Na ulazu u francuski Epon stajaće ime Prokuplja

Skupština opštine francuskog grada Epon odlučila je da na ulazu i izlazu iz tog grada pored natpisa Epon na tabli stoji i ime Prokuplja, kako bi se dodatno potvrdilo prijateljstvo iz dva grada koje datira još iz Prvog velikog rata.

Vest o ovom nesvakidašnjem gestu saoptili su Prokupčanima upravo predstavnici Epona priliko posete Prokuplju koje je istovremeno i pobratim sa tim francuskim gradom.

„Prijateljstvo francuskog i srpskog naroda neraskidivo i datira još iz vremena Prvog svetskog rata kada su se francuski vojnici zajedno sa srpskim borili za slobodu Srbije“, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, koji je u ponedeljak primio delegaciju Epona.

„Očekujemo da delegacija grada Prokuplja prisustvuje svečanom postavljanju novih dvojezičnih tabli u Eponu“, nadovezao se Anri Bezar, većnik zadužen za saradnju sa Prokupljem, koji je prisustvova gradskoj slavi Sveti Prokopije.

Za realizaciju ideje o francusko srpskim natpisima na tablama, zaslužni su gradonačelnik Epona Gi Miler, njegov zamenik Ivica Jović, poreklom Prokupčanin, i Pjer Tranije, praunuk generala Šarla Tranijea, koji je komandovao francuskom konjicom prilikom oslobađanja Prokuplja u Velikom ratu.

 

FOTO Wikipedija (Miljan Simonović)

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare