Međunarodni festival folklora koji će dugo da se pamti

Građani uživali u nacionalnim plesovima ansambala iz Bugarske, Indonezije, Rusije, Meksika, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Indije i Srbije

Folklorni ansambli iz Azije, Južne Amerike i Evrope predstavili su Nišlijama nacionalnu muziku i instrumente u defileu kroz Obrenovićevu ulicu u centru grada. Time je otvoren 12. Međunarodni studentski festival folklora na kom će do 20. jula biti održano 12 koncerata u šest gradova na jugu Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavnom pešačkom ulicom odzvanjali su ritmovi narodne muzike Bugarske, Indonezije, Rusije, Meksika, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Indije i Srbije, dok su prolaznici fotografisali i snimali vesele folkloriste u šarenim narodnim nošnjama.

„Oni su, kako volimo da kažemo, čuvari tradicije. Narednih dana slede koncerti u Nišu i okolini. Ono na što smo ponosni je da je ovaj festival postao tradicija našeg grada i da mu se Nišlije svake godine neizmerno raduju“, kaže portparol Festivala Tamara Milojević.

Defile je počeo nacionalnim plesovima jednog po jednog ansambla na Platou Stevana Sremca. Odatle su učesnici, noseći zastave svojih država, nastavili šetnju do Trga kralja Milana gde su se novim plesnim tačkama još jednom predstavili domaćinima.

„Ovo je idealna prilika da Nišlije pozdrave sve ansamble i da se upoznaju sa njihovom tradicijom, kulturom, da vide različite nošnje, da se upoznaju s različitim instrumentima, čuju lepu i zanimljivu muziku, pa i da zaigraju sa njima“, govori Tamara.

Sinoć je, kao uvertira ovom festivalu, na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi održan Koncert akademskih folklornih ansambala iz Niša, Novog Sada, Kragujevca, ali i Indonezije.

Večeras i na dan zatvaranja, 20. jula, učesnici će imati zajedničke nastupe na otvorenom, za početak Festivala u Tvrđavi, a za njegov kraj – u Parku svetog Save. U međuvremenu će biti održano još deset koncerata u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Ražnju, Ćupriji i Knjaževcu.

Festival 12 godina zaredom organizuje Studentski kulturni centar sa Akademskim folklornim ansamblom „Oro“, a održava se pod pokroviteljstvom svetske organizacije CIOFF koja okuplja organizatore najboljih svetskih festivala.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare