Tatjana Jovanović: Gde nema uračunljivosti nema ni krivičnog dela

LESKOVAC – Ocena psihijatra kao sudskog veštaka, o tome da li je neko u trenutku izvršenja krivičnog dela bio uračunljiv ili ne, zavisiće i odluka suda da li će biti oslobođen krivice ili će mu biti izrečena propisana kazna, odnosno da li će mu biti izrečena mera obaveznog lečenja.

To je bila glavna tema seminara sudske forenzičke psihijatrije koji je danas održan u Leskovcu.

„Psihijatar kao saradnik u dokaznom postupku pred sudom mora da poseduje dovoljna znanja, veštine stručnosti i iznad svega moralne i etičke kvalitete, kako bi procenio da li je osoba koja je izvršila krivično delo, u trenutku izvršenja, mogla da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima. Ukoliko nije, razlozi su psihopatološke prirode, takva osoba se smatra neuračinljivom a gde nema uračunljivosti nema ni krivičnog dela“, izjavila je dr Tatjana Jovanović, načelnica Službe psihijatrije leskovačke bolnice.

Psihijatri_1

O tim osetljivim i graničnim problemima medicine i prava govorili su profesori Slavica Đukić-Dejanović i Ratko Kovačević, vodeći srpski stručnjaci u ovoj medicinskoj oblasti.

„Zadatak neuropsihijatra je da sudu obrazloži argumente da li je osoba u trenutku izvršenja dela bila svesna onoga što radi, da li je mogla da kontroliše svoje ponašanje i da li je bila svesna posledica koje iz toga proizilaze. Smisao ovog seminara je da podignemo nivo znanja svih onih koji veštače pred sudovima i da, koristeći se pravilima struke, pomognemo sudovima u donošenju konačnih odluka“, kazala je Slavica Đukić Dejanović, direktorka neuropsihijatrijske klinike „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.

Psihijatri_Slavica Djukic-Dejanovic

Ona je upozorila na procenu Svetske zdravstvene organizacije da će do 2020. godine depresija, nakon kardiovaskularnih bolesti, biti druga po učestalosti oboljevanja odnosno, kako je rekla, razlog onesposobljenosti populacije koja radi.
Stručnjaci uočavaju da su mentalna oboljevanja u porastu i da se Srbija po tome statistički ne razlikuje od zemalja regiona i Evropske unije.

U ime Grada Leskovca, pokrovitelja ovog skupa, učesnike seminara forenzičke psihijatrije pozdravio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Seminar su organizovali Podružnica Srpskog lekarskog društva u Leskovcu i Služba psihijatrije Opšte bolnice u Leskovcu.

(Kraj)bdi

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Двери Лесковац
09.09.2014. 16:51

Ниједан политичар у Србији није осуђен за крађу или извршење неког другог кр.дела,што доводи до закључка да су сви од реда неурачунљиви,или народски речено, луди !

djura
09.09.2014. 18:03

To sto su oni „ludi“ i nije najstrasnije stvar.

Problem je sto smo mi ostali „zbunjeni“. 🙁

Doktor
09.09.2014. 21:18

Tema je aktuelna. Kao takva, da bi imala pun efekat, organizator je morao da pozove i predstavnike organa u čije ime i za čije potrebe veštači i da je nalaze i mišljenja. Dakle, učešće u ovom skupu morali su da uzmu predstavnici kako Osnovnog i Višeg tužilaštva, tako i Osnovnog i Višeg suda u Leskovcu. Nisam primetio ili pročitao da su njihovi predstavnici pozvani da učestvuju, makar kao gosti, ako ne i kao učesnici u samom radu. Organizatorima, izgleda da sud i tužilaštvo trebaju samo kada treba da ih odrede kao veštake i da se raspitaju da li je napisano rešenje o nagradi za veštačenje i da li je nagrada isplaćena. Naravno, i tu privilegiju imaju sam oodabrani.

DOKTORKA
10.09.2014. 18:12
Odgovor za  Doktor

Poštovani kolega,
Dr pravnih nauka koji je bio pozvan na ovaj skup nije se odazvao pozivu.Inače, skup je akreditovan od stane Zdravstvenog saveta Srbije i bio je namenjen isključivo lekarima u cilju podizanja nivoa znanja i kvaliteta rada. Kada se tiče Vašeg komentara da privilegiju veštačenja imaju odabrani, ne bih se složila sa Vama, Naime, Ministarstvo pravde periodično raspisuje konkurs za veštake i na osnovu rezultata konkursa se definiše lista stalnih sudskih veštaka. Nagrada za veštačenje ukoliko Sud prihvati nalaz veštaka jeste materijalna naknada za davanje stručnog nalaza i mišljenja za čije sačinjenje je pored stručnog znanja, neophodna i profesionalnost i visoki moralno etički stavovi.U svakom slučaju Vaše sugestije su korisne i volela bih da sledećem skupu prisustvujete lično,

S poštovanjem,
Mr sci med. Tatjana Jovanović,spec. psihijatrije
subspecijalista sudske psihijatrije

dr 2
12.09.2014. 14:30

supspecijalista – nemoj da degradras zvanje!