NPS: Zahtevamo da grad Leskovac donese odluku o usvajanju rešenja o uređenju statusa roditelj-negovatelj

Predlog zakona o dopunama o socijalnoj zaštiti predat je Narodnoj skupštini RS 27 decembra 2016 godine. Predlog o dopunama zakona potpisalo je 150000 ljudi. Smatramo da je ovaj zakon dobar i hitan. Zakon roditelj negovatelj uveliko funkcioniše u svim zemljama okruženja osim u Srbiji. Roditelji dece sa invaliditetom zbog celodnevnih obaveza oko deteta nisu u mogućnosti da se zaposle i ostvare pravo na penziju, navode iz Narodnog pokreta Srbije Leskovac.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Kategorija dece sa invaliditetom je krajnje marginalizovana.

Grad Sremska Mitrovica je na sednici skupštine grada donela odluku o uređenju statusa usluge poznate kao Roditelj negovatelj .

Cilj je pružanje neophodne pomoći porodicama koje se suočavaju sa teškim izazovima u svakodnevnom životu brinući o svojoj deci sa invaliditetom.

Zahtevamo da grad Leskovac donese odluku o usvajanju rešenja o uređenju statusa Roditelj negovatelj po ugledu na Sremsku Mitrovicu. Predlažemo da se u budžetu za 2025. godinu izdvoje sredstva koja uključuju finansijsku podršku za roditelje koji ne mogu da rade zbog nege svoje dece.

Usvajanjem ovog predloga pružila bi se određena finansijska pomoć roditeljima koji su na rubu egzistencije i koji su prepušteni sami sebi.

Ovom gradu i građanima Leskovca treba da bude prioritet dobar standard zdrava okolina kao i socijalna zaštita najugroženijih a ne preskupo plaćeni stadioni,trgovi, fontane, teretane na otvorenom i tako dalje.

Bilo bi dobro da Leskovac pored Sremske Mitrovice donese odluku o ovom statusu i bude primer ostalim lokalnim samoupravama .

Stanje jedne zajednice, grada i države ne meri se preskupo plaćenim investicijama i ličnim bogaćenjem nosilaca lokalne vlasti već odnosom prema najranjivijim grupama zar ne gospodine Gradonačelniče?

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare