Akcioni plan za smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije Roma

Na 24. sednici Skupštine grada Vranja u sredu, usvojen je Lokalni akcioni plan (LAP) za poboljšanje položaja Roma i Romkinja na području grada i gradske opštine Vranjska Banja za period od 2018. do 2021. godine.

Gradski većnik za nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije Dejan Ivanović, ističe da je cilj tog LAPA-a stvaranje uslova na nacionalnom i lokalnom nivou za bolju socijalnu uključenost, kao i za smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije Roma i Romkinje, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava lica romske nacionalnosti.

„LAP za poboljšanje položaja Roma sadrži četiri oblasti, obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i stanovanje, kao i konkretne mere i aktivnosti kojima bi se poboljšao sadašnji nepovoljan položaj u ove četiri oblasti, kao i jasne mehanizme pomoću kojih se može pratiti ostvarivanje postavljenih ciljeva“, objašnjava Ivanović.

Ove konkretne mere i aktivnosti, kako kaže, prihvaćene su od strane lokalnih organa vlasti, a kako bi se plan sproveo u praksi, neophodno je u budžetima lokalnih samouprava i kod donatora obezbediti sredstva za njihovu implementaciju.

„Loša obrazovna struktura i visoka nezaposlenost karakterišu najveći deo romske populacije u Vranju i Vranjskoj Banji, dok su pojedina naselja posebno ugrožena. Loši uslovi života i neki elementi tradicionalnog načina života utiču i na lošu zdravstvenu situaciju, naročito žena“, kaže Ivanović.

Specifični ciljevi, dodaje, u oblasti obrazovanja su potpuni obuhvat dece romske nacionalnosti u obrazovni sistem, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za što veći broj romske dece, minimiziranje osipanja romske dece iz obrazovnog sistema i unapređivanje obrazovanja odraslih Roma.

„Ciljevi u oblasti stanovanja su sveobuhvatna i održiva obnova i unapređivanje uslova življenja u romskim naseljima, regulisanje imovinsko-pravnog statusa stambenih objekata u romskim naseljima, izrada potrebnih tehničkih dokumenata, saniranje urgentnih situacija i integracija stanovnika naselja u okruženje“, navodi Ivanović i napominje da je cilj u oblasti zapošljavanja ekonomsko osnaživanje kroz samozapošljavanje i organizovanje obuke za deficitarna zanimanja.

U oblasti zdravstva, kaže da su specifični ciljevi poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite za romsku populaciju, unapređenje životnog okruženja u romskoj zajednici, kao i unapređenje ostvarivanja prava Roma na zdravstvenu zaštitu.

Lokalni akteri koji se bave pitanjima Roma su Gradska uprava, odnosno Gradsko veće, lokalni Savet za međunacionalne odnose, Kancelarija za zaštitu i ostvarivanje ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja, obrazovne instistucije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar