Doktor Radovan Ilić: U COVID ambulanti u “Tijabari“ uobičajena frekfencija pacijenata

Direktor Doma zdravlja Pirot Radovan Ilić izjavio je danas da je u ambulanti u delu grada zvanom “Tijabara“ koja je određena za prijem pacijenata sumnjivim na COVID19, uobičajena frekvencija pacijenata, od 15 do 20 dnevno, od kojih se u proseku pet pacijenata uputi na dalje preglede u Opštu bolnicu Pirot.

“Dom zdravlja Pirot spreman je da, ukoliko danas u Pirot stignu testovi, počne već sutra ujutru sa testiranjem pacijenata za koje se sumnja da su COVID 19 pozitivni“, rekao je Ilić.

Ilić je rekao da je prošle nedelje  dan bio petak kada se prilično veliki broj pacijenata javilo u ovu infektivnu ambulantu u Tijabari.

“Tog dana pedesetak pacijenata je prošlo kroz ambulantu, dok je u subotu i nedelju bilo dosta manje pacijenata. Možda je uticaj imao i policijski čas, ali evo i prvih dana ove nedelje frekvencija pacijenata je uobičajena, od petnaestak do 20 pacijenata na dnevnom nivou. Od tog broja, u proseku, njih četiri, pet ili šest budu upućeni na dodatnu dijagnostiku u Opštu bolnicu, pre svega zbog krvne slike i eventualne radiografije pluća“, rekao je Ilić.

Ilić dodaje da mogu da budu zadovoljni ako se nastavi takav trend i u narednom periodu.

“Mada, situacija se menja na dnevnom nivou pa ne možemo da predvidimo šta će se dešavati, ali za sada možemo stvarno da budemo zadovoljni“, rekao je doktor Ilić.

Ilić je rekao da je ova zdravstvena ustanova u obavezi da prati procedure koje dolaze sa republičkog nivoa.

“ Konačno ćemo se i mi u Pirotu uključiti u ovo frekventnije testiranje koje su do sada jedino obavljali radnici Zavoda za javno zdravlje. Dom zdravlja Pirot je edukovao određen broj radnika koji će uzimati briseve od pacijenata, obezbeđena je ovih dana i zaštitna oprema koja je neophodna za zdravstvene radnike koji će stupati u kontakt direktno sa potencijalno obolelim. Ostaje doprema odgovarajućeg broja testova iz Beograda, što je obezbeđeno uz saradnju sa Zavodom za javno zdravlje“, rekao je Ilić.

On je dodao da ukoliko stignu testovi iz Beograda, da su spremni da već sutra ujutru krenu sa prvim testiranjima na prisustvo COVID19 virusa kod potencijalnih pacijenata.

“Referentna laboratorija za Pirotski okrug je Direkcija za referentne laboratorije Batajnica i kod njih bi, po ranijem zaključku državnih organa, trebalo da se obavljaju pregledi ovih testova, a oni bi ujedno trebali da obezbeđuju dovoljan broj testova za okruge za koje su nadležni, među kojima je i Pirotski okrug“, rekao je Ilić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare