BIRODI: Zašto novinari brane one koji ih drže u prekarijatu?

NIŠ – Umesto borbe za svoja prava i prava onih koji ih plaćaju, a to su pre svega građani Niša, novinari su stali uz svoje gazde, koji ih drže u prekarijatu, što je jedinstven slučaj.

Ovo se, između ostalog, navodi u reakciji povodom jučerašnjeg napuštanja tribine na kojoj se debatovalo o stanju u niškim medijima.

Saopštenje Biro za društvena istraživanja (BIRODI) prenosimo u celosti:

„Biro za društvena istraživanja obaveštava nišku javnost da je juče u Skupštini Grada Niša izvedena akcija, koja je potvrdila da je stanje medija u Nišu upravo onakvim kakvom ga identifikujemo u našim monitorinzima, a to znači da je ispod nivoa koji garantuje objektivno, činjenično zasnovano, višestrano i dijaloško izveštavanje, odnosno izveštavanje koje garantuje ostvarivanje prava i sloboda građana Niša. Takvom stanju pre svega doprinosi stanje prekarijata među novinarima o čemu postoje sociološka istraživanja, za šta nije odgovoran ni BIRODI ni LAF, već vlasnici medija i lokalna vlast koja tim istim vlasnicima medija omogućava trošenje javnog novca bez relevantne finansijske i medijske evalucije.

Važno je napomenuti da je BIRODI dan pre Antikorupcijskog dijaloga u organizaciji LAFa, a kao prilog debati o stanju medijima u Nišu, svim niškim medijima dostavio prezentaciju sa nalazima monitoringa.

Imajući to u vidu, pretpostavljamo da su upravo nalazi monitoringa bili razlog da se pozvani gradski funkcioneri i vlasnik više medija ne pojave na događaju koji je u funkciji ispunjavanja mere iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije Grada Niša.

Međutim, postavlja se pitanje zašto su se novinari došli da napuste skup, kada se ni u jednom trenutku ni LAF ni BIRODI nisu bavili novinarima, već vlasnicima medija koji su zloupotrebili novac građana Niša o čemu LAF poseduje relevtnu dokumentaciju.

Umesto borbe za svoja prava i prava onih koji ih plaćaju, a to su pre svega građani Niša, novinari su stali uz svoje gazde, koji ih drže u prekarijatu, što je jedinstven slučaj!?

Uz to valja podsetiti da je BIRODI uvek naglašavao doprinos niških novinara borbi protiv korupcije koji vodi LAF, praveći razliku između postupanjanovinara i vlasnika medija, jer smo upoznati sa prekarijatom koji vlada među niškim novinarima (visina plate, honorani rad, rad bez ugovora, neadekvanta sindikalna zaštita, pritisci i pretnje ….)

BIRODI će svojim aktivnostima nastaviti da utiče na smanjenje prekarijatameđu novinarima, jer bez slobodnih novinara, koji rade u adekvatnim uslovima nema slobode govora i demokratije. U tim nastojanjima od suštinskog značaja je da se novac građana troši u interesu građana i novinara, a ne sticanje profita i zloupotrebe vlasnika medija. To je ključni razlog zašto zagovaramo evaluciju medija koji su podržani iz javnih izvora, te evaluaciju i samouevaluciju rada novinara, jer je to način da se veći deo novca upravo ode novinarima, a ne na plaćanje troškova koji  nemaju veze sa medijima u kojima oni rade.

BIRODI je na raspolaganju svim novinarima, a posebno onima koji su juče napustili Antikorupcijski dijalog, ukoliko se opredele da pišu o nalazima monitoringa izveštavanja, a koji su juče sakriveni od očiju javnosti i nisu prikazani u (propagandnim) izveštajima sa Antikorupcijskog dijaloga.”

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar