ZZJZ Leskovac testira po 50 građana dnevno, bez odgovora da li je to dovoljno

U periodu od 22. juna do dnašanjeg dana, odnosno, 3. jula 2020. godine Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac testirao je PCR testom 607 građana Jablaničkog okruga 28. 2020. godine, a prema kategorizaciji i odluci Republičkog kriznog štaba, što dnevno iznosi 50 testiranih, proizilazi iz odgovora ZZJZ Leskovac, dostavljenom danas juGmedii.

Time su, zapravo, potvrđene glasine da ovom zavodu manjkaju PCR testovi, te da se dnevno testira samo po 50 osoba koje lekari upute zbog sumnje da imaju virus korona.

Komercijalno testiranje na Covid 19 vrši se u ZZJZ Leskovac, piše u odgovoru, pri čemu se kod svakog zahteva objasni vreme čekanja rezultata, tako da se na osnovu toga lice izjašnjava da li se uklapa sa vremenom dobijanja rezultata ili ne, a na osnovu ličnih potreba svakog pojedinca.

„Zavod za javno zdravlje Leskovac vrši uzorkovanje kod pacijenata (za dijagnostiku PCR metodom i serološko testiranje brzim testovima na IgG i IgM antitela) prema instrukcijama, kategorizaciji i Zaključcima Republičkog kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 od 13.06.2020.godine. Ovo napominjemo iz razloga što se pored podataka o svakom pacijentu, upisuje i šifra indikacija za testiranje i šalje se u referentnu laboratoriju“, navodi se u odgovoru.

Inače, juGmedia je ZZJZ prosledila sledeća pitanje:

-Koliko PCR testova Zavod za javno zdravlje u Leskovcu dobija na dnevnom nivou za testiranje na virus COVID-19?

-Redakcija portala juGmedie na dnevnom nivou dobija po deset poziva čitalaca sa tvrdnjama da ih vi iz ZZJZ vraćate uz obrazloženje da testova zapravo nema i da danima, sa simptomima virusa korona, čekaju na testiranje, pa zbog toga pitamo sledeće: Da li su tvrdnje naših čitalaca tačne?

-Upućeni u ovu problematiku tvrde da vi iz ZZJZ dnevno dobijate samo po 50 PCR testova. Da li je to tačno?

-Da li je tačno da ste ukinuli komercijalno testiranje na COVID-19?

Na prvo i treće pitanje smo dobili odgovor, ali je izostao komentar da li pedesetak testova zadovoljava potrebe. Drugo pitanje kao da nije ni primećeno, a potvrdan odgovor na četvrto može da se dovede pod znakom pitanja, budući da je naš čitalac četiri dana obijao pragove ZZJZ s molbom da plati test. Rečeno mu je da je ukinuto komercijalno testiranje. Testiran je jutros uz „potezanje svih mogućih veza“.

Da li je istina ovo što piše u saopštenju ZZJZ, potpisanom od strane v.d. direktorke Aleksandre Nikolić, specijalista epidemiologije, i načelnice Centra za kontrolu i prevenciju u ZZJZ Jadranke Krasić, spec.epidemiologije, ili građane neko iz ove zdravstvene ustanove obmanjuje govoreći im da je ukinuto komercijalno testiranje, vreme će pokazati.


Testiranje i u Opštoj bolnici

Iz ZZJZ smo danas, (4.jula 2020) dobili dodatno objašnjenje da PCR testove redovno dobija i Opšta bolnica za potrebe svojih pacijenata, nezavisno od ZZJZ

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu mužno ne izražavaju stavove organa, grad Leskovac, koji je dodelio sredstva. 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zabrinuta
03.07.2020. 22:31

Vec 5 dana imam temp, u kovid kazu idi kuci i lezi, ako se gusis dodji, eto zasto ljudi umiru, ni krv mi ne izvadise…

Uznemiren
03.07.2020. 23:53
Odgovor za  Zabrinuta

Poslednjih meseci se siri panika i strah putem televizije i stampe,od obicnog gripa se pravi smrtonosna pandemija za koju je jedini lek gejtsova vakcina.Iako je smrtnost drasticno manja od sezonskog gripa 2019-e godine iako su svi ostali smrtni slucajevi (infarkt,kancer,izliv krvi u mozak,trovanja …) zavedeni kao korona,testovi koji imaju pouzdanost 30-50% (dali bi ste kupili auto i krenuli na put ako vam prodavac da takvu garanciju) i na kojima se insistira kao i na nosenju maski koje ne stite od virusa a visesatno nosenje istih ozbiljno narusava zdravlje lica koja moraju da nose maske jer su ucenjeni od poslodavaca a ovi od svevisnjeg zvalavka.A lazi na sve strane i stalno jedni te isti bombasticni subliminarni naslovi i izjave koje deluju tako da ozbiljno narusavaju i psihicko zdravlje ljudi.Izbori se moraju ponoviti zbog mnogih nepravilnosti i mnogih dokaza naroda protiv RIK-a.Sta ce te tada napredni,hocete li uvesti opet vanredno stanje (ako smete) ili ce ovaj pobedjeni vampir od virusa koji je opet ustao posle izbora konacno razotkriti vasu brigu o nasem zdravlju koje je ugrozeno zbog vas prodana izdajnicka bando.

Mene su poslali iz staba
04.07.2020. 20:39
Odgovor za  Zabrinuta

Ajde be, nista ti nije!