Bogomolje po želji vernika

NIŠ – Ugovorom o međusobnoj saradnji u gradnji novih pravoslavnih hramova, Niška Eparhija nedavno je krunisala dosadašnje pregovore sa upravom grada i gradonačelnikom Milošem Simonovićem. Ovih dana će započeti radovi na izgradnji hrama Svete Petke kod Železničke stanice u Nišu, a naselje Duvanište, između Brikolaža i Nišave, dobiće svoj dugo očekivani hram svetog Vasilija Ostroškog.

Stanovnici Komrena mogu da očekuju izgradnju crkve Svetog Save, a planovi grada i crkve su da se podigne još 10 pravoslavnih bogomolja, pa će tako Niš moći ozbiljno da konkuriše za titulu grada crkava, poput Bukurešta ili Kijeva. 

INTERESOVANJE NEZVANIČNO saznajemo da i druge verske zajednice pod istim uslovima mogu sarađivati sa gradom kada je reč o izgradnji novih hramova, ali da zasad nije bilo interesovanja.

Lokacije i građevinske dozvole obezbeđuje grad, a pravoslavna crkva treba iz svojih sredstava i donacija da obezbedi novac za izgradnju. Dinamika, veličina i donatori za sada nisu poznati, ali izgradnja hrama po kvadratu košta 900 do 1.000 evra, bez zvona.

– Jednom gradu čije je većinsko stanovništvo pravoslavne vere i gde se većina deklariše kao verujući pravoslavci, neophodni su hramovi koji će se nalaziti u svim naseljima gde živi narod koji želi da crkva božija bude najlepši ukras njihovog kraja. Grad velikoga Cara Konstantina u svakom pogledu zaslužuje da njegovi hramovi budu prejemnici hrišćanskog i Konstantinovog nasleđa – reči su u saopštenju po blagoslovu episkopa niškog dr Jovana.

Niš je do pre jednu deceniju imao samo tri hrama, a sada ima tri puta više.

IZVOR Večernje Novosti