Završava se izgradnja poslednjih 50 metara Gradskog kolektora, očekuje nas period od 6 meseci testiranja postrojenja

U potezu kroz selo Navalin kod Leskovca završava se sa  izgradnjom poslednjih 50 metara gradskog kolektora, što će biti gotovo u toku tekuće nedelje. Očekuje se da će radovi na projektu Upravljanja otpadnim vodama kompletno biti izvedeni u narednih mesec dana kada će početi testiranje, odnosno suve i mokre probe.

Na kolektor je već priključena Zelena zona, a kada se završi i ovih 50 metara ostaje da se priključi deo koji je išao kroz Bogojevce i Bratmilovce, koji je 2010. godine blokiran zbog poplava.

“I tada ćemo imati kompletnu mrežu“ rekao je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, pokazujući fotografije starog i novog kolektora.

Prvo je izgrađena Linija vode sa 10,4 miliona evra, trenutno se izvode radovi na izgradnji Linije mulja vredni 497,5 miliona dinara gde je izvedeno preko 95% radova. Što se tiče gradskog kolektora, projekat je vredan 464 miliona dinara i gradi se u dužini od 5.150 metara.

“ Projekat Upravljanja otpadnim vodama grada Leskovca jedan je od najznačajnijih i najtežih projekata koji se trenutno izvode u gradu. Po projektu razmak između starog i novog kolektora je trebalo da bude minumum pet metara, ali na nekim mestima to nije pa smo morali da ih veštački odvojimo i da postojeći prostor između njih asfaltiramo. Sada nas očekuje šest meseci ispitivanja i snimanja novog kolektora najsavremenijim kamerama jer u njemu ne sme biti ni malo vode. Radovi na izgradnji Linije mulja i Kolektora biće završeni do kraja godine, a čitav sistem stavljen u funkciju do kraja 2021. godine“, zaključio je gradonačelnik i zahvalio se nadležnima na trudu koji su uložili u ovaj značajni projekat.

This slideshow requires JavaScript.

Budimir Stojiljković, rukovodilac projekta izgradnje gradskog kolektora, naglasio je da su poslovi na ovom projektu iziskivali puno vremena, truda, energije i angažovanje mnogo lica da bi sve teklo svojim tokom.

„Na projektu je bilo angažovano puno zaposlenih u Gradskoj upravi. Veliki trud je iziskivala i eksproproprijacija zemljišta za koju je grad Leskovac samo u poslednjih nekoliko meseci izvojio preko 40 miliona dinara”, kazao je.

Na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda se trenutno asfaltiraju interne saobraćajnice druge faze postrojenja Linije mulja.

„Vrlo smo blizu realizacije projekta. Ono što nas u narednom periodu očekuje je obezbeđivanje preduslova za rad Linije mulja, a to je višak mulja iz Linije vode koji će se stvoriti od otpadnih voda koje će doći preko kolektora. Potrebno je da kolektor i Linija vode rade šest meseci da bi se dobio mulj“, objasnila je Maja Milošević Milojić, rukovodilac Jedinice za implementaciju istoimenog projekta.

This slideshow requires JavaScript.

Leskovac je među prvim gradovima u Srbiji koji će dobiti Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda po svim standardima EU.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare