Alabanci i Srbi odvojeno na dva zavičajna susreta

Posle višednevnih “Gejzerskih noći”, u Sijarinskoj banji održane su još dve manifestacije jedna za drugom, na kojima se 4. avgusta okupilo preko dve stotine Alabnaca iz dijaspore pod nazivom “Dijaspora Albanaca, a 5. avgusta Srbi iz tog kraja, rasejani po čitavom svetu – “Zavičajni susreti”.

Obe manifestacije protekle su u miru, zapravo, u dobrom raspoloženju, bez tenzija

U Turističkoj organizaciji Medveđa, organizatoru “Zavičajnih susreta”, drugih po redu, kažu da je cilj da se na jednom mestu okupe Srbi iz rasejanja, sačuvaju narodnu tradiciju ovoga kraja i ojačaju vezu između dijaspore i matice.

Zemljače, ako si otišao iz zavičaja, završio razne škole i zanate, ako si na visokom položaju u državi, nauci, u školi, na univerzitetu, u fabrici, ne zaboravi da te je podigao i odhranio znoj tvojih seljaka, tvoj zavičaj. Ako to zaboraviš, izgubio si smisao za pamćenje, za život, izgubio si zavičaj, istoriju svog naroda a to znači izgubio si sve“ ovim rečima predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić otvorio je druge zavičajne susrete u Sijarisnkoj banji.

On je uručio zahvalnice istaknutim pojedincima, predstavnicima udruženja naših ljudi iz rasejanja i prijateljima Medveđe.

Gosti zavičajnih susreta, su pored Srba iz dijaspore bili i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradncima, zamenik predsednika opštine Lebana Boban Pejić sa saradnicima te predstavnici lokalne samouprave iz Medveđe.

Spletom igara iz Srbije gostima se predstavilo i Udruženje za očuvanje narodne tradicije  „Razigrano kolo“ iz Mevdveđe. Druženje je uz dobru muziku potrajalo do duboko u noć.