Promena izbornog sistema, decentralizacija i regionalizacija Srbije prioriteti Novog DSS!

Decentralizacija i to odmah zato što je Srbija jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope,  počev od organizacije vlasti gde je najveći deo ingerencija koncentrisan na nivou Republike Srbije u jednom čoveku, rekla je Slađana Miletić, potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS Niš.

I na primeru demografskih podataka je jasno, objašnjava, je da se  manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd.

„Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave utvrđeno je da se od 19 devastiranih opština – 15 nalazi na jugu Srbije. Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar je potpuno zapostavljen od strane države. I ne samo Niš, već i Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje“.

Reformu bi trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava. Zato se mi zalažemo za direktne izbore ! – istakla je Miletić.

Miletić je kazala da bi građani direktnim izborima i to na svim nivoima, znali koga biraju i zbog čega bi mogli da pozovu i prozovu na odgovornost one koje su glasali na ime i prezime!

„Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju te iste građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da zastupaju njihove stavove u skupštinama gradova, odnosno Republike. Naš cilj je i zaokruživanje samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanja decentralizacije u Srbiji koja podrazumeva jasno definisanje nadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave“, naglasila je Miletićeva.

Ona navodi da stanovnici 11 beogradskih opština imaju prosečnu platu od 109.127 dinara i dodaje da je to 65,6% iznad republičkog proseka, dok na drugoj strani su svi oni koji primaju daleko manje od proseka.

„Čak 32 opštine primaju u proseku ispod 50.000 dinara, a ukupno 138 opština i gradova prima ispod 60.000 dinara. Kada uporedimo Vračar sa najvećom prosečnom platom u Srbiji i Bojnik sa najnižom 45.019 dinara, prosečna plata na Vračaru je skoro 2,5 puta veća“, istakla je Miletić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare