Novinari traže pomoć za funkcionisanje medija u vanrednom stanju

Medijska i novinarska udruženja – NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Asocijacija medija, u saradnji sa Sindikatom „Nezavisnost“, uputila su Vladi Srbije predloge mera za ublažavanje negativnih posledica vanrednog stanja po ekonomski opstanak medija i zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika, kako bi se osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti.

U dopisu Vladi naglasili smo da se mediji trenutno suočavaju sa brojnim problemima, od nedostatka opreme i dezinfekcionih sredstava za bezbedan rad do dramatičnog umanjenja prihoda usled gubitka prihoda od reklama i prolongiranje rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja i drugih javnih konkursa.

Zato je neophodno da državni organi predvide mere koje će ublažiti negativne efekte vanrednog stanja na rad medijskih kuća i novinara, a novinarska i medijska udruženja su predočila najhitnije mere koje se tiču bezbednosti na radu, radnih prava i ekonomske održivosti.

Naglašavamo da je veliki broj država već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima i verujemo da će i Vlada Srbije pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice.
Beograd, 29. mart 2020. godine

Asocijacija onlajn medija – AOM
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Press
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Sindikat „Nezavisnost“

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Medijator
29.03.2020. 14:05

Ako se ove mere usvoje . . . svi će se upišu u medijske radnike!

Kosta
29.03.2020. 16:46

Što ste vi razmaženci u vanrednoj situaciji beli medvedi? Sedite uglavnom jedno do dvoje u luksuznim prostorima, i ..be vam se za kasirke, putare, radnike po strajoinvesticionim dušegupkama i drugim ugroženim radničkim zanimanjima. Kupite alkohole, maske, asepsole i druga pomagala i izađite iz ..lja političara, ili lepšim rečima – poveċajte odstojanje od tih što ih pratite, kujete u zvezde a koji su duplo golo ko što svi znamo. Nit su pravi predstavnici ovog naroda nit vrede po lule duvana.