U Srbiji 15 odsto stanovništva pati od nekog oblika mentalnog poremećaja

Ilustracija Jugmedia

U Srbiji oko 15 odsto stanovništva pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, saopštila je danas farmaceutska kompanija Teva/Actavis povodom Svetskog dan mentalnog zdravlja.

Kompanija je, u nameri da istakne važnost brige o mentalnom zdravlju i ulogu savremenih terapija u lečenju ozbiljnih mentalnih poremećaja, istakla da će, prema procenama, gotovo trećina svetske populacije barem jednom u životu patiti od nekog oblika mentalnog poremećaja.

„Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da reafirmišemo posvećenost zajednice unapređenju lečenja u ovoj oblasti u Srbiji“, izjavila je generalna direktorka Teve/Actavisa za Srbiju i Crnu Goru Sonja Katanec.

Navela je da Teva aktivno sarađuje sa državnim institucijama, zdravstvenim ustanovama i stručnjacima širom Srbije kako bi osigurali da pacijenti imaju pristup najefikasnijim terapijama.

“Važno je da svi zajedno radimo na većoj informisanosti o mentalnom zdravlju i dostupnim terapijama, ali i da istovremeno radimo na smanjenju stigme povezane sa mentalnim bolestima. Uklanjanje stigmatizacije je ključan korak kako bi pacijenti na vreme potražili adekvatnu pomoć“, ukazala je Katanec.

Izvor: Beta

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slavko
10.10.2024. 17:49

Taj broj je u poslednje vreme mnogo veći.

Ja sam "po bednik"
10.10.2024. 20:08

Oo ,super.Sa Anom i 3×Aco ovo je odlično.