo se ovih dana raznih intervjua a propos 100 dana rada i „velikih“ uspeha stranke na vlasti i moj lični utisak je da našem premijeru nije zameriti, jer on ISKRENO laže i maže, i što je najveselije, očigledno veruje u ono što priča. To se u jednoj grani medicincke nauke zove MITOMANIJA i zahteva određeni tretman.
  Žalosna je činjenica da da je hipnotisana gomila još uvek u transu, ali surova stvarnost će veoma brzo puknuti prstom i buđenje će biti veoma bolno.
  AV niti mrzim, niti volim, lično sam prema njemu totalno ravnodušan. Ali ne želim da o mom životu, odlučuje neko ko je ……žedne vlasti.
  Srpski narod nikada nije imao sreće sa svojom političkom, naučnom i kuturnom elitom i to tako traje vekovima. Često je birao pogrešne i pogubne po njih. Ovog puta je izabrao najgoru od ponuđenih opcija. Budite sigurni da će se to veoma brzo pokazati.

  • Jovane, tekst je u potpunosti kao i Vas komentar, pamfletski i ne daje nikakav odgovor.
   Sreca ne postoji, samo rad i rezultati tog rada, prema tome ako ima te politicke, naucne i kulturne elite u nas, koja moze da nas izvuce, dajte te motivacione tekstove o tim svetim ljudima, pokazite ih i da krenemo brze napred.
   I jos nesto, kakav ste to covek, obicno kada vidimo nekog ko je nevaspitan, drzak, bezobrazan, paranoičan, manipulator, mitoman, bahat, isfrustriran, sklon diktaturi, okružen istom takvom ruljom žedne vlasti ne mozemo da budemo ravnodusni. Pre ce biti da lazete u nekoj od svojih tvrdnji a mislim da ste bili iskreni o ravnodusnosti.

 • Pa što si dozvolio da Toma,Vučić i kompanija zasednu?
  „Šta si TI uradio da do toga ne dođe?“, pitao bi te sada pokojni premijer.

  A šta si ti Romanijo uradio da do ovoga ne dođe??
  Tekst nije nikakav lament već objektivna i nadasve HRABRA analize realnog stanja stvari. I treba imati velika m… da se napiše ovakav tekst, ali i da se objavi. Bravo za autora, bravo za Jugmedia!!!
  I zato molim armiju dežurnih branioca lika i dela AV, da argumentovano, stavku po stavku, pokušaju da opovrgnu mišljenje autora. Plašim se da će to biti uzaludan trud, jer argumentacija iz teksta je naprosto neoboriva. SOLID ROCK!!

  • Vidi ti njih! 🙂 Meni je neverovatno da neko ovako uporno ide sam sebi na štetu! Kad ćete se već jednom da se izlečite od te svoje primitivne arogancije? Zamrznuti ste u 2000 pa ni makac. Epa nije više ni 2000, ni 2005 a ni 2008, drugovi „demokrate“.
   A vi samo nastavite da i dalje svakog čije vam mišljenje nije po volji proglašavate za poštovaoca lika i dela AV.
   To je jedan od glavnih razloga zašto ste tu gde ste.
   Ajde sad prigradski, izvolte, lupajte minuse. To vam je i glavna stranačka aktivnost poslednjih nekoliko godina.
   Do vaših nedotupavnih mozgova ne dopire to da time sebi kopate jamu.
   Za to, ipak, treba imati minimum intelekta.
   A ja odoh da čitam biografiju PPV-a 🙂

 • Poštovani Aleksandre,
  Ako je tekst pamfletski, slutim da je i čitav rad i medijski nastup AV i njegove kamarile više od pamfleta. On je opscena koja zasenjije prostotu i zaslepljuje narod (a narod je stoka grdna, kako reče jedan veliki čovek). On je forma bez suštine, prazna misao koja odzvanja kao zvono bez klatna, beskrajan niz besmislenih reči koje odnosi vetar i koje sve manje dopiru do ljudi. Ja jesam ravnodušan, ali to me ne sprečava da mislim. Umesto polemike sa mnom, pozivam vas da stavku po stavku analizirate tekst i iznesete svoje kontra argumente. Da pobijete autorovo mišljenje. Moje mišljenje o AV je nepromenjljivo, jednom reči, čovek je opasan po zdravlje kako pojedinaca, tako i države i naroda. On je ignoranta sa završenim fakultetom, koji nikada nije sebi pružio šansu da stečeno znanje primeni u praksi.On je čovek sa večitom suzom u oku, ganut nad nesrećnom sudbinom svog naroda, iako je to ustvari suza radosnica, zbog slatke spoznaje da je konačno dosegao nebeske visine apsolutne vlasti. On je politički oceubica, iako tim činom nije uspeo da u sebi ubije najgore osobine tog istog oca.
  Iskreno se nadam samo jednom, da će na nekoj sednici vlade, dok bude vikao i glumatao pred kamerama, sa …. punim suza, neko biti muško i ……… suze odmah presuše.

  • Jovane, i dalje se pravite da ne razumete, ja sam i posao od toga da je sve u tekstu istinitost, ne shvatam kakvu argumentaciju trazite od mene. Gde je ta elita koju spominjete, kulturna, naucna, politicka koja ce da nas izvadi iz ove situacije, zasti im ne pomognete pa ih ne promovisete u ovim komentarima??? Mozda sam ja stvarno zaslepljen pa me prosvetlite malo.
   A kada bih ulazio u pobijanje „argumenata“ samog teksta zamislite na sta bi licili komentari, pa odogovori na ne komentare. Vidim da i sami stavljate sustinu ispred forme. Ukoliko ste stavrno zainteresovani za moje misljenje o svakom podatku iznetom u tekstu ostavite neki mejl na koji mogu da Vam napisem odgovor i ja cu to uciniti drage volje.

 • Сам текст, је непристојно велика количина фраза и парола. Скупљени на једном месту, па само побацани на хартију.
  Без било каквог реда и смисла.
  Пуно тога преписано из дневне штампе.
  Мало сопствених мисли, што је основа сваке колумне.
  Колумниста је танка свирка за професора.
  Баш танка, као сламка!

 • Primitivna arogancija, nedotupavni mozgovi koji žive u prošlosti i pritom kopaju jamu sami sebi??? Autor teksta koji nije muško a pritom je diletant, patološki tip koji sadistički uživa u mukama naroda…ako je i od Romanije, mnogo je.
  Pitam Vas, zašto mislite da svako ko kritikuje sadašnji režim, automatski brani sve prethodne vlasti?? Meni lično je žuta boja ipak lepša od crne, zna se šta je crna boja i šta simbolizuje. A nama je crno, da crnje ne može biti. A ta jama o kojoj pričate je već iskopana. I svi polako ulazimo u nju.
  Citira streljanog premijera, a samo pre par godina je skidao table u bulevaru koji nosi ime tog istog premijera i stavljajući natpise sa imenom osvedočenog ratnog zločinca.
  KO je fingirao štrajk glađu, ležao na stiroporu i dobrovoljno sebe stavio u karantin privatne bolnice koja je već bila zatvorena zbog ogromnih para koje je dugovala. zar ne osećate bar malo stid i sramotu zbog njih, od kojih nam sada zavisi budućnost, nas i naše dece. Zar vas nije strah, zar ne osećate zebnju pred jesen koja neumitno dolazi? Sa smanjenim platama i penzijama, skupljom strujom, ogrevom, povećanim porezima, otpuštanjima, izvršiocima koji plene imovinu, inkasantima koji seku vodu i struju jer bedan narod hoće da plati ali nema. „Hleba, hleba Gospodaru“!!!

 • Poštovani Aleksandre,
  Zahvaljujem se na pametnoj i kulturnoj razmeni mišljenja. Vaše i moje razmišljanje se suštinski mnogo i ne razlikuju. Pristupamo iz različitih uglova, te je u pitanju samo narcizam malih razlika. Glede aktuelne vlasti, mogu iskreno da kažem da sam i sam u početku gaji varljivu nadu u mogućnost promene neke ličnosti. Nažalost, iskustveno znam veoma pouzdano da se čovek salbo ili nikako ne menja tokom života. Biće čoveka uvek ostaje isto(tu ne mislim na određenu osobu već generalno). Vreme je samo pokazalo da sam u pravu i da je promena ličnosti nemoguća. Neko je negde rekao da:“nije bol ta koja ubija, već nada“.
  Rado bih Vam ostavio svoj mail, ali mislim da je to isuviše riskantno. ne zbog Vas, već zbog onih drugih.
  Primite izraze mog najdubljeg poštovanje. Za mene je polemika sa vama uvek izazov i naravno, veliko zadovoljstvo.

  • Jovane, iako se ne slazem sa Vama da ljudi ne mogu da se promene, u slucaju naseg premijera to i nije potreba. On je bio dobar kadar i u radikalima, a sada, kada je dobio sirinu da i sam donosi vazne odluke, jos je bolji.
   Mislim da nije dobro predstavljati Vucica kroz prizmu radikala i njihove ideologije vec ga treba posmatrati kako se kao odgovorno lice ponasao u okviru granica svoje organizacije. Vec sam pisao da su dva najbolja drzavnika danasnjice takodje bili deo druge ideologije u svojoj mladosti (Putin i Merkelova).
   Vucic je bio dobar i kao radikal, i kao Tomin zamenik u SNS-u, i kao lider SNS-a, i kao vicepremijer, a svoj maksimum daje upravo sada kao premijer. Zna se kojim resursima u ovom trenutku raspolaze ova zemlja, u kakvom je geopolitickom polozaju i u okviru toga treba da idu kritike njegovim potezima. Kritika da je tesko, to ide svima na racun ne samo premijeru, svi moramo da budemo bolji da bi bilo bolje. Pozdrav i Vama.

  • Sad tek vidim koliko je Profesor bio u pravu kada „nas“ je nazvao fašistima. Aleksandre, ti mi nekako „dejstvuješ“ kao učen čovek.
   Reci mi kako se ono kaže: „Pro Patria“ ili „Pro Partia“.
   Rekao bih da je po tebi i jedno i drugo ispravno, a najispravnije je kada idu zajedno? Ili grešim?

  • Ako bi definicija za fasizam bila da iz svojih mogucnosti izvlacis maksimum onda bi komentar i imao nekog smisla u suprotnom mi zaista nije jasno na sta ciljas.
   A na pitanje ti mogu dati odgovot tipa kakvo pitanje takav i odgovor, nisam za Pro Rege i sve sto mislimo da imamo moramo da zasluzimo.

  • U nekom sam poslu pa ne mogu da se zapljuskujem sa tobom.
   Zanimljivo je da uopšte nemam ideju do koliko će taj moj posao danas da traje. Znaš pričam o onomešto se zove P:O:S:A:O:. Čuo si valjda za tako nešto. Reč za tebe jeste egzotična, ali veruj mi da nije ni na sanskritu a ni na hebrejskom. To ti je ono kad neko STVARNO RADI da bi zaradio za život. Ono kad RADIŠ pa ZARAĐUJEŠ NADNICU, ništa slično onome kada PRIMAŠ platu. Ono kad SAM snosiš potpunu ODGOVORNOST za to što radiš, a ne pokriva te PARTIJA i partijske kolege, ono kad „nemaš leđa“. I na kraju-ono kad za tu nadnicu ne možeš ni da se prostojno obučeš i jedva stigneš da platiš račune.

   Ne znam da li si čuo da u tvom okruženju postoje neki ljudi koji moraju STVARNO da rade. Ja sam, eto, jedan od njih. Ali ti ne praviš takve podele, ti ljude deliš na ciljne grupe.
   Na one koji zaslužuju pažnju, od kojih će nešto biti u životu, dakle na elitu koja je po strankama, i one druge. Nižu vrstu organizama koja se nekim čudom održala i koja je sama kriva za svoju sudbinu.
   Mislim da si sve ovo razumeo, jer ti si ipak super-bot najnovije generacije koji je ko zna koliko bona isiskao na raznim obukama i seminarima. Izbrifovan, nije to mala stvar.

   I zato …ebi da „svoj proizvod“ uvaljuješ meni, dečko. Takve stvari me jako vređaju.

   PS
   Ama jel si ovo ti, Aco pastire?
   http://postimg.org/image/w9d8q5w7t/

  • I dalje ne znam kako si povezao fasizam sa onim sto sam rekao i sta bi mi kao drzava trebalo da radimo da bi nam bilo bolje?
   Ne vidim ni razlog zasto potenciras da tvoje reci ovde treba da vrede vise zbog toga sto smatras da se ti za sve u zivotu boris a da je meni sve palo sa neba i da i dalje pada.
   A ovo ovde sto radim nema nikakve veze ni sa bonovima, ni sa seminarima, vec iskljucivo sa STVARNIM RADOM, ono kada SAM snosim ODGOVORNOST.
   Vidis svasta sam radio tokom svog zivota a izmedju ostalog i kao urednik nekoliko sportskih sajtova, inostranih. Nema ledja , ljudi mi sami ponudili. Svi su u sklopu portala imali i forume, na jednom je bilo i preko 20000 clanova, u live-u po 200 i vise ljudi stalno. Tu sam NAUCIO da razgovaram sa ljudima preko poruka, nikakva ni pamet ni talenat, kao i za sve ostalo u zivotu rad i vezba.
   I znam da ne treba procenjivati ljude po tome kako se izrazavaju preko poruka, to ne znaci da su glupi ili nepismeni, niti da oni koji to dobro rade imaju intelekt koji je iznad ostalih, a neko to ovde stalno potencira.
   Kad si vec spomenuo fasizam, da li si mozda mislio na intelektulni???

