Vremeplov leskovačkog kraja na Danima evropske baštine

Narodni muzej u Leskovcu, u skopu manifestacije „Dani evropske baštine“, pripremio je izložbe, edukativne i kreativne radionice po nazivom „Vremeplov leskovačkog kraja“, a posetioci će od 17. septembra do 4. oktobra moći besplatno da pogledaju stalnu postavku, Gradsku kuću i arehološki lokalitet Caričin grad.

Žaklina Islamović, muzejski pedagog i Radmila Krstić, organizator muzejskih aktivnosti, rekle su danas na konferencije za medije da su Dani evropske baštine deo velikog evropskog projekta koji ima za cilj da se različiti aspekti kulturnog nasleđa prikažu kao zajednički evropksim narodima, a da je muzej Leskovac i ranije učestvovao u tom projektu.

„Ovogodišnja tema je umetnost i zabava, a što ima veze sa našim nasleđem i sa našom baštinom. U tom duhu muzej jeste priredio lep i sadržajan program koji smo koncipirali na tri osnovna stuba, na osnovu tradicionalne instrumente koje imamo u etnološkoj zbirci, igra i proslava veselje u našem kraju i treći su dečje igre i igračke, način na koji su se igrale i izrađivale“, kazala je Žaklina Islamović, dodajući da su pri osmišljavanju programa deca bila u fokusu.

Tako će mališani u Muzeonu naredne nedelje, od utorka do petka, od 8 do 16 sati, na zabavan način moći mnogo da nauče o muzejskim istorijskim, etnološkim i likovnim zbirkama.

„Ovo je prilika da povećamo broj mališana koji nas satlno posećuju“, kazala je Islamovićeva.

U Gradskoj galeriji će večeras moći da se pogledaju izložba slika Mirjane Denko pod nazivom „Vreme traganja i trajanja“, a na galeriji na spratu izložba PSK Kukavuca povodom 90 godina planinarstva u Leskovcu, dok se pažnja skreće i na stalnu taktilnu izložbu „Dodirni prošlost“.

Radmila Krstić je kazala da je akcenta radionica na mlađe sugrađene „s ciljem da razvijemo radoznalost kod njih i da negujemo svest o očuvanju kulturne baštine“.

U četvrtak je nastup guslara, gajdaša, frulaša i onih koji će svirati okarinu, a izvođači će i pričati o tim instrumentima. Sutradan je radionica „Vrbine sviraljke“, gde će muzejski edukator Milan Kukolj izrađivati sviraljke sa decom od vrbine kore.

„Sledeće nedelje je radionica Kad porastem biću kustos, gde smo želeli da deca ne budu samo pasivni slušaoci, već da se uključe, da kroz igru i oni sami vode kroz postavku. Ta radionica je u Gradskoj kući i vezana je za etnološku postavku“, dodala je Krstićeva.

Takođe, sledeće nedelje planirana je radionica „Kolo, kolo naokolo“, u saradnji sa KUD Abrašević, gde će pored nastupa biti i priče o tradicionalnom folkloru. Do 4. oktobra su još radionice „Dodirni prošlost“, „Dečje igre prošlosti“, gde će se sa decom izrađivati „krpenjače“ i igrati neke od igara prošlosti.

Izražena je zahvalnost Milanu Doderoviću, svešteniku koji će svirati gusle i govoriti o njima, kao i mladom Filipu Bogdanoviću koji  će svirati na gajdama, fruli i okarini i govoriti o gajdama, a tu je i Bratislav Stanisavljević s KUD-om „Abrašević“, koji će i pričati o tradiocionalnom folkloru.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lokalno
17.09.2019. 20:30

Gospođi Radmili svaka čast, izuzetno stručna osoba iza koje stoji adekvatno obrazovanje i praksa. Za razliku od nekih drugih.