GIZ: Leskovac uz BFC poslovne sertifikate privlače tri puta više investicija

Gradovi na Balkanu, a među njima i Novi Sad i Leskovac koji su prošli proces sertifikacije i stvorili partnerstva između privatnog i javnog sektora i dobili sertifikat poslovne otvorenosti, BFC (Business Friendly Certificate) privukli su tri puta više investicija od nesertifikovanih, saopštila je danas nemačka razvojna agencija GIZ.

Ova mreža je, kako se navodi, uspostavljena uz podršku GIZ i projekta Otvorenog regionalnog fonda – Modernizacija opštinskih usluga.

Ovakav način osigurava dugoročno investiranje u opštine sa BFC sertifikatima, a istovremeno stvara razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, „develoPPP.de“ program, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način doprinosi se, kako je istaknuto, već postojećim privatnim investicijama, dok se istovremeno kroz program razvojne saradnje pruža tehnička i savetodavna pomoć.

Krajnji cilj ove incijative je poboljšanje i harmonizacija poslovnih uslova u regionu, jačanje investicijske reputacije regiona, ekonomske saradnje i održivog razvoja.

„Sada u regionu postoji zdrava konkurencija, što ohrabruje dalja ulaganja domaćih i stranih privatnih firmi, a na taj način se pomaže otvaranju novih radnih mesta, a gradovi i opštine, istovremeno, ostvaruju veći priliv prihoda“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program, a da finansijska sredstva obezbeđuje Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

„Dobar primer su firme SEKOPAK iz Srbije, EKOPAK iz Bosne i Hercegovine i PAKOMAK iz Severne Makedonije koje su nedavno započele zajednički projekat kako bi omogućile finansijski efikasne lance reciklaže stakla u ovim zemljama“, navodi se u saopštenju.

Zajedno sa partnerima iz BFC mreže iz Jugoistočne Evrope, projekat će razviti i testirati opštinske modele za uspostavljanje odgovarajućih sistema prikupljanja otpadnog stakla.

Na osnovu rezultata, sačiniće se, kako se navodi, smernice sa najboljim iskustvima i distribuirati ostalim opštinama u regionu.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare