Bojanove mangulice u „Čarobnoj hrastovoj dolini“

SVRLJIG – Svrljižanin Bojan Pavlović (36)  jedan je od retkih uzgajivača mangulice na jugu Srbije. Ovu „poludivlju“ sortu svinja Pavlović uzgaja na porodičnom imanju u blizini sela Radmirovca  od pre tačno dve godine.

Njegova farma nalazi se u „Čarobnoj dolini“, udaljenoj dvadesetak kilometara od Svrljiga.

Opština Svrljig davala je besplatno prasad mangulice i ja sam se prijavio da ih čuvam“ rekao je Pavlović

Na farmi koja se nalazi usred hrastove šume Pavlović ima tokom godine izmedju 15 i 50 mangulica.

Tokom leta ih je više jer imam i više hrane za njih. Na jesen velike svinje zakoljem ili prodam. Nedavno sam poklonio deset prasadi Udruženju mladih „Kobra“ kako bi osnovali sopstvenu farmu“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima meso mangulica je veoma traženo kod nas, a kupci su ljudi koji hoće da promene dosadašnji način ishrane.

mavgulice_1

Iz tog razloga sam se i sam odlučio da gajim mangulice. Želeo sam da moja porodica jede zdravu hranu, a meso i mast mangulica mnogo su zdravije od mesa  i masti „običnih“ svinja„, rekao je Pavlović.

Pavlović ističe da je verovatno jedan od retkih stočara u ovom delu zemlje koji manuglice uzgaja na potpuno prirodan način.

Mangulice na mojoj farmi jedu isključivo organski kukuruz, žir, voće, koprive i druge trave, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, mangulice jedu i korenje, crve, gliste i druge insekte.

Kada imam dovoljno vremena, izvodim ih sa farme u šumu i tamo se hrane. One to najviše vole. Tada budu debele kao lopte„, rekao je Pavlović.

On je istakao da za dve godine koliko čuva mangulice ni jednom nije morao da zove veterinara.

mangulice_2

Mangulice su veoma otporne na bolesti i hladnoću i po tome su slične divljim svinjama. Potrebno je da se stalno nalaze na slobodi. Prasići ne napreduju kada su u zatvorenom prostoru„, naglasio je Pavlović.

Čuvanje mangulica, kaže