Publika pevala na promociji zbornika u Leskovcu “Ete takoj”

Posle Vranja, Vlasotinca i Beograda promocija zbornika dijalekatske poezije „Ete takoj“ održana je u lnjižari Stošić  u Leskovcu, na kojoj su najpre pesme čitali autori iz Leskovca zastupljena u zborniku, Dobrila Stojanović i Dušan Dojčinović, a kao gosti večeri nastupili su Mira Đermanović i Zoran Jovanović.

„Izuzetno mi je drago što smo večeras u Leskovcu, jer mnogi pesnici odvade su moji prijatelji. Hvala domaćinu Draganu Stošiću, onda saradnicima, autorima i gostima koji ste došli da zajedno s nama upotpunimo ovo veče. Ideja zbornika je bila da okupim većinu pesnike iz bivše Jugoslavije koji i danas neguju melodičnost svog dijalekta. Tako se u zborniku našlo 59 autora iz 5 država“, rekla je na otvaranju promocije urednica Slađana Nedeljković.

Kraj promocije je bio posebno dirljiv, jer, dok je Mile Kostic Dubnica, pesnik iz Vranja, pevao pesmu Petlovi pojev, publika je spontano zapevala.

„Leskovac zaslužuje ovakvu promociju ne samo zbog pesnika zastupljenih u ovoj knjizi, nego pre svega zbog bogate tradicije autorske književnosti na dijalektu u ovom gradu, koja je duža od sto godina. Ovakve knjige služe da se naša pesma čuje dalje, jer kada bi neko u Hrvatskoj čitao savremenu poeziju na prizrensko-timočkom dijalektu da nismo realizovali ovaj projekat“, rekao je profesor književnosti Saša Stanković iz Vlasotinca.

„Kod starijih pesnika narodni govor je bolje očuvan, dok kod mladih pesnika imamo mešanje sa standardnim jezikom, ali i dalje je reč o dijelektu.  Мlađi autori u knjizi najviše pišu o ljubavi, a stariji o žalu za prošlim danima“, primetila je profesorka Ana Mitić Stošić iz Vranja.

Svoju poezuju su predstavili pesnici iz Vranja,  Bujanovca, Vlasotinca i Grdelice.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Душан Дојчиновић
12.12.2019. 12:30

Браво за нас!!!П.С.Кад је Дубница запевао:“петлови море појев“…имао сам флуид, као кад смо код тече, на славу Свети ‘Ранђел, уз винце, знали да запевамо старе Врањске песме.Ете, такој!!!