Vozači i pešaci – oprezno, od sutra kontrola mobilnih telefona u saobraćaju u akciji „Fokus na putu“

Foto: MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 7. do 13. oktobra 2024. godine, sprovodiće međunarodnu akciju pod nazivom „Fokus na putu“, koja će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza.

Akcija će istovremeno biti sprovedena u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 20 puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 10 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Pripadnici saobraćajne policije, od početka ove godine, sankcionisali su više od 32.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.700 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica prilikom prelaska kolovoza.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Leskovcanin
06.10.2024. 12:48

U Leskovcu bih dnevno 3000 hiljada bilo sankcionisano za koriscenje mob.telefona na pesackom i van pesackog prelaza. Vise se koristi telefon na pesackom prelazu nego li u automobilima!