  • Čekaj, Aleksandre, ako kažeš da je bio dobar kao radikal, to znači da je po tebi dobro kad je u skupštini pretio rečima „ubijte jednog Srbina, mi ćemo hiljadu Muslimana“, da je dobro što je kao ministar kažnjavao novine i njihove urednike kada jednu ružnu reč o njemu i njegovium kumovima napišu. Nemoj, Acko, ovamo ste Evropejci, a ovamo radikali dobri. S tim, u vezi, ajde tvoj savet, kroz koju prizmu da posmatramo Sotira? SNS ili SRS? Mada ja mislim da njega treba da posmatra stariji brat direktora ALER-a.

  • Zorane, dobro je da po ceo dan citate moje komentare i trazite nesto za sta bi ste se uhvatili ali ipak pre nego sto regaujete probajte i da shvatite to sto ste procitali. Vucic je bio dobar kadar u radikalnoj stranci, i to znaci to sto pise. Imate lidere demokratiskih zemalja koji vode ratove, mnoge u potpunosti neopravdano, ubijaju civile, i to da stavim na vagu sa necim sto je Vucic dok je bio radikal izgovorio u skupstini???
   A komentatore vi posmatrajte kroz prizmu, ja ne, ovde su bitni samo argumenti. Kada ih budete imali verovatno Vam ni Sotir nece biti trn u oku a i mene bi poceli da oslovaljavate sa Aleksandre.

 • Gospodine Aleksa kazete: “ Ja nemam nikakav problem, kada nas premijer citira Maksa Vebera ili Teodora Ruzvelta. Ali zaista osetim žestoko gađenje, kada čujem bivšeg ministra informisanja iz Vlade Mirka Marjanovića, kako citira streljanog premijera Srbije, Zorana Đinđića. Degutantno je to i drsko, do krajnjih granica.“
  Do skora, i ja sam osecao zastoko gadjenje kada se je vrsilo poredjenje Zorana Djindjica i A. Vucica. Ali vise ne! Cak naprotiv.
  Ako Ruzica Djindjic, udovica Zoranova kaze: Aleksandar Vucic me sve vise podseca na moga Zorana. I to vise puta javno izjavi i napise, pa ko sam ja da ne usvojim njeno misljenje. Da su to kazali Nesa Slina, Bane Santos ili Vidovita Zorka pa djene-djene, ali to je, ponavljam, vise puta rekla zenska osoba- Ruzica, Zoranova udovica, koja je oko 15 godina delila postelju, sto za rucavanje, stanove, dobro i zlo sa svojim suprugom Z. Dj., sa kojim ima ima dva odrasla deteta. Tu formulaciju: Da je Alek kao Zoran, dva puta je ponovila Zoranova rodjena majka. Niko se iz blize Zoranove familije: deca,rodjena sestra,zet, ujaci, stricevi i ini nije povodom takvih izjava oglasio. Pa, zar nisu Zoranova deca, koja su sada vec dobrano punoletna, mogla da izjave i napisu ili negde izgovore: “ Ne dirajte nam mrtvog tatu, i ne poredite ga sa A. V.; to je sramota za njega, prvrce se u grobu. Zar nije, idem dalje, to mogao da demantuje Boris Tadic, Dragan Djilas? Ni rec nisu zucnuli. Samo se je, zgrazavanjem, oglasio Micunovic.

  Sta hocu da kazem? Ako se udovica i deca Zorana Djindjica ne ograde od izjava tipa Vucic=Djindjic, vec naprotiv (jer cutanje je i znak odobravanja), pa ko sam ja tamo neki anonimni Jan Bibijan da sudima i da osecam zestoko gadjenje.
  Nema se mera u nasim zabludama i mitovima. Zato smo ovde gde smo. U bezdno!

