LESKOVAC – Pita sa slatkim struganim tikvama i sukanim korama domaćice Suzane Ranđelović proglašena je danas za najbolju banicu na četvrtom Sajamu tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u leskovačkom selu Brestovac.
Članovi stručnog žirija, kojima je dugo trebalo da izaberu najbolja i najukusnija jela jer su sva bila „prste da poližeš“, za najbolje jelo proglasili su punjene paprike sa pavlakom Vesne Đorđević iz Malošišta, a najbolja poslastica bila je čupava pita, koju su posetioci pojeli u slast, Vesne Stojanović iz Brestovca.
Najuredniji štand sa starinskom srpskom poslasticom „rečelj“ bio je štand Doma kulture iz Grdelice, naj-ajvar iz gazdinstva Stevice Marković, a naj-krompir iz gazdinstva Ranđelović, najbolju i najlepšu bundevu uzgajila je porodica Stanković, a najukusniji med porodica Momirović.
Tradicionalno gostoljubive Brestovčanke i Brestovčani su i pre nego što je žiri probao, nudili hranu posetiocima, a nekakako se najveća gužva stvorila upravo ispred bundevare Suzane Ranđelović, pa je pretila opasnost da ne pretekne za žiri.
„Samo se vi služite i uživajte i ako ne stigne za žiri nije kraj sveta“, nutkala je banicom ova domaćica. Na sreću, preteklo je.
I „rečelj“ domaćice Biljane Nikolić, koji se tradcionalno čuva u vrčevima, je bio primamljiv. Spremljen je po receptu „drage osobe“ Tetka Nate.
Ručne rukotvorine posebno su plenile na štandu Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“, koji učestvuje na svim sličnim manifestacijama, ali i štand sa neobičnom grnčarijom.
Sajam je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ispred lokalne samouprave, koja je pokrovitelj manifestcaije, poručišvši da je cilj ovakvih svetkovina promocija leskovačkih specijaliteta i kontak sa proizvođačima i kupcima.
Goste je pozdravio i Miloš Ranđelović, direktor Doma kulture u Brestovcu, organizator Sajma tradicionalnih proizvoda i rukovotvorina
Milica Ivanović
___________________________
Recepti
REČELJ Pečenka ili tikva se isecka na kocke, stavi u šerpu, prelije vinom i u smesu spusti malo pepela u gazi kako se ne bi raspala. Kuva se 5 do 6 sati dok pečenka ne upije sve vino. Ređa se u vrč. Red ukuvana pečenka, red svežeg grožđe i na kraju se naspe slatkim vinom. Rok trajanja tri godine.
TIKVENIK Od mekanog brašna se umesi testo i isuče oklagijom veoma tanka kora. Kora se namaže zejtinom pa se preko nje stave rendane oceđene tikve, šećer, vanilica i cimet. Kore su uviju i peku na temperaturi od 250 stepeni dvadesetak minuta.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Поред оволики сајмови још само фали да се организује сајам куј има онуј највећу работу, а мого би и сајам еротике. Ионако Сајам празан.