Brnabićeva poručila da se Desanka neće izbacivati iz programa, Šarčević kaže da odluka nije konačna

Foto: Arhiva Jugmedie

Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog programa Srbije. Nikada. Tačka, napisala je premijerka Srbije Ana Brnabić na tviteru, povodom odluke Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku „Tražim pomilovanje“.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da odluka Zavoda nije konačna i da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji obim udela Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.
Kako je objasnio, reč je o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

„Sigurno kao ministar neću dozvoliti, ne da bude smanjena, nego da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu“, izjavio je ministar za Tanjug.

Šarčević je dodao da je procedura da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

Podsetimo, vest da je Zavod odlučio da iz treće i četvrte godine Gimnazije izbaci poeziju Desanke Maksimović jer se ne uklapa u okvir epohe uzburkala je juče srpsku javnost.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
more bezite
07.06.2020. 11:33

Vas cemo da izbacimo. Desanku i njoj slicne za nasu decu NIKAD. TACKA.

K A M P A NJ A
07.06.2020. 11:36

Prvo izbace Desanku,onda „svi ti skoče“da je brane.
Drugo,baš sada je KiM ukinuo takse.
Treće,nema „prljave kampanje“???
E,to je to.Narod mora nečim da se „zabavlja“,a o IZBORIMA,tj.kako žive gradjani i sva ostala pitanja-nisu bitna.
Zašto SNS,ne napada „opoziciju“koja ide na izbore???Gde su „jurišnici“počev od A.V. pa do Šešelja.???
Ako im OVO prodje-„dovidjenja Srbijo“

Sava
07.06.2020. 20:38

Kadija te tuzi,kadija ti sudi.Kao da je Šarčević,opozicija a Brnabić vlast.Čisto yeyanje pred izbore.

GORAN
08.06.2020. 10:29

Pa šta drugo očekivati od nepismene vlasti, nego da se sve što je vredno uništi, ali zato stihovi Cecine pesme se muvaju po knjigama maternjeg jezika. Ma vi ste bre zaboravili i odakle ste i da li ste pripadnivi ovog naroda. Crnogorci izbacuju Njegoša a vi Desanku. Ko se stidi svojih velikana ni ne treba da postoji.