 • 25 godina, a ne 2 godine i 100 dana, on svoju politiku zasniva na pljuvanju protivnika. Nikada ništa u životu nije radio, a pravi se da sve zna. Ko nije sa njim taj je špijun, domaći plaćenik ili izdajnik, separatista, mentalni bolesnik (new)… Ovaj narod za bolje i nije.
  Samo mi žao što slicni i ja trpimo zbog nepismenih i tupavih.

 • E,meni je drug Vucko omiljen lik..iz mnogo razloga.. 🙂
  -uoci izbora nas je „stedeo“ price o smanjenju plata i penzija,kao i o poskupljenjima.Naravno,ne zbog rejtinga..taman posla,njemu to uopste nije bitno 🙂
  -vidi se da covek saoseca sa nama..Naocare mu se okrope od suza,kad god prica o teskim reformama..O uzdasima i pauzama da i ne govorimo.. 🙂
  -jako je pozrtvovan za svoj narod..Radi do ponoci,letuje svega dva i po dana,sam otkriva „drzavne neprijatelje“-Dzomba,Kosmajac,Banana,Papaja.. 🙂
  -lepo se izvinio za svoju „kratku“ dvadesetogodisnju proslost,i od tada je „novi“ covek
  -efikasno se obracunava sa tajkunima,kao sto je i obecao.. „e,sad ces ti meni lepo na direktorsko mesto,pa se tamo tajkunisi“ 🙂
  -stranackog zaposljavanja vise nema i „rec da nisam cuo“
  -obozavam onu njegovu „Mislite da mozete bolje?!Ako tako mislite,izvolite..odmah cu da se povucem!“ 😀
  I,ajde..kako da ga onda ne volite? 🙂

  • „Kao malečak, volea sam Koperfilda….Tg-dm, tg-dm, tg – dm“ Da, baš tako šuplje zvuči ova sobirotina od reči. Mislim da svako od nas za idenje ponapolje potroši kraću dužinu toalet papira od ovog nerazumno dugačkog presipanja iz šupljeg u prazno. Neviđeni šund koji vređa i Sotijevu inteligenciju, na stranu to što č`čka u vrhovnog mu vožda.
   Kakav tekst takvi i komentari. Jadni. „Crnoj rupi“ ne valja narod. Odakle mi je to poznato, na koga me to podseća? Možda na PPV-a…
   I na kraju, ja bih pre sebe opet stavio na teške muke da još jednom pročitam ovu palomu nego što bih dozvolio nekome od ovih silnih žutoboraca iznad da mi ispiru mozak da su oni ta avangarda koja će da nas povede u bolju budućnost!
   Neviđeni bezobrazluk!
   Podvučeno žutom.
   Amin!

   PS
   Par ambasada u prestonici projektuje 5 godina unapred budućnost, politiku, cepanje, koalicije, nove zvezde srpske politike kao što je trenutno ovaj „borac protiv korupcije“.
   Danas samo budala ne želi da prihvati da smo pod mekanom diktaturom u belim rukavicama i pod blagonaklonim patronatom „demokratske i slobodne zajednice“. Takorekuć, tko ga je postavio, taj će ga i maknuti.
   Ne ponašate se racionalno, podsećate na udavaču koje su godine stigle, pa se udala za prvog ko je naišao, pa će se zbog toga do kraja života duriti i mrzeti ceo svet. Mada, mora se priznati da ste ipak malo evoulirali; pokazujete izraženu socijalnu brigu: „narod je stoka“, ali ipak nije u redu da pati. A slučajno ste vi ti spasioci? Rotkve mu strugane a šargarepa rendana!
   Ni vama nije nepoznanica kako se bezbolno eu – tanazira. Samo što ste vi to radili oštrim nožem, a ovaj tupom sekirom. Znate onu narodnu: ja sam koljač i ćaća mi bio, otac sinu zanat ostavio.
   Ili: Što ne stiže Tadiću Borise to dokrajči Vučić Aleksandre.

  • Vala baš, Zuluf. 🙂 Ide kauboj kroz pustinju pa 3-4 stranice taga-dam, taga-dam… 🙂

  • Pa,gde si bre,Shaka? 🙂

  • Te me, „Jaooo“.
   Sve me živo zčs nanervira. Naročito raznorazni samoproklamovani svirači spolovilu. Malo što počesmo da trpimo torturu PPV-a skoro svaki dan sa tivija, nego…
   Šta ima kod tebe, drugar`ce?

  • Osim ‘zimskog’ gripa usred leta,kod mene nista novo..U prednosti sam..mene trenutno nervira samo sopstveni nos.. 🙂

  • Kad negližirana sediš pored kopljutera, pa ti posle Soti kriv. I ko da je ovo neko leto. Nego, doli bel na sebe, pa penjoar preko, pa vunene čarapke, pa bog da te vidi.
   Sviđa mi se kako si dole iskritikovala PPV-a, suvo i bez preterivanja. Top je pPravi profesionalizam, ne unosiš bespotrebne emocije u materiju kao ona dva „duševna lika“, Acko i kolumnista Đura.

  • Što ne stiže Tadiću Borise to dokrajči Vučić Aleksandre, ajd nas spasi Šaka Zulufe.
   Da vidimo kako bi to nase spasenje izgledalo. Sta kaze glavni junak. Sta je resenje???
   Nemojte samo sada da se povucete, da vidimo kako biste Vi odbrusili ambasadorima. Nece valjda neko kao Vi ceo zivot da gradi na tudjim neuspesima, vreme je da se i Vi ukljucite u igru, iako necete u politku da se kaljate, bar dajte neke smernice onim „neutralnim“ koji bi se zrtvovali.

  • Aleksandre, bataljuj me. Ne komuniciram sa osobama koje bi iz sitnosopstveničkih razloga volele da sve oko sebe vide u torovima. I nemoj, molim te da meni prosipaš svoje bisere o visokim ciljevima i prodaješ filozofiju. ..be se tebi za narod i državu. Budi jednom čovek, a ne drug član pa reci: tu sam gde sam i radim to što radim zbog posla i privilegija; A ovaj gore, prdlja No.2 vileni jer je ostao bez istog zahvaljujući tvojima…A obojica taj svoj šit umotan u celofan i sa mašnicom pokušavate ovde da prodate. E pa ne biva, bratac. Oseća se izdaleka.

  • E pa vidis bratac, ne moze se sa predrasude u svet, kao sto ima pravo da budu neutralno dobri ima ih takvi i na stranama. 🙂
   Sto bi ja nekom nesto prodavao, od prvog komentara ovde sam bio jasan. Mozda ljudi koji su trenutno na vlasti nisu najidealniji ljudi na planeti, imaju svoje mane, ali su kao politicka opcija koja funkcionise trenutno najbolje resenje za nasu zemlju.
   A kada neko kaze da su jako lose resenje a vi ga pitate kako da bude bolje, on vam odgovara, ma ti si njihov sedi si mirno, ce vidis ti kako je kada ne budu ovi tvoji na vlasti.
   Ti znas sta se nekom radi za zemlju i narod, samo iz interesa.
   Ma i neka bude po tvome, da ti ne prosipam filozofiju, sigurno je da si puno bolja osoba od mene, ovo sto pisem je fasada.
   Samo se nadam da to sto manje vredim od tebe ne znaci i da iste reci ispisane iz nasih ruku imaju drugacije znacenje, i nadam se da si dobro razumeo sta sam napisao u proslom komentaru.
   A i dalje nema odgovora, i dalje je lepse pisati iz tog ugla, mene se to ne tice, ja sa tim nemam nista ali znam da ne valja.
   I jos nesto, u 00:10 napisao si u komentaru da ne komuniciras sa osobama koje bi iz sitnosopstveničkih razloga volele da sve oko sebe vide u torovima. U 00:40 si mi odgovorio na jedan drugi komentar. Da li je ovaj odgovor u stvari kompliment upucen meni tj. ova uvreda se odnosila na nekog drugog. 🙂

 • Eh to kiselo grožđe, reče gospoda iz žutog preduzeća u stečaju. Eto, ne boli toliko svoja propast, koliko tuđi uspheh. Baš kiselo.

  • „Ian“ a i ti i tvoji drugovi bolje da si ćutite, ne rčkajte u ranu. Svakome si dođe dan-d kada treba da izede oganj. Zato si bolje ćuti i krckaj privilegije. Dok još možeš.

 • E kolumnisto! Da neces ponovo da vratimo Tadica i DS, ili mozda SPS? Za vreme vladavine DS smo izgubili Vojsku, pominjes JAT-promenjeno je ime, i dalje imamo udela u kompaniji i vodeci smo avioprevoznik u regionu. Pominjes bescenje-a sta je sa lukom Beograd, sa mnogo. mnogo firmi koje su privatizovane za smesne cene? Iskreno, muka mi je da nabrajam, a ko gubi-ima pravo da se ljuti!

Komentarisanje je zatvoreno.