АПРИЛ, ПА ТРИНАЕСТИ!

У суботу  тринаестог априла ми „фашисти“, како нас богоугодно назива наш вољени и многострадални председник, уз терцирање великог броја медија, организујемо велики народни протест у престоном Београду, који почиње у 15 часова испред Скупштине Србије. Овај текст није никакав проглас, а још мање позив за тај скуп, јер немам намеру да доводим  Југмедију у непријатну ситуацију.

Ајде, де Милицу, и тако-и тако, опростила би ми,  али  немам намеру ни  да радим посао лесковачке опозиције, за коју немам речи хвале, а која  се је учаурила и постала довољна сама себи.

Јер, као што каже особа и помену у колумни и која, а која познаје лесковачку политичку сцену,  поготову опозициону – много, много, боље него ја – најбоље у Лесковцу, и којa у својој последњој колумни, овде на Југмедији, написа, препричавам: да је садашња лесковачка  опозиција најгора од постанка вишестраначја у држави Србији.  Tо је још више разлог да овим текстом не радим њен посао.

Грађанске протесте, који се организују широм Србије, здушно подржавам: редовним присуством моје породице, и мене, на протестима и у Београду и у Лесковцу. (Да се разумемо, не правдам се никоме  већ само узгред напомињем, да ме не би коментарлук оптужио да сам, не дај боже, опортуниста.) Поготову не дајем савете, никоме. Нити сам чинио, нити чиним, а нарочито не лесковачким опозиционим лидерима, који иначе све знају. Давно, давно сам прихватио сентенцу чике с белом брадом, и То редовно истицао у мојим текстовима на Југмедији: „Никога, никад не саветуј!“ И тога се гесла придржавам већ деценијама: никада, никог не саветујем. Зато што знам, због година моје производње: Ако хоћеш да добијеш непријатеља, ти га посаветуј. Било шта да поручим Ле.опозицији, било би неодговорно са моје стране, јер, нити је ценим нити је поштујем. Обрукала се, за медаљу, у прошли петак, када на позив г. Рангелова да њени лидери стану на чело протесне колоне #1 од 5 милиона, нису То учинили.

Међутим, намера овог текста је нешто сасвим друго. Много драматичнија и много узнемиравајућа, него што је моје уводно мрсомуђење, и спада у домен уличне графичке уметности, под називом: „Џаба кречење!“ Свестан тога, да  пођем редом. Читајући вести,предходних дана на Југмедији, запазио сам једну, мало је рећи, забрињавајућу појаву. О чему се ради? Када се у новинарском тексту говори о успесима: лесковачких ђака на разним такмичењима, Народног позоришта, Народне библиотеке, ЛКЦ; о ликовним изложбама, вечерима поезије или прозе, гостовањима познатих уметника, акцијама добровољног давања крви, о синдикатима, о НВО, заштити животне средине, о разним подвизима наших суграђана…нема ниједан, или само 2,3 коментара. Читалаштво удари мукајет.

Али, зато, када су новинарски текстови о сменама у локалној самоуправи, или о текућим грађанским протестима, е онда број коментара обавезно прелази 100, па чак иде и преко 200. Распише се и старо и младо, и цело и цепено, и школовано и нешколовано… Сви, аметом, имају свој став, који обавезно морају да продастру пред лесковачку чаршију, као да од тога, њиховог става, зависи успон или пад лесковачког Царства. И то је у реду, то нам је „наша борба“ за демократијом дала.

Али, има неприхватљивих ставова, имбецилних, крволочних, застрашујућих и злокобних. Читава плејада хушкачке камариле, разне: але и киле, бауци, акрепи, вране, стрвинари, црни гаврани, стенице, Копци, ровци, све те гњиде са ћенефске талпе, као знају српску историју и прете ли прете учесницима лесковачких уличних демонстрација. Суманутим идејама, које пишу у коментарима, уносе злу крв у ионако дубокополитички и идеолошко подељене људе.

Да ли је: Дош’о земен ваља војевати!?

Да не бих обилазио као мачка око вруће каше, да наведем конкретан пример. Ради се о особи са кодним знаком „Кобац“!Шта тај пише? мајко моја! На један новинарски текст по десетак његових коментара. Ако, његово право. Међутим, шта Кобац пише, поготово у вези грађанских протеста, то излази из сфере нормалног и рационалног. Копчева главна теза је: Ми који шетамо, као залудње Маре,  петком, у колони улицама Лесковца, протестујућу против садашње власти, требало би, Кобац каже: пожељно би било, да се сусретнемо са многобројнијом копчевом колоном патриота и истомишљеника, који подржавају садашњу власт и да: „ разменимо мишљења.“ Па чак иде толико далеко да броји престојеће дане до суботе 13.априла, и предстојећег сусрета двеју колина са различитим мишљењима!? И док су му, Копцу, пуна уста патриотизма, Србије и Српства, историјских лажних митова о нама Србима и нашим херојским успесима; лажном миту о Србима као Небеском и од Бога изабраног најстаријег народа на свету, на другу страну, а у исто време, призива сукоб Срба са Србима и братско крвопролиће.

Имам утисак, дај Боже да грешим, да Кобац стално има на уму: „Нема битке нема рата, док не крене брат на брата.“

Он, Кобац, може да има ову мисао само у сопственој глави, а никако не сме да јавно потенцира, на сва уста, сусрет колона неистомишљеника, и о томе, стално, пише на Југмедији. Заборављајући при томе да ел. портал Југмедија има 35 – 50 000 отварања, дневно. Да је чита и старо и младо, људи различитих образовања, школске спреме, идеологија, животних путева, породичне историје, патријахалних и традиционалних назора и стремњења, другосрбијанаца, мондијалиста, и на крају, зашто да не, под утицајем разних опијата. Мало, врло мало је потребно, да се запали фитиљ и све оде у ништавило. Да се све заврши у земљи Србији, и да буде по Копцу: Ко ти ископа око? Брат! А, зато је тако дубоко.

Да ли Кобац мисли, да ли се нада, да је у ова смутна времена, када паметни заћуте, фукари дошао њен вакат, и да се Вучић брани на тај начин!? Што си, Птицо, већа и понизнија улизица, то си осорнији вређач. Мржња станује код вас, лажне патриоте. Птицо, То се не ради тако. Ако Вам се, Птицо, не свиђају: грађански протести,  моје писање, које вређа Вашу идеолошку провенијенцију,  мој недовољни патриотизам, мој отпор властима, моја критика лажних српских митова, моја константна критика појединих медија и новинара, мој наглашени грађански став, моја велика жеља за променом ове накарадне власти; немој јавно, својим писањем на овом порталу, изливати сав тај отров – говор мржње и отворени позив на крвопролиће.

Кажњиво је!

Као што нема потребе, да било ко, шаље опширне саветодавне текстове, упућене читаоцима овог портала и лично мени.  Мржња, ћепеначког типа, прво крене из еснафа, то је тај отров из фусноте, од људи неостварених у животу и са маргина интелектуалне сцене; недоправљени,  недоречених и неостварљивих, а сањаних амбиција. Нисам ја та „адреса.“ Од куће се понесе васпитање, а улица, кафана и чаршија потврде да је животни кредо био и остао:  „ Не дати на себе.“ (Овај став сам чуо и од М.К.). Рођен сам, одрастао и живим у Саат Мали, где нема СМС порука, или писање преко портала; све се саопштава у четири ока, када се сретнемо на Светолиску улицу. Ко има херц, он тако и чини, без обзира на последице. За другојачије  понашање каже се: „Мушко, а носи женске гаће!“ Такво „Нешто“ постаје „Ништа“ и „Нико“, маса без обличја, преме којој осећам хладан презир и искрену равнодушност. Разумете ме, шта хоћу да кажем?

Као што нема потребе, да било ко, шаље опширне саветодавне текстове, упућене читаоцима овог портала и лично мени.  Мржња, ћепеначког типа, прво крене из еснафа, то је тај отров из фусноте, од људи неостварених у животу и са маргина интелектуалне сцене; недоправљени,  недоречених и неостварљивих, а сањаних амбиција. Нисам ја та „адреса.“ Од куће се понесе васпитање, а улица, кафана и чаршија потврде да је животни кредо био и остао:  „ Не дати на себе.“ (Овај став сам чуо и од М.К.).

Него, вратимо се ми суботи, 13.априла. За мене, нема ништа важније и часније, него у петак бити на улицама Лесковца, а у суботу у Београду.

„Наше је да будемо цивилизовани, они ће наравно провоцирати сукобе, они већ постављају контроле на регионалним и аутопутевима где ће вршити ванредни технички прегледи како би се људи спречили да дођу до Београда“(С.Т.) Никаква сила не сме да нас уплаши и заустави. Све слободне телевизије и сви слободни новинари света такође су са нама. Морамо својом масовношћу и јединством да извршимо притисак на власт да прихвати слободне изборе и слободне медије. Све остало је „шум у позадини“.

Цео овај текст, смарања и паламуђења с моје стране, има један једини циљ. А, ТО је: Немојте, ко Бога вас молим, вас  истомишљенике Копца, вас симпатизере власти и вас набеђене патриоте, не крећите за Београд било шта да се тамо догађа у суботу, и било Ко да вас позове, да дођете у његову одбрану. Не чините то. Ова држава има довољно инструмената силе, полицију, да одржи ред у престоном Београду. Међутим, не верујем, јер неће имати потребе,  да ће војска са бајонетима и полиција са палицама исправљати грешке политичара. У суботу, 13.априла, ове године, грађански протести у Београду биће – мирни и достојанствени.

Леп дан, и свако добро, ма где били.

др Вјачеслав  Нешић

П.С. Не желим, ни са ким,  без обзира на покушаје, било какву расправу на порталу Југмедија. То је само губљење времена, на радост и усхићење, а поготову увесељавање коментарлука, а ја то нити хоћу нити желим. Бог кажњава, и њему препуштам казну! С. Л. К.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

25 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera Trifunovic
12.04.2019. 11:41

Abre komsijo, sto tolko obracas paznju na Kobca. On je nebitan lik. Pise svasta i neskolovan je. Nema potrebe za paznju.

kobac
12.04.2019. 15:12
Odgovor za  Pera Trifunovic

Doktore , ovo niste vi , ovo je vasa sujeta. ,,,,,Али, има неприхватљивих ставова, имбецилних, крволочних, застрашујућих и злокобних,,,, sta sam zlokobno napisao sem istine , nijedna laz sve te izjave se mogu dokazati , svi dogadjaji su se desili kako da negiramo istoriju , kako da dovedemo iste ljude ponovo na vlast a znamo sta su sve uradili dok su bili na vlasti , kazete vucic se zaduzuje a vi ste se zajmili od MMF-a za penzije i plate , a od tog novca dve trecine su nestale u tadasnjem rezimu jedna za plate i penzije narodu . Drzava se ceni po kredibilnosti , koliko ima fabrika , i s koliko novca raspolaze u Srbiji je vidljiv napredak pa mozemo i ocekivati uspeh i bolju buducnost . Ovima na vlasti to uspelo pitaj se zasto . ,,,, Кобац каже: пожељно би било, да се сусретнемо са многобројнијом копчевом колоном патриота и истомишљеника, који подржавају садашњу власт и да: „ разменимо мишљења.“ Kad sam doktore napisao pozeljno , nikad , ne izvlaci reci iz konteksta koje ti odgovaraju , sta misle da jos neki dobiju volju da se setaju u isto vreme i razmene misljenja . Kako doktore ne napisa nesto o vesalima , kako vam doktore ne smetase pretnje skalpiranjem neistomisljenika , cupanje ograda , znakova , pretnje i uvrede koje upucujete ljudima koji drukcije misle nisu govor mrznje , grafiti ,,ubij vucica,, i transparenti su sta za vas doktore . Ajde doktore napisi neku kolumnu na temu ,,, KAKO SE POSTAJE MULTIMILIONER U SRBIJI ZA DESET GODINA BAVLJENJA POLITIKOM ,,, voleo bih da procitam vase misljenje , kako doktore setate s njima a ne podrzavate ih , kako doktore ne procitaste knjigu Doktorke Olge Lukovic Pjanovic ,,,Srbi narod najstariji,,, ili od Dzordza Orwela ,,zivotinjska farma,, ili od gospodina Arcibalda Rajsa ,,Cujte Srbi,, . Te knjige imaju mnoga objasnjenja za ovo kakvi smo . ,,,,Имам утисак, дај Боже да грешим, да Кобац стално има на уму: „Нема битке нема рата, док не крене брат на брата.“,,,, Ovo si sam smislio ili te naterali , iznosenje istine u javnost nije poziv , kako s doktorskom diplomom , na svim vasim skupovima ne primetiste nijedan poziv na linc , snimali ste svoje skupove i bio si prisutan , sto ih nisi smirio ako ne slusaju udalji se . Znaci , selektivno razmisljas , ,,, врло мало је потребно, да се запали фитиљ и све оде у ништавило,,, pa kad to znas da procenis sta ces na protestima , znas dobro ko ih organizuje , nova natasa kandic , necu ni ime da joj spomenem , cilj je izazivanje nereda i nasilna smena vlasti . Sto doktore ne napises o novonastaloj demokratiji u Srbiji koja se zove i ,,, SKLANJAJ SE S VLASTI DA JA SEDNEM BEZ IZBORA ,,, oce mi se da vladam pa to ti je . Kazi svojim prijateljima da se vlast menja olovkom na izborima ne nasiljem na ulicama , nasilje je samo uvod u diktaturu . Nama ne treba ni jedno ni drugo , treba nam posao , a to niste bili sposobni da nam obezbedite . ,,,,да је у ова смутна времена, када паметни заћуте, фукари дошао њен вакат,,,, Smutna vremena vi izazivate na ulicama , narod radi i cuti , i trpi vas otrov na svim portalima mesecima , vase setnje vredjanja i zvizdanja vase govore mrznje na svim skupovima , neistine i izvrgavanje ruglu istine vam postalo normalno ponasanje a nije . ,,,,„Наше је да будемо цивилизовани, они ће наравно провоцирати сукобе,,,,, Sta je ovo doktore , kakva je ovo predikcija , sta planirate da uradite , ,,,,Никаква сила не сме да нас уплаши и заустави,,,, a ovo doktore , ko vas zastrasuje , vi zastrasujete sve koje sretnete , naravno ,,demokratski,, , ,,,,не крећите за Београд било шта да се тамо догађа у суботу, и било Ко да вас позове, да дођете у његову одбрану,,,, bilo sta da se tamo dogadja , doktore , kakvi su vam planovi , ,,,,Међутим, не верујем, јер неће имати потребе, да ће војска са бајонетима и полиција са палицама исправљати грешке политичара,,,, doktore ove reci su ,,poziv na revoluciju ili govor mrznje prema neistomisljenicima , vi se doktore ponasate ko vodja , neke religije , a vas moto je ,, VERUJTE MENI NE SVOJIM OCIMA ,, . Lep provod u beogradu doktore , i ako je ikako moguce , manje turcizma u tekstovima , prenesite nam utiske po povratku . Pozdrav .

Serbistan je Librija
12.04.2019. 18:31
Odgovor za  kobac

..kobac je litl A.V. ili A.Martinović.Na sreću sve je manje kobaca.Ima ih na svim portalima.Naš kobac štrajkuje gladju uz mrsan sendvič.“Okupirao“biblioteku,neda nikom da uzme knjigu.“Sutra“će da „brani“škole da djaci ne uče.Zatvoriće kulturni centar.Ukinuće srpsku književnost i umetnost.Sve će to braniti“svojim telom“.Nema druga sredstva.Zakržljala.Ej kodci došao vam je „kraj“.Znanje i kultura POBEDJUJU.

Herceg
12.04.2019. 18:47
Odgovor za  kobac

Budalini je uvijek lakše no misleċem čovijeku. Drž se brate Kobac, veċina nas je uz tebe i želi ti brzo ozdravljenje.

Sad je poluvreme..
12.04.2019. 20:06
Odgovor za  Herceg

..finala ABA lige.Hercegs to ne zanima.Da igraju Fljamuntari i Široki brijjjeg,eee to bi gledao.Herceg ima idola,Kolca.Ili je to ista faca,ili su to samo klonovi Atkagica,MartinovićaVućića i naravno Šešeljeviča.

Anonimno
12.04.2019. 23:08

Uuuuu al si bistar

Anonimno
12.04.2019. 17:37
Odgovor za  Pera Trifunovic

A kako Doktor definise drzavni udar

Državni udar je...
12.04.2019. 20:10
Odgovor za  Anonimno

…kad jedan lik jaže“država to sam ja“.On je sudija,tužilac,kadija,doktor,nastavnik….i naravno izumitelj.Eeeee,sad će Kinezima da prodaje čikolade od svinjskih letećih paoaka.Bar tako juće obeča.

Mavashi
12.04.2019. 12:18

Koliki komentar. Zar to ne ide ispod teksta ili nije moglo stati u definisani broj karaktera?

Lepi Brka
12.04.2019. 13:38
Odgovor za  Mavashi

„Sistematski“ si provalio „sistem“, utrča ti s maja – geri i to s’ obadve noge. Sve komentare na Jugmediji piše Nešić, čak i tvoj. I ovaj moj, s’ oproštenjem, piše njegova nevidljiva ruka. Ja sam mislio da Mnogo bre moćan čiča taj Večko, kad je i delu redakcije i većini čitaoca trn u oku.

Mavashi
12.04.2019. 18:23
Odgovor za  Lepi Brka

Brate Brko, ovo ti je sve ona arapska „psi laju, a karavani idu.“, naravno uključujući i mene.
Naš cilj je izmeriti ko je umniji, a oglašavači broje posete. Jalov nam je posao komentarisanja, ali zabavan, ne nosi nikakvu odgovornost, a pljujemo po svima. Vajde i štete podjednake, a nama ego sve veći i džep sve tanji. Zato nam je i dozvoljeno – kompenzacija.

Branko
12.04.2019. 13:23

Nesicu ima pravo Pera. Nema potrebe da se ti obracas na Kobca. Nebitan lik, samo pravi guzvu na jugmediu.

Protestant
12.04.2019. 14:15

Cu ve vidim vecerast koliko ce te da budete. Jos ako kisa pada, nijedan. Koliko ce te biti u Beograd? I tako nece biti puno ljudi. Mora organizacija mitinga da bude mnogo bolja.

Maja
12.04.2019. 15:36

@Lepi Brka :Mnogo bre moćan čiča taj Večko, kad je i delu redakcije i većini čitaoca trn u oku.
U pravu je Lepi Brka, mnogo vam smeta taj Nesic. Iznosi istinu, a vama to ne odgovara. Zato ste i kolumnu izbacili sa portala.

Anonimno
12.04.2019. 17:36
Odgovor za  Maja

E bas si razumela brku.Razmisli opet i opet i opet i …

Bojana
12.04.2019. 18:33

Profesorove kolumne poceste da krijete kao da ih je pisao Vulin ili Vesic. Kolumne krijete od SNS ili Obradovica? Imam jedno pitanje: Da li je u pravu Lepi Brka?

Anonimno
12.04.2019. 20:03

Natera me danas prijatelj da procitam profesorovu kolumnu, zbog cega se vrlo kajem jer je moj zakljucak da ovde nema ni k od kkolumne. Kao, cula zaba, mada ne sporim obrazovanhe autora. Procitajh i 2 prethodne, a po preporuci prijatelja izvrsih i analizu komentara. I u vezi komentara moja poruka; PROFESORE 90 POSTO SAMI PISETE. Neeticki
Moje pitanje vama profesore, na pitanje se odgovara, dakle: Nije li vas sramota da vredjate novinare koji vas iz nedelje u nedelju pustaju da objavljjjute ovde vase skrabotine, Vredjate sve leskovacke novinare, medju kojima su i nasa deca, preporucujujuci im da pojedu nesto corbasto. Ne da bi vas zabranio na ovom, nego na svim mogucim portalima pa svoje pisanjje s penzjjom oa 100 hiljada da delite po ulici. Sram vad bilo. Vi ste nevaspitan covek isto kao ovaj Kobac bot

pera trifunovic
12.04.2019. 20:34
Odgovor za  Anonimno

@Anonimni Ti, niti poznajes mog komsiju, niti bilo sta znas o autorskim tekstovima. Ja mislim da si ti Molder. A ja sam agronom, i ako te interesujem mozes me naci preko mejla. Neka ti ga da Milica. Vecko da sam sebi pise komentare, mora da si nesto lose pojeo ili popio.

Lepi Brka- Svi smo mi Večko kad bi se zajebavali
12.04.2019. 22:18
Odgovor za  Anonimno

Razumeli su svi Lepog Brku, jer se ja spušćavam na vaše uže, da bi ste me razumeli. Anonimni pi[še sa pozicije povredjene sujete sitnog piskarala optužujući sve nas da smo Večko. Aman, rodjače, kako ne shvataš da mu nesvesno nesvesno dižeš rejting predpostavkom da smo svi mi Večko. Babe su si babe, žabe su si žabe, Večko si je Večko, Brka si je Brka. Sve me stra pa to ne vidiš preko naših IP adresa.

Marija
13.04.2019. 12:13

Gospodine,svaka Vam cast!! Pozdrav!

Vladimir
13.04.2019. 16:04

Moram da pitam. Nesicu Vjaceslave, koliko trenutno ima ucesnika protesta u BG. Da li ste vi iz Le.svi zajedno, ili ste se rastckali. Kada ste krenuli za BG. kakva je situacija na izlazu iz LE., a kakva na ulazu u BG. Bolje ili gore od 9.marta 91 godine. Na Pinku vas ima mnogo malo. Sta je istina? Prenosi i TV N1 ali signal skroz ne postoji. Kazu u BG. nestao internet, zato ti i pisem. Veceras odgovori na moja pitanja.
Vlada, znas valjda ko?

stojko
13.04.2019. 17:29

Ima Vecko herza u misjoj rupi

dejan
16.04.2019. 00:28
Odgovor za  stojko

da je pravi novinar pisao bi nesto i djilasu tadicu stefanovicu sergeju ovako mu je srce u kafani a mozak u buretu

Za Milicu
13.04.2019. 18:07

Milice, molim te predlozi, nateraj ga, Nesica da u Jugmedii napise opsiran tekst o protestima i analiti;ki napise o leskovackoj opoziciji. Sve znamo, sto se ti;e vlasti, ali analiticki clanak o leskovackoj opzicionoj sceni nemamo. Pogotovu me interesuje Nesicevo misljenje sada posle protesta u Beogradu. Ne znam kako ce biti do kraja dana, ali mislim da protesti nisu ispunili svoj zadatak. Kada se Nesic vrati iz Beograd, nateraj ga, mozes ti to, neka napise i uporedi 9.mart, 5.oktobar i 13.april. Ukupno. Kako je biolo u Leskovcu, a kako u beogradu. Pink, stvarno pretera! N1 najbolje iyvestava. Ovi iz Informera, sramota da ih bude.

milojko
13.04.2019. 20:13
Odgovor za  Za Milicu

SMETA TI SNIMAK IZ PTICJE PERSPEKTIVE A ODGOVARA TI SNIMAK U VISINI LJUDI SMETA TI STO NE MOZETE DA LAZETE