Mercedes vrši reviziju u Juri nakon optužbi za torturu radnika

Foto: Radnički glas FB

Giganti nemačke automobilske industrije „ozbiljno“ shvataju optužbe radnika zbog uslova rada u fabrici Jura u Leskovcu. U Mercedesu za „Vreme“ navode da su pokrenuli reviziju.

Inače, Samostalni sindikata metalaca Srbije pisao je Mercedesu i Audiju posle štrajka radnika Jure u junu mesecu.

Pogoni Jure iz Srbije isporučuju kablove za automobile i gigantima industrije kakvi su Mercedes i Audi.

Ovi su pak dužni da motre na poštovanje ljudskih prava kod svojih dobavljača – na to ih je obavezao nemački Zakon o lancima snabdevanja koji je stupio na snagu početkom prošle godine.

U Audiju kažu da „proveravaju okolnosti“ u Juri, a u Mercedesu da su stvar shvatili ozbiljno i „primorali dostavljača da pruži objašnjenje“.

„Dodatno smo angažovali nezavisnu revizorsku kuću da sprovede međunarodno priznatu procenu održivosti. Postupak još nije završen“, navodi Mercedes u odgovorima za „Vreme“. Dodaje se da će, ako bude potrebe, preduzeti mere kako bi se dobavljač pridržavao standarda.

Iz Jure su ignorisali upit o optužbama radnika i potezima nemačkih firmi.

Inspekcija dođe, a onda ništa

Nije da su sindikalci preskočili domaće institucije, naprotiv. Inspekcija rada ih je ovog juna obavestila da je vršila kontrolu u Juri i podnela dva zahteva za prekršajne postupke.

Jedan zbog zapošljavanja dvanaest radnika koji je trebalo da „odmene“ štrajkače, a drugi jer „pojedini zaposleni nemaju nedeljni odmor u trajanju od 24 sata ili dnevni odmor u trajanju od 12 sati“ čime su prekršeni i Zakon o štrajku i Zakon o radu.

„Sve to oni utvrde, ali tu staje“, kaže sindikalac Stojanović. U Srbiji je, kažu radnici, strani investitor zaštićen poput belog medveda.

Otuda i određene nade da bi nemački zakon mogao da im pomogne, ako su već u Srbiji viđeni kao jeftini par ruku.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Orete u tuđe
23.10.2024. 15:04

Živeli neradnici iz sindikata. Najuriti sve strane firme iz Leskovca i poslovati sa leskovačkim biznismenima, gde sindikati ne postije. Aman kome se ne sviđa neka napusti JURU ….

Jura nikad vise
23.10.2024. 18:13
Odgovor za  Orete u tuđe

Ovo je moja zemlja i moj grad,ili ce da postuju moje ljude ili mogu da kupe prnje,to vazi i za domace nepismene menadzere i vi u svoja sela pa tamo prporite papriku i vrcaj te med.

Milan
23.10.2024. 20:39
Odgovor za  Orete u tuđe

Dopustili smo prijatelju da se u ovoj državi radi šta god se hoće, stranim investitorima je sve dozvoljeno , jeftina radna snaga, Leskovac je sveden na nulu. Ne može da radi domaća privreda kao u Titovo vreme nekad. Sve domaće rasprodato je pa i zemljište strancima. Došao neko iz južnu Koreju da nam soli pamet, šta bi oni radili da se mi tako ponašamo u njihovu zemlju, sigurno nebi sedeli skrštenih ruku nego bi se preko noći vratili i pobegli glavom bez obzira. Nijedna normalna država to neće dozvoliti ono što mi dozvoljavamo. Zašto sve investicije jure u Srbiju, pa normalno je, jer vide da smo lakomisleni kao narod u celini, da sve dopuštamo i po sistemu „vršljaj kako želiš“. U zemlji u koju nema dovoljno dobrog zakona može da radi drugi kako želi , pa mi nemamo pravosuđa kako treba i to kad je reč o ljudskom životu a kamoli ovo , o čemu mi ima da pričamo više, mrdni malo glavom i razmisli. Sve dok vičemo tako „kom se ne sviđa nek ide iz fabrike“ sve više ćemo dozvoliti njima prostora, i jahaće nas ko kako želi . Ranije se radilo normalno i znalo se kako i šta. Sad se ne zna ko plaća ko pije. Opet kažem – sve dok ne stavimo prst na čelo i ne razmislimo dobro šta se radi sa nama i u našem gradu i uopšte zemlji biće nam tako kako je sada i ništa se neće promeniti. Jer kad inspekcija dolazi i odlazi tek tako a ništa se ne dešava, sve je jasno. Živela Srbija.

Tigrovac
23.10.2024. 21:25

A francuzi obrcu glavu i prave se da ne znaju sta se radi u tigar tyres.