Mladenovići četiri puta orezivali hrizanteme kako bi svoje raskošne cvetove otvorile u oktobru

Poznati cvećar Jovan Mladenović iz Vranja, odnosno, vranjskog naselja Sobina i ove godine se na nedavno otvorenom Festivalu cveća u centru grada svojim potencijalnim mušterijama predstavio najboljim jesenjim asortimanom koga pored raznobojnih visećih i saksijskih hrizantema čine i procvetale ljubičice, viola, dan i noć.

Da bi stiglo za prodaju baš u ovo vreme on je sa članovima svoje porodice ovo cveće zasadio u plasteniku krajem maja, početkom juna. Sadnice hrizanteme je orezivao čak četiri puta kako bi svoje raskošne cvetove otvorile u ovo doba godine.

To je ovoj porodici, koja egzistira od ovog posla, mnogo teško pošlo za rukom jer ova godina nije pogodovala ovoj proizvodnji. Njateže im je kažu bilo u periodu kada su dnevne temperature dostizale 40 podeok na Celzijusovoj skali.

“U plasteniku je bilo čak 60 stepeni u plusu tako da je postojala opasnost da se zasađene biljke u potpunosti osuše. Da se to ne bi dogodilo mi smo ih polivali češće nego inače.”, priča Jovan.

Nažalost visoka vlažnost u plastenicima prouzrokovala je pojavu plamenjače i takozvano košenje zasađenog rasada. Sve to je zadalo dosta muka Mladenovićima koji su zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i primeni pravilne zaštite uspeli da oporave i sačuvaju zasađeno cveće za jesenju prodaju.

“Naše cveće u zavisnosti od veličine saksije trenutno prodajemo po ceni od 100 do 400 dinara. Ove cene su od pre skoro četiri godine tako da se nadamo da će ga mnogi naši sugrađani uvrstiti kao poklon kada krenu nekim dragim ljudima na slavu.”, ističe Jovan.

Dok se bave prodajom jesenjeg cveća Mladenovići brinu i o cveću koje će ponuditi na prodaju za Međunardoni dan žena “8. mart”. Kažu da ovaj osmomartovski program čine osam vrsta cveća i da po običaju najviše očekuju od primule, krasule, kalanhore i ciklame koje njihovi kupci naprosto obožavaju.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare