Bitka za svaku bebu

DIMITROVGRAD – Vladica Dimitrov, predsednik opštine izjavio je danas za “JuGmediju”  da od prošle godine svako treće i naredno dete u porodici dobija jednokratnu novčanu pomoć od 100 hiljada dinara dinara. Prošle godine je u ovoj opštini rođeno samo 35 beba a umrlo je oko 200 građana pa će opština Dimitrovgrad i ove godine iz budžeta pokušati da pomogne poboljšanje nataliteta u ovoj pograničnoj opštini.

–   Minule godine rođeno su samo tri bebe,  razočaran  je Dimitrov I dodao da će pomoći nezaposlene trudnice preko programa nevladinih organizacija za pomoć trudnicama.

–   Svakoj nezaposlenoj trudnici će opština isplatiti bruto zaradu od 18 do 20.000 dinara jer će biti radno angažovane preko nevladinih organizacija. Biće im uredno uplaćivani I doprinosi za sve vidove osiguranja. Posle porođaja još 12 meseci će dobijati naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje. Praktično će svaka nezaposlena trudnica u opštini imati skoro dve godine obezbeđenu minimalnu zaradu.

Dimitrov je najavio  da će iz opštinskog budžeta finansirati i vantelesnu oplodnju.

Opština će nastaviti sa programom stipendiranja studenata  koji se školuju na Univerzitetima u Srbiji i Bugarskoj.

– Ove godine će biti odobrene 25 stipendije koje će se finansirati iz opštinskog budžeta a mesečni iznos je veći od 7 hiljada dinara mesečno, kazao je Dimitrov.