“SB komerc” iz Suve Morave kod Vladičinog Hana prerađuje voće za izvoz

Kiša umanjila rod i kvalitet, korona potražnju uvoznika

Za Probirljivog kupca iz Nemačke pripremaju 700 tona smrznutog voća

?

U preduzeću “SB komerc” u Suvoj Moravi, nedaleko od Vladičinog Hana, u punom jeku je prerada voća. “Crveno zlato” i kupinu  radnici čiste i zamrzavaju  za potrebe probirljivog nemačkog kupca.

“I ove godine smo odlučili da otkupljujemo samo malinu i kupinu, proizvode koji su veoma traženi na zapadu.  Ukupan plan je prerada 700 tona, od čega 600 tona maline a ostalo je kupina. Kvalitet je lošiji u odnosu na prošlu godinu,  zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Česte kiše izazivaju buđ kod ovih osetljivih vrsta jagodičastog voća, zbog čega i cene otkupa variraju ” kaže Novica Petrović, vlasnik “SB komerca”.

?

Opština Vladičin Han je prethodnih desetak godina u više navrata delila besplatne sadnice onima koji su želeli da započnu proizvodnju maline, usled gubitka posla, tako da je jedno vreme I bila vodeći proizvođač tog voća u PčInjskom okrugu. Međutim, kada se ponuda povećala, otkupljivači su smanjili cene  pa su mnogi malinari, ali I kupinari, napustili ili povadili zasade. Ipak  je dosta onih koji su odlučili da  nastave uzgoj – nekimima je, prvenstveno,  malinarstvo dodatna zarada a onima koji su duže u tom poslu je i jedini izvor prihoda.

Prema podacima Službe za poljoprivredu, na području opštine Vladičin Han pod malinom je ukupno 100 hektara

Iako ova godina, uopšte gledano, nije najpovoljnija za voćare, proizvodnja “crvenog zlata” će podmiriti ovogodišnje potrebe hladnjačara. Kupina zauzima tek nekih desetak hektara, ali je I manja potražnja za njom.  Otkupne cene su od 150 do 210 dinara po kilogramu maline, u zavisnosti od sorte I kvaliteta, što je za 50 dinara više nego lane.  Dok je berba onih najzastupljenijih, vilameta,  na pojedinim područjima pri kraju, polka će pristizati sve do pred kraj jeseni, jer  ta sorta kasnije zri i otporna je  na mrazeve, pa će i posla za sezonce biti duže.  Cena kupine je  60 dinara po kilogramu,  što je na prošlogodišnjem nivou.

U hladnjači  “SB komerca” u sezoni može da se preradi I uskladišti 800 tona voća. Ove godine će zamrznuti za 100 tona manje nego lane, i to  malinu, čiji je rod podbacio u odnosu na lane. Međutim, i potražnja uvoznika je nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

“Pandemija korona virusa je uticala i na naše poslovanje. Smanjena je potražnja kupaca,  tako da ćemo ove izvesti 100 tona manje maline u poređenju sa  prošlom godinom. Malinu zamrzavamo i pakujemo u kutijama od po 12 kilograma i 4×2,5 kg. Kupinu takođe izvozimo u smrznutom stanju, “ rekao je Petrović.

Na preradi je trenutno angažovano 34 radnika, većinom sezonaca.

 

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta „Poljoprivrednik po meri tržišta“ koji sufinansira opština Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare