Leskovac bez zagađenja (video)

Ne postoji prirodni resurs na Zemlji kao što je voda. Neophodna je za život svakog živog organizma. Ipak, vodu najviše zagađuju ljudi, koji ne mogu bez nje. Leskovac leži na reci Veternici koja se, nedaleko od grada, uliva u Južnu Moravu. U neposrednoj blizini su i Jablanica, Vlasina, Pusta reka, kao i tri veštačka jezera: Barije, sa koga se grad snabdeva vodom, Vlasinsko i Brestovačko jezero.

Vodovod u Leskovcu počeo je sa radom 1954. godine.Danas ispunjava sve uslove da postane regionalni sistem vodosnabdevanja. Za tim još uvek nema potrebe, zato što, uprkos tome što postoje kapaciteti, trenutno se vodom snabdeva samo 25% ukupnog stanovništva grada i okoline.To vodovod uspeva koristeći samo polovinu svojih kapaciteta.

Pored vodosnabdevanja, Vodovod u Leskovcu takođe radi i na podizanju svesti svojih sugrađana o ograničenosti vode kao prirodnog resursa.

U Leskovcu postoji 19 javnih česmi. Vodovod u Leskovcu odgovoran je za njihovo funkcionisanje kao i za hemisku i bakteriološku ispravnost vode. Ove česme su od velike koristi stanovnicima Leskovca, posebno u vrelim letnjim danima.

Leskovčani se vodom snabdevaju iz jezera Barije. To je veštačko jezero u podnožju planine Kukavice. Nalazi se u blizini naselja Vučje, na oko 30 kilometara uzvodno od Leskovca. Nastalo je u periodu od 1984. do 1989. godine u klisuri reke Veternice. Imajući u vidu da se ova akumulacija koristi za vodosnabdevanje grada, vodovod u Leskovcu posebnu pažnju poklanja zaštiti životne sredine i eko sistema u samom jezeru kao i u njegovoj neposrednoj blizini. Čitav ovaj predeo podeljen je u nekoliko zona sanitarne zaštite.
Voda je životni resurs i zato je danas veoma važno sačuvati je za sutra.

Projekat “Leskovac bez zagađenja” realizuje produkcija Helloanimation iz Niša, a podržan je kroz konkurs za javno informisanje od grada Leskovca.

 

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare