Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a

Kako je korona “pojela” HIV

U Jablaničkom okrugu u ovoj godini nije registrovan nijedan novi slučaj osobe koja je zaražena ili obolela od HIV-a, ali na to je uticalo ogromno smanjenje broja testiranih zbog novonastale pandemije korona virusom. Na svetski Dan borbe protiv AIDS-a u Zavodu za javno zdravlje Leskovac upozoravaju da je u ovoj godini kroz njihovo HIV savetovalište prošlo svega 24 osoba dok ih je u prošloj bilo 119.

Od početka pandemije HIV-a u jablaničkom okrugu je od ove bolesti umrlo 9 osoba

U Jablaničkom okrugu trenutno žive 42 osobe sa HIV virusom, od kojih su 27 obolele, a 15 su nosioci virusa. Od toga u Leskovcu živi 31, a u Lebanu 6. Od broja registrovanih 17 pacijenata je starosti od 30/39 godina, 14 starosti od 20/29, 7 starosti od 40/49 i dvoje starosti preko 60 godina.

U 2020. godini AIDS nije odneo nijedan život u Leskovcu i okolini.

“Naravno, ovi podaci su takvi kakvi jesu jer nam se zbog pandemije korona virusa drastično smanjio broj novotestiranih. Zbog toga će naše Savetovalište raditi danas i naredna dva dana celodnevno i organizovati anonimno i poverljivo  testiranje na HIV od 8-19 časova”, kaže za juGmediu epidemiolog Jadranka Krasić.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da u našoj zemlji još 400 osoba ne zna da je inficirano ovim virusom.

“Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV. Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno i poverljivo, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, a u cilju pružanja pravih i stručnih informacija potrebnih klijentu da donese odluku da li je pravi trenutak za testiranje, ali i da prepozna rizično ponašanje koje je praktikovao ili koje i dalje upražnjava, i da identifikuje lične mogućnosti za preveniranje inficiranja HIV-om u budućnosti”, navodi Krasić.

HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostkovanju započnu lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Zahvaljujući terapiji HIV infekcija je hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše replikacija HIV-a.

Povodom Svetskog dana borbe protiv side gradonačelnik Leskovca. Goran Cvetanović poručio je da, dok se suočavamo sa epidemijom virusa korona ne smemo da zaboravimo jedan drugi virus, o kome takođe sa zebnjom govorimo, a koji je izazvao najveću svetsku epidemiju ikada I protiv koga se i danas borimo.

“Zato je važan 1. decembar, dan kada svet obeležava Dan borbe protiv side. Današnji dan nas pre svega podseća da osobe koje žive sa HIV-om imaju pravo na prevenciju i lečenje i život pun poštovanja i dostojanstva bez diskriminacije. Takođe, današnji dan služi i da podigne svest o važnosti odgovornog ponašanja, o važnosti testiranja i ranog otkrivanja bolesti. Kasno postavljenja dijagnoza HIV infekcije je povezana sa povećanim rizikom od daljeg prenošenja infekcije, slabijim odgovorom na terapiju i samim tim sa kraćim životnim vekom. I na kraju, crvena traka, kao simbol borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima, skreće pažnju javnosti na nešto na šta niko nije imun i što može da pogodi svakog od nas“, poručio je Cvetanović.


I da se podsetimo kako se HIV prenosi, odnosno na koji način se ne može inficirati HIV-om.

HIV se prenosi na sledeće načine:
1. Seksualnim odnosom bez zaštite tj. bez kondoma (analni, vaginalni i oralni seks),
2. Sa zaražene majke na dete (u toku trudnoće, porođaja i dojenja),
3. Razmenom igala i špriceva kod intravenske upotrebe narkotika.

HIV se retko može preneti na sledeće načine:
1. Poljupcem u usta (samo u slučaju ako obe osobe imaju neke ranice u ustima, npr. usled vađenja zuba, krvarenja desni… pa u tom slučaju dođe do kontakta „krv na krv”),
2. Pri tetoviranju, pirsovanju… (ukoliko se obavlja nesterilizovanim aparatima i u nehigijenskim uslovima),
3. Prilikom razmene pribora za ličnu higijenu koje je prethodno koristila osoba koja živi sa HIV-om (brijač, četkica za zube…).

HIV se ne prenosi na sledeće načine:
1. Boravkom u istoj prostoriji: socijalnim kontaktom kao što je razgovor, pogled, druženje…,
2. Dodirom tj. kontaktom, kao što je rukovanje i zagrljaj,
3. Kašljanjem ili kijanjem, preko znoja ili suza,
4. Poljupcem u obraz,
5. Korišćenjem istog kupatila ili toaleta,
6. Korišćenjem iste čaše/šolje ili istog pribora za jelo koji je koristila osoba inficirana HIV-om,
7. Korišćenjem iste posteljine ili peškira,
8. Kontaktom sa predmetima na javnim mestima (telefonska govornica, držači u javnom prevozu…),
9. Korišćenjem istog bazena ili saune,
10. Preko životinja ili ubodom insekata (komarci, krpelji…),
11. Konzumiranjem hrane koju je pripremila HIV pozitivna osoba.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
isto
01.12.2020. 13:15

Corona izaziva opšti pad imuniteta, što je i HIV

Eki
01.12.2020. 13:19

Prevara jedino i drugo.

Dulence
01.12.2020. 16:17

Ne, bi se šalio, ni sa Hiv-om, ni sa koronom, jer to je isto kao da kreneš sa onom stvarčicom, po trnju, pa „jao! Jao! Jao!