Mesto za razvoj IT sektora i inovacija

U Pirotu otvoren prvi Start up centar

Srbija ima najbolje inženjere u južnoj Evropi i nedavno je proglašena za jednu od najboljih destinacija u Evropi za inovacije i startapove, kazao je danas na otvaranju prvog Start up centra u Pirotu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

“To je jasna poruka svim investorima iz sveta, pogotovu onima iz Silikonske doline i iz Evrope. Prepoznato je da Srbija ima jedne od najboljih inženjera u svetu.Taj potencijal treba iskoristiti. Danas u Pirotu otvaramo prvi start up  Centar i to je mesto za sve one koji žele da se bave inovacijama. Imaju  podršku  Vlade Srbije i Grada Pirota. Najvažnije je da dobiju podršku da svoju ideju dovedu do tržišta i tu treba da im pomognu Vlada i Grad Pirot. Zadovoljstvo je da vidimo prve start up  kompanije,iz Pirota i Niša i prvi startap iz Južne Arfrike. Ovde treba svi oni da započnu svoj biznis. Ovde u Pirotu je jedan od razvojnih centara ‘’Mišelina’’ u kome radi 60 mladih inženjera iz Srbije”, primetio je ministar Popović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da su posle ZIP Centra, povećanja broja zaposlenih i rastu prosečne zarade, došli na ideju o novim poslovima koji su dobro plaćeni kako bi mladi ostali ovde a ne da odlaze u druge veće centre.

“Došli smo na ideju o razvoju IT sektora.Jedan od toh pokušaja je ovaj start up. Mislim da njegovo otvaranje znači mnogo za naš grad i u njemu će mladi startovati sa svojim kompanijama uz svu našu podršku. Drago mi je što pored domaćih imamo i prvu inostrani start up kompaniju. Nadam se da će ovaj start up centar da raste. Počela je obuka u IT sektoru. Sa njima nastavljamo i dalje”, rekao je Vasić.

Miloš Colić iz ZIP Centra za mlade kaže da je  ovo  još jedna uspešna priča koju Grad Pirot zajedno sa ZIP Centrom realizuje uz pomoć kabineta ministra za tehnološki razvoj i inovacije.

“Ideja o start up centru je stara koliko i naš biznis inkubator. Imali smo ideju da pomognemo mladim ljudima koji žele da uče I rade. Ideja je intenzivirana pre dve godine kada nam je gradonačelnik dao nalog da učinimo sve da doprinesemo da  Pirot bude jedna od najinetresantnijih sredina za razvoj IT sektora u Srbiji. Ovaj startap centar je najmanji u Srbiji ali sam siguran da po rezultatima to nećemo biti. Nama je veoma važno da znamo da inovatori nisu samo oni koji rade u IT industriji, već da podržimo sve one koji imaju ideju”, rekao je Colić.

Direktorka Start up centra Mira Zlatkov je rekla da je njegovo otvaranje  nadogradnja ZIP centra i usluga koje pruža.

“Sada imamo mogućnost da pružimo sveobuhvatnu podršku mladima za  samozapošljavanje , za razvijanje njihovih ideja za biznis. Tu smo da da budemo njihova podrška u daljem razvoju i otvaranju novih radnih mesta. Akcenat smo stavili  na IT sektor koji ima budućnost. Imamo 250 metara uređenog prostora za rad. Značajna je i edukacija koju ćemo ovde organizovati.Stanari start up  centra mogu da raćunaju na našu podršku. Čekamo da se  razvijaju ovde neke nove ideje”,  zaključila je Zlatkov.

Vrednost radova opremanja startap centra je 7,4 miliona dinara. Od tog iznosa Ministarstvo za inovacije i tehnološki rad obezbedilo je 6,4 miliona dinara,a ostatak Grada Pirot. U Start up  centru rade četiri kompanije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare