Od Nove godine eko-taksa od 1.200 do 2 miliona dinara

Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara.

To praktično znači da će se ova naknada ubuduće plaćati po principu „plati koliko zagađuješ“, koji je definisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, piše Blic.

Ujedno je ovim dokumentom konkretizovana i uredba koja je doneta početkom godine. Ta konkretizacija podrazumeva utvrđivanje tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, i to one koje imaju veliki negativan uticaj, srednji i mali. U okviru svake od ove tri kategorije, postoji i dodatna klasifikacija koja se odnosi na veličinu kompanije.

Upravo tom klasifikacijom se omogućava da dve kompanije različite veličine, bez obzira na to što su svrstane u istu kategoriju, primera radi velikog zagađivača, neće platiti istu naknadu. Ona koja je velika izdvojiće za eko-taksu dva miliona dinara, a ona koja se tretira kao mikropravno lice – samo 20.000 dinara.

Izvor “Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da od ove počasti nisu izuzeta ni fizička lica.

„Reč je o domaćinstvima koja utiču na zagađenje životne sredine korišćenjem grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji nakon upotrebe postaju otpad. Za njih je predviđena taksa od 1.200 dinara za kalendarsku godinu. Treba da se zna da je sastavni deo uredbe i tabela kojom su definisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu. U prvu grupu, između ostalih, spadaju kompanije koje se bave rudarstvom, ali i one koje prerađuju drvo, tekstil i meso, plastiku. U drugoj, odnosno srednjoj, svrstani su uzgoj stoke, prerada voća i povrća, proizvodnja sladoleda, mleka, dok je u treću grupu malih zagađivača svrstana trgovina na veliko i malo. Važno je da je ova uredba ovakvom kategorizacijom stvorila uslove da eko-taksa ne zavisi od volje lokalnih sredina, već da bude ista za sve i da zavisi samo od stepena negativnog uticaja proizvodnje neke kompanije na životnu sredinu“, navodi Blicov sagovornik.

Dodaje da je uvođenje ovakve prakse inicirala PKS.

„Ekološka taksa je do sada naplaćivana po principu „zagađivač plaća“ po dva kritetijuma – kvadratnom metru ili bruto ostvarenom prihodu, pa je na lokalu bilo velikih razlika. Ovom uredbom taksa će se plaćati na osnovu zagađenja koje kompanija prouzrokuje, ako ga pravi – plaća je, ako ne – neće biti izdataka. Drugim rečima, shodno zagađenju koje puštaju u vodu, vazduh ili tlo poput azotnih oksida, sumpor-oksida i tako dalje, određivaće se i visina naknade. Ovakvom naplatom ekološke takse naša zemlju potpuno će ispuniti i standarde Evropske unije u toj oblasti, a povećaće i izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije“, objašnjava on.

Važi od 1. januara

Iz Vlade Srbije nam je potvrđeno da je doneta nova Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

„Uredba će se primenjivati nakon objavljivanja u Službenom glasniku, izuzev dela koji se odnosi na odredbu četiri, koja se odnosi na fizička lica, čija je važnost od 1. januara 2020. godine“, kažu u Nemanjinoj 11.

Cenovnik taksa

Iznos za delatnosti koje imaju veliki negativan uticaj na životnu sredinu

2.000.000 – velika pravna lica

500.000 – srednja

200.000 – mala

20.000 – mikro

Iznos za delatnosti koje imaju srednji negativan uticaj

1.000.000 velika pravna lica

250.000 srednja

100.000 mala

10.000 mikro

Iznos za delatnosti koje imaju mali negativan uticaj

500.000 velika pravna lica

125.000 srednja

50.000 mala

5.000 mikro

1.200 za fizička lica

* iznos je u dinarima i odnosi se na kalendarsku godinu

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 komentara

 • Taman,malo povecanje minimalca da ode na taksu,struju i ostale komunalije koje su ovaj mesec povecanje,plus imace da hvali!

 • Pa da malo povećanje kobajagi plata tj minimalac odmah zatim struja gore pa sad taksa dogodine povećanje poreza i sve u svemu dam ti dinar a uzmem ti tri a priča non stop kako osećamo da se lakše živi stvarno vam je vreme da odete i da se više ne vratite još vas molim da sa vama provedete i ove koji su već bili na vlasti to jest što sede u skupštini već 30 godina a nisu uradili baš ništa sem što su primali poslaničke plate.

 • Nadam se da ce ovo da utice na svest ljudi i da ce malo vise voditi racuna o sredini u kojoj zivimo.

 • Ocekuje sei izmena i dopuna zakona jer cesvaki prodavac pasulja biti u obavezi da evidentira svakog kupca i da njrgove podatke dostavi ministarstvu ekologije kako bi takvi kupci placali dodatnu taksu na izduvne gasove i zagadjenje koje time cine.
  Kako je lepo rekao drug Lenjin, „ako nam iko dodjeglavebiceto mangupi iz nasih redova“ i ovo jedokaz davlast secegranu na kojoj sedi. Sve povisice penzija i plata ce biti anulirane ovakvim parafiskalnim nametima.
  Saberite poskupljenje TV pretplate, cene struje, ovu ekolosku taksu, novosadjani dimnicarinu za svaki stan iako dimnjake nemaju, registracije vozila od 01.01.2020, brasna 10% jersu pakovanja sada900gr umesto 1000 itditd i videcete da ovo prevazilazi povecanje plata i penzija
  Sramno zaista a u isto vreme se uvoze automobili stariji od 15 godina.
  Ekolosku taksu placamo na racunu za struju, na racunu objedinjene naplate za komunalne usluge, kod registracije vozila, kada kupjemo naftne derivate za vozila, a sada sva pravna lica i navedeno trgovine cak. Kakve veze i kakva zagadjenja vazduha cine trgovine, prosto bolesno i pljackasko ponasanje drzave i bahatih neodgovornih ministara.
  Nama dnevne novine Blic organizuju gradjane da ciste reke, potoke, sume a ministarstvo ekologije nam unistava potoke malim hidrocentralama.

 • ..

  alek i bata company u filmu deri Srbe!

 • Pitanja pitaju, odgovori ćute. Pa, što onda pitaš. Nagovorili me da moram da znam odgovore. Tako ja pitao godinama i naučio odgovore napamet i postao pametan. Vidim, stalno mi nešto fali u odgovorima i nikako da se otresem od sumnje da odgovor nije tačan, no ostah na sumnji koja nema moć da otkrije tačnost. Kako sumnju otkloniti. Pa lepo, prestati pitati, a naučene odgovore zaboraviti. Kako pravi odgovori ćute i ja čutim. Ćutnja ima svoju frekvenciju, kad se dve frekvencije ćutnje podudare, eto pravog odgovora. Pravi odgovori ne podnose frekvenciju pitanja. Ćutnja je prava umetnost, oslobođena od pitanja.

vaš komentar