Cena maline dobra, a rod podbacio

U malinjaku Vranjanca Dragana Spasića iz Vranja ovog jula se čuje graja berača. Ponovo je na okupu ista ekipa omladinaca koja već petu godinu zaredom kod njega zarađuje džeparac. Ovaj uigrani tim već deset dana istim tempom puni gajbice sočnim, ko krv crvenim malinama sorte vilamet. Dok beru svi oni između sebe drže distancu. Pričaju i o koroni. Gromkim aplauzom pozdravili i su majku svoje drugarice koja se izborila sa ovom opakom bolešću.

U njihovim čavrljanjima Dragan posebno uživa jer zna da će posao završiti na vreme. Ove godine oni to čine sa posebnim zadovoljstvom jer kod njega dobijaju za svaki ubrani kilogram po pedeset dinara.

„Ove godine cena maline na otkupnom punktu iznosi 180 dinara tako da sam bio u mogućnosti da im za svaki ubrani kilogram platim po 50 dinara.“, kaže Dragan.

Ovaj iskusni proizvođač malina je zadovoljan ovogodišnjom otkupnom cenom za koju očekuje da dostigne cifu od 200 dinara. Na povećanje otkupne cene uticalo je to što je loše vreme znatno umanjilo rod u malinjacima pa su hladnjačari u nedostatku ovog voća rešili da odreše kesu. On kaže da bi njegovo zadovoljstvo bilo potpuno da je u svom malinjaku ostvario rod kakav je očekivao.

„Hladno proleće umanjilo je rod malina za oko 30 do 40 procenata iako sam sve uradio kako treba. Potrudio sam se da sve što se tiče zaštite, đubrenja, kultiviranja i navodnjavanja uradim na vreme kako bih dobio željeni prinos. Da on neće biti težak oko dve tone, kakav sam priželjkivao, shvatio sam kada sam primetio da u malinjaku koji je bio u fazi cvetanja ima vrlo malo pčela što se u berbi već i potvrdilo.“, kaže Dragan.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare