Tribina OLjP: Preispitati javne politike za ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe

Javne politike za ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe trebalo bi da se preispitaju u smislu davanja prioriteta, odnosno investicijama za otvaranje novih radnih mesta. Ovo je opšti zaključak razgovora na tribini „Ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe“, koju je u Bujanovcu organizovao Odbor za ljudska prava

„Možda je potrebno analizirati efekte dosadašnje politike subvencionisanja malih i srednjih preduzeća, koja nije u potpunosti ispunila ciljeve za novo zapošljavanje u periodu od deset godina, uzeču u obzirom i pad interesovanja koje se javlja s tim što je ove godine ostalo neiskorišćeno oko 16 miliona dinara“, rekao je Sali Salihu, bivši šef kabineta predsednika opštine Bujanovac i član Komisije za procenu dodele grantova Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac, kao panelista i Medved.

Kao strateški prioritet za oporavak i ekonomski razvoj, javne vlasti su identifikovale oporavak preduzeća koja su bila lider u razvoju tri opštine uz podršku malim i srednjim preduzećima; kao i privlačenje investicija za ove tri opštine. Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu je od 2013. godine počelo da podržava proizvodne kompanije koje proširuju delatnost u Preševu, Bujanocu i Medveđi. Koordinaciono telo je u poslednjih pet godina podelilo 184 miliona dinara desetinama domaćih kompanija koje tvrde da rastu i povećavaju broj zaposlenih.

Međutim, opštine Preševo, Bujanovac i Medveja su i dalje u IV grupi razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, što je najniži stepen razvijenosti opština u Srbiji sa ispod 50% proseka na nivou države; stopa nezaposlenosti ostaje visoka i ne odražava se samo kroz zvanične podatke nadležnih institucija. Preševo, Bujanovac i Medveđa su takođe među opštinama koje konstantno imaju najnižu prosečnu platu u Srbiji.

Sa svoje strane, drugi panelista, Blerim Mehmeti iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Preševu, pokrenuo je pitanje procesa privatizacije u Preševu. “Čak ni privatizacija koja je sprovedena nije dala dovoljnog rezultata, jer su mnogi radnici ostali nezaposleni zbog nepoštovanja ugovora”, rekao je on.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa značajan deo društvenih preduzeća još nije privatizovan. Neki su godinama u fazi privatizacije, drugi rade sa simboličnim brojem radnika, a neki su u potpunom stečaju.

Govornici su istakli i druge aktuelne probleme koji utiču na socio-ekonomsko blagostanje, posebno nedostatak investitora koji bi generisali zapošljavanje i ekonomski razvoj.

Tribina „Ekonomski oporavak Preševa, Bujanovca i Medveđe” organizuje se u okviru projekta „Južna Srbija – vladavina prava za sve”, koji sprovodi Odborza ljudska prava uz podršku The Rockefeller Brothers Fund.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare