Besplatno savetovalište za odvikavanje od pušenja

 Niš – Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen je danas u Nišu zajedničkom akcijom Savetovališta za mlade Doma zdravlja, Savetovališta za odvikavanje od pušenja, Instituta za javno zdravlje i Uprave za omladinu, kulturu i sport u Tržnom centru Forum.Nišlijama je u okviru ove akcije predstavljen program jednonedeljnog besplatnog Savetovališta za odvikavanje od pušenja pod nazivom „Prekini sada – 7 koraka do slobode“ koje se organizuje u niškom Domu zdravlja.

 

„Oko 15 odsto naših polaznika odviklo se od pušenja, što znači da nije zapalilo cigaretu duže od godinu dana“, rekla je dr Nevena Simović. 

Na radionicama i predavanjima koji se svakog dana održavaju od 18 do 19 sati, polaznici, osim o štetnosti aktivnog i pasivnog pušenja, uče o načinu savladavanja želje za ovom navikom. 

Svi pušači rešeni da ostave pušenje i mogu da zakažu učešće na savetovalištu telefonom 018/503-606. 

Dr Čedomir Šargić kaže da se procenat pušača u našoj zemlji smanjuje iz godine u godinu i da mladi pušenje sve ređe doživljavaju kao modni trend. Dodaje da tome doprinosi bolja informisanost javnosti i da je Zakon o zabrani pušenja dobro osmišljen, ali da je kontrola njegovog sprovođenja loša.