Poslodavcima u Leskovcu nije više imperativ mlada, već dobra radnica

Od 22.240 u Jablaničkom okrugu i 13.004 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje na području Leskovca, oko 40 do 55 posto jesu žene, a onih koje su starije od 45 godina i koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih, na području okruga bez posla je više od 5 hiljada, u Leskovcu oko 3 hiljade, kaže za JuGmediu Marija Stevanović, PR Filijale NSZ u Leskovac.

„Iako su ranije poslodavci prednost pri zapošljavanju davali mladjim ženama i muškarcima do 35 godine, u poslednje dve, tri godine to se je promenilo i starosna granica je izbrisana“, ističe Stevanovićeva.

Ona objašnjava da razloga za ovakav stav ima više. Najpre, starije žene pokazale su se kao izuzetni radnici, a potom one su već formirale porodice i školuju svoju decu, te im je bitna finansijska stabilnost, koju će imati kroz svoj rad.

„Više se ne postavlja pitanje starih, mladih, već da li je neko dobar i odgovoran radnik“, naglašava naša sagovornica.

Kako nam je rekla, NSZ se različitim merama aktivne politike zapošljavanja trudi da pomogne upravo ovoj kategoriji žena starijih od 45 godina.

„Dodela subvencija poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih lica, programom sticanja praktičnih znanja, kao i subvencijama za samozapošljavanje, NSZ se trudi da pomogne ovim kategorijama nezaposlenih lica“, kaže Stevanovićeva.

Prema obrazovnoj strukturi u ovom broju nezaposlenih žena starijih od 45 godina, 36 posto su sa osnovnom školom ili bez nje. Zatim, srednje obrazovanje ima 57 procenata, dok fakultetski obrazovanih, u ovoj kategoriji, na području Jablaničkog okruga je 99 i na teritoriji grada Leskovca, 44 žene.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare