Milić: Perišić će ostati upamćen kao jedini direktor UKC Niš koji je pljuvao, omalovažavao i ponižavao celu jednu kliniku i osoblje

Dopis koji je Zoran Perišić postavio juče na zvaničan sajt UKC Niš o radu Klinike za kardiohirurgiju obiluje lažima i izmišljotinama koje inače karakterišu njegov celokupni rad i kao direktora UKC Niš ali i kao bivšeg gradonačelnika Niša, tvrdi doktor Dragan Milić u svom saopštenju za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Perišić će ostati upamćen kao jedini direktor UKC Niš koji je pljuvao, omalovažavao i ponižavao celu jednu kliniku i celokupno osoblje klinike koje je požrtvovano radilo bez naknade 25 vikenda tokom prošle godine i očistilo listu čekanja, jedinu kliniku južno od Beograda koja radi kardiohirurške procedure i transplantacije. Nikada se nije desilo da direktor nekog UKC omalovažava rad klinike kojoj je generalni direktor. Da podsetimo koje su namere Perišića. On je pre godinu dana podigao krivične prijave protiv 7 lekara naše klinike zbog navodnog falsifikata tokom rada naučne studije. Tužilaštvo je odbacilo njegove lažne klevete i prijavu. U bilo kojoj normalnoj zemlji bio bi trenutno smenjen zbog lažnog optuživanja kolega ali ne i u Nišu i Srbiji. Podigao je i dve prijave Komitetu za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu za moje navodno neetično ponašanje što je Komitet takodje odbacio.

U više navrata uskraċivao je nabavku potrošnog materijala za našu kliniku i svesno i namerno opstruisao naš rad.

Iz njegovog dopisa se može zaključiti da na klinici za kardiohirurgiju radi sve sam neradnik do neradnika. Ti “neradnici” su prošle subote i nedelje radili dve kadaverične transplantacije bubrega od 21h uveče do 7h ujutro. Zvanična objava UKC kaže da su transplantacije radjene u salama UKC (pa nije valjda u štalama) namerno ne pomenuvši da su transplantacije radjene na klinici za kardiohirurgiju.

Klinika za kardiohirurgiju ima samo jednu EKK mašinu tako da se kardiohirurške operacije rade samo u jednoj a ne u dve sale. Zaključno sa današnjim danom u toku ove godine uradjene su 341 kardiohirurške operacije (u jednoj sali) i 269 vaskularne operacije u drugoj sali (samo u poslednja 3 dana radjene su 3 rupturirane aneurizme trbušne aorte). Dakle, “neradnici” klinike za kardiohirurgiju uradili su ove godine 610 operacija i 2 srodničke i 2 kadaverične transplantacije bubrega i dalje nema listu čekanja jer svi pacijenti koji prodju anesteziologa u toku radne nedelje (njih 5 ili 15) svi bivaju operisani već te ili najkasnije naredne nedelje. Za očekivati je da će se ove godine uraditi gotovo 450 kardiohirurških operacija, najviše u ovih 10 godina koliko klinika postoji.

Iako naša klinika godinama traži od Perišića i ministarstva zdravlja još jednu EKK mašinu to se nije desilo tako da mi radimo samo sa jednom mašinom koju je obezbedila američka ambasada. Medjutim, desilo se da je Perišić otudjio i prisvojio donaciju u holterima koju je naša klinika obezbedila od jedne velike kompanije…Lažima i obmanom da smo se mi složili da donacije ode na njegovu matičnu kliniku a ne na kardiohirurgiju. Isto je bilo i sa ultrazvučnim aparatom koji je od Uprave za biomedicinu obezbedio doc dr Milan Lazarević.

Kaže da imamo 6 kardiohirurga. Te “lenštine” kako ih opisuje Perišić treba da pokriju salu, ambulantu, konsultacije, dežurstva, konzilijum, administraciju pri čemu jedna operacija traje ne kraće od 5-6 sati a često i mnogo duže. Sramno uporedjuje institut “Dedinje” za čije je opremanje država dala preko 50 miliona evra sa našom zgradom u koju je država uložila tek 2 miliona evra. Uporedjuje ustanove gde jedna ima desetak EKK mašina a druga samo 1. Perišić koji je na vlasti u Nišu već 12 godina nije uspeo da obezbedi jedan jedini institut koje Nišlije i Jug Srbije čekaju duže od 50 godina. Upravo taj vazalni odnos prema Beogradu favorizujući privatne interese u odnosu na opšte dok je bio gradonačelnik dovelo je do epskog propadanja Niša zbog čega mnoge Nišlije opisuju Perišića kao najgoreg gradonačelnika u istoriji Niša, od Cara Konstantina pa do današnjih dana. Čak je sramno dozvolio da se Kovid bolnica otvori u Kruševcu ne u Nišu i da se zatvori i pretvori u ruinu Klinika za plućne bolesti u Knez Selu. O porodilištu neću ni da govorim.

Ono što Srbija zaista treba da zna je ono po čemu će Perišić zauvek ostati upamćen kao kralj bahatosti i nepotizma niškog SNS-a (što nije mali uspeh računajući da je konkurencija žestoka):

– postavio je svoju ženu za glavnu sestru klinike, potpis oba supružnika je na aneksu ugovora što NIKADA niko u istoriji Srbije nije uradio i bez da je obaveštena agencija za borbu protiv korupcije.

– i dok se hirurg sa 3 specijalizacije izbacuje sa Medicinskog fakulteta, supruga Zorana Perišića, medicinska sestra po zanimanju, biva izabrana i zapošljena na Medicinskom fakultetu sa navodnom diplomom fakulteta u Valjevu !?!?

– prošle nedelje Zoran Perišić smenjuje sa mesta rukovodioca klinike za oftalmologiju dr Maju Petrović, jedinu doktorku sa oftalmologije koja ne radi privatno i direktorku koja nema liste čekanja za operaciju katarakte (očito da Perišić ne voli rukovodioce koji nemaju liste čekanja)… ali zato njegova matična klinika – kardiologija ima 400 pacijenata na listi čekanja za koronarografije… Ko zna koliki broj bolesnika sa te liste ne dočeka proceduru.

Zoran Perišić, iako je napunio 65 godina 15. februara ove godine, nelegitimno je nastavio da bude direktor UKC Niš jer nikada nije dobio mandat od Vlade Republike Srbije da bude direktor UKC zbog čega su sve odluke koje je potpisao od 15.2.2024. nelegitimne. Medicinski fakultet mu je nezakonito produžio radni odnos nakon 65. godine jer nije ispunio uslov iz člana 93. Zakona o visokom obrazovanju koji predvidja da se radni odnos može produžiti samo onom nastavniku koji “ima najmanje 20 godina radnog iskustva u visokom obrazovanju i ako je nakon sticanja zvanja redovnog profesora ostvario rezultate u naučnom radu, odnosno u umetničkom stvaralaštvu i u razvoju naučnonastavnog podmlatka na fakultetu koji su potrebni za izbor u zvanje redovnog profesora na osnovu člana 74. st. 10-12. ovog zakona.”

Pretragom baze podataka vidi se da Zoran Perišić nema ni jedan autorski rad publikovan u časopisu sa impakt faktorom većim od 0.5 niti ostale uslove predvidjene pravilnikom. Ali u Nišu može sve i koga je još briga za Zakon.

Nije nikakva tajna da je rok trajanja Zoranu Perišiću na mestu vd direktora UKC Niš istekao i da je ovim dopisom hteo da se dodvori i da moli centre moći da ga ostave na ovom mestu da dovrši projekat kompletnog uništavanja i urušavanja UKC Niš.

Zoran Perišić će nakon odlaska biti veoma brzo zaboravljen ali će šteta koju je napravio ostati jako dugo.

I nećete gospodine Perišiću vi da sudite o radu naše klinike ma koliko to želeli. To mogu samo naši pacijenti i gradjani Niša i Juga Srbije.

Dr Dragan Milić, FACS

opšti hirurg, vaskularni hirurg i kardiohirurg

rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš

Na slici “lenštine” koje su radile i prethodne noći pacijenta u akutnom infarktu miokarda i left main subokluzijom…

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Predrag
21.10.2024. 15:45

Sama reakcija dr Perišića je sramna i direktni povod mladim stručnjacima da beže iz zemlje glavom bez obzira.Dr Milić može da bira u svetu gde će da radi i takođe mladi stručnjaci koje je otškolovao a umesto poštovanja trpe torturu.Još je sramnije što je i on kardiolog,umesto saradnje proganja kolege.Ova vlast (čitaj Vučić) sve radi da upropasti i sebe i nas stavljajući loše kadrove na odgovorna mesta.