ZASTUPLJENOST NACIONALNIH MANJINA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI OPŠTINE MEDVEĐA

Albanski i srpski ravnopravni jezici

Albanska nacionalna manjina u opštini Medveđa čini 7 posto od ukupnog broja stanovnika, a broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi je šestoro službenika, što čini 6 posto od ukupnog broja zaposlenih. Takođe, ovde su srpski i albanski jezik u svoj papirologiji ravnomerno zastupljeni, pokazuju podaci dostavljeni revizoru.

Prošle godine u ovoj lokalnoj samoupravi bilo je više pripadnika albanske zajednice, ali ove godine, kako napominje predsednik opštine Nebojša Arsić, dve albanske stranke osvojile su samo tri od 25 odborničkih mesta.

„Stranka PDD je duži niz godina činila deo vladajuće koalicije i 2018. imala mesta zamenika predsednika opštine i pomoćnika predsednika Skupštine opštine, ali ove godine osvojili su samo jedan odbornički mandat“, objašnjava Arsić i dodaje da druga stranka sa dva mandata ni ranije htela u vladujućoj koaliciji.

Najveći je broj prevodilaca, četiri, ali na tim poslovima u stalnom radnom odnosu je jedna osoba, koja vodi i druge referate i još tri službenice koje rade po ugovoru, s obzirom da je zapošljavanje i dalje zabranjeno.

Na poslovima zamenika matičara radi jedna osoba albanske nacionalnosti, i jedna na poslovima za prijem stranaka.

U ovaj broj ne ulaze pripadnici albanske manjine koji rade u drugim ustanovama i preduzećima pod ingerencijom lokalne samouprave opštine Medveđa.

Inače, daleko veći broj zaposlenih govori albanski jezik, budući da je još 8 službenika i funkcionera prošle godine završilo kurs albanskog jezika – nivo početni A1 sa 72 odražna časa, paralelno učeći i engleski jezik.

U lokalnoj samoupravi zaposleno je 69 službenika i 7 po ugovoru, za čije zarade se izdvaja 63.487.000 dinara, u okviru kabineta predsednika opštine dodatno 7 osoba čije zarade koštaju oko 7,2 miliona i dva izvršioca u pravobranilaštvu sa ukupnom godišnjom zaradom od 1,9 milion dinara

„Iako je to bila jednog momenta vest dana, u negativnom kontekstu, mi smatramo da smo učinili pravu stvar učeći albanski i usavršavajući engleski jezik, i službenici albanske i službenici srpke nacionalnosti, kako bi se bolje razumeli“, priča jedan od službenika koji je sa odličnom ocenom završio kurs albanskog jezika.

„Sada odlično komuniciram sa svojim sugrađanima na albanskom jeziku, kolege bolje razumem, ali, iskreno, neke komplikovanije razgovore nisam u mogućnosti da vodim. Mislim da sam, ipak, bogatiji za solidno poznavanje još jednog jezika i voleo bih da završim i drugi nivo“, kaže naš sagovornik.

Inače, opština Medveđa je nedavno osvojila prvo mesto na izboru za „Opština/grad jednakih mogućnosti“, a Arsiću je uručena i plaketa za doprinos stavraja zajednice jednakih mogućnosti i unapređenju ravnopravnosti“, a od strane Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Amabsade Kraljevine Norveške.

Pitanje zakonskog okvira u vezi sa ravnopravnosti nacionalnih manjina je u nadležnosti Republike Srbije.

„Mi kao lokalna samouprava ne određujemo ni manje ni više od onoga što je Republika Srbija uredila. Imamo izbore za Savete nacionalnih manjina, to sprovodimo redovno. Saveti daju svoje mišljenje kada se imenuju članovi nadzornih i upravnih odbora, mišljenje na akte koje donosi naša lokalna samouprava, a tiču se položaja nacionalnih manjina, u oblasti obrazovanja i u oblasti kulture. Nacionalni savet nemaju političku, već druge nadležnosti, savetodovne i mi odlično sarađujemo“, kaže Svetlana Todorović, načelnica Opštinske uprave.

 

Medijski sadržaj sufinansirala je opština Medveđa. Stavovi izneti u tekstu nuzno ne odražavaju stavove donatora

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Albanski jezik je trebao odavno da bude zastupljen. Naravno da ċemo poštovati Albansku manjinu jer tako pokazujemo demokratičnost naše države.

vaš komentar