Od nedelje radi nova autobuska stanica na Novom Beogradu, zatvara se stara u Železničkoj ulici

Foto: Vikipedija / zastavafan76

U Beogradu je danas otvorena nova autobuska stanica, u novobeogradskom Bloku 42 gde je nekada bila „Buvlja pijaca“, a u nedelju, 29. septembra biće prvi polasci. Ta investicija je vredna 17 miliona evra, a svi koji budu pristizali u prestonicu više neće “silaziti” iz autobusa u Železničkoj ulici, kako je to bilo do sada.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Špić najavio je prilikom otvaranja da će biti raspisan tender za izradu velike stanične zgrade i da će se paralelno graditi i železnička zgrada, a izgradnja oba objekta trebalo bi da bude završena do kraja 2027. godine.

Foto: beograd.rs

Dodao je da očekuje da će biti kroz par dana zatvorena stara autobuska stanica.

„Sređujemo onaj deo grada, park i garažu, i spajamo ulicu Karadjorđevu sa Savskom. Sa preduzećem Beograd na vodi dogovorili smo saobraćajna rešenja, jer moramo da sredimo da grad bude tranzitno prometniji“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, sad su se stvorili uslovi za zatvaranje starog Savskog mosta, a novi, nazvan Srpski most, biće završen do 2027. godine.

Foto: beograd.rs

Generalni direktor BAS-a Boban Kovačević je kazao da do nove autobuske stanice prevozom može da se dođe iz ulice Jurija Gagarina na uslovan parking koji je za dolazne perone, a iz ulice Marka Hristića je ulaz na perone za polaske.

Do nove autobuske stanice može se doći tramvajima 7, 9, 11 i 13 koji staju kod nje i autobuskim linijama 85, 89, 94, 95, 600, E6, kao i autobusima 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Kako je ranije objavljeno, tokom radova početih 2017. godine, u Bloku 42 je izgrađen stanični plato sa 65 perona – 12 dolaznih 53 odlazna i parking sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku, a 97 mesta je za putnike u odlasku.

Foto: beograd.rs

Rezervisano je osam polaznih perona za prigradski saobraćaj, 22 za međugradski, 14 za međunarodni i devet za vanlinijski – turistički saobraćaj.

Izgrađeni su taksi stanica s 25 mesta i „pripremni parking za autobuse“ sa 80 mesta.

Izvor: Beta

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare