Ocu i majci dečaka koji je ubio vršnjaka u Niškoj Banji oduzima se starateljstvo

Protiv M.M. i njegove supruge M.M.M. iz Niške Banje, roditelja dečaka koji je 5. oktobra prošle godine ubio svog školskog druga Andreju Simića, pokrenut je postupak za oduzimanje roditeljskog prava.

Osnov za pokretanje ovog postupka je to što se protiv njih pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu vodi istraga za krivično delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Oni se terete da su, kako je navelo tužilaštvo, “ u periodu od jula do 5. oktobra 2023. godine u Niškoj Banji, stavili na raspolaganje hladno oružje – noževe pogodne za nanošenje povreda svuda po kući, nadohvat svog maloletnog sina a koji je iskoristio laku dostupnost noževa te je istima doveo u opasnost život i telo maloletnog Andrej Simića”.

Kako saznaje Telegraf, postupak za lišenje roditeljskog prava pokrenuo je nadležni organ starateljstva koji je aktivno angažovan u ovom predmetu jer je ubica maloletnik koji je krivično neodgovoran.

„Tužbu za lišenje roditeljskog prava u ovom slučaju podneo je niški Centar za socijalni rad. Istovremeno oni su podneli zahtev za izdavanje privremene mere radi zaštite maloletnika dok postupak traje. Postupak u ovom predmetu biće nastavljen sledeće nedelje a javnost je isključena radi zaštite interesa maloletnog lica“, saopštila je Ana Gajić Ristić, portparol Osnovnog suda u Nišu.

Prema zakonu, sudska odluka o lišavanju roditeljskog prava, ocu i majci maloletnika oduzima sva prava i obaveze prema detetu osim dužnosti da ga izdržavaju.To znači da roditelj nema više pravo da čuva, podiže, vaspitava, zastupa, stara se o obrazovanju i upravljanju imovinom deteta ali je i dalje dužan da obezbeđuje sredstva za njegov život. Odluka o lišavanju roditeljskog prava upisuje se u matičnu knjigu rođenih.

Roditeljsko pravo se, ako prestanu razlozi zbog kojih je oduzeto, može vratiti u posebnom parničnom postupku.

Uporedo sa ovim postupkom nastavlja se istraga pred Višim javnim tužilaštvom protiv roditelja dečaka ubice. Stiglo se do saslušanja Andrejevih roditelja ali je zastupnik M.M. i M.M.M. advokat Milan Petrović podneo zahtev za izuzeće Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Apelaciono tužilaštvo ovaj zahtev je odbačen kao neosnovan pa će postupak biti nastavljen tamo gde je stao.

Andreja Simića je sa 37 uboda nožem usmrtio njegov školski drug u potkrovlju svoje kuće u Niškoj Banji a zatim istrčao na ulicu i bacio se na zemlju ponašajući se potpuno iracionalno zbog čega ga je zbrinula Hitna pomoć. S obzirom na to da je zločin počinio trinaestogodišnjak koji je krivično neodgovoran, Više javno tužilaštvo nadležno za maloletne krivce predmet je ustupilo Osnovnom javnom tužilaštvu. Ova pravosudna institucija protiv roditelja dečaka ubice pokrenula je istragu zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta ali je posle skoro devet meseci, ustanovljeno da su oni odgovorni za teško delo protiv opšte sigurnosti. Iz tog razloga predmet je na dalje postupanje vraćen Višem javnom tužilaštvu. Jedan od krunskih dokaza protiv roditelja maloletnog ubice su fotografije načinjene pre zločina na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak kako nožem „kolje“ medveda igračku. Takođe, otac ubijenog dečaka MIća Simić posvedočio je da je dečak koji je usmrtio Andreja uvek nosio pun ranac noževa o čemu na šta je više puta upozoravao njegovu majku koja ga nije sprečila da nastavi sa ovakvim ponašanjem koje je kulminiralo stravičnim zločinom.

Motiv ubistva i dalje je nepoznanica, poznat je samo maloletnom izvršiocu kojise nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu gde je obavljeno njegovo veštačenje. U toku istrage biće obavljeno i veštačenje njegovih ali i elektronskih uređaja njegove žrtve, gde će se možda krije odgovor na ovu misteriju.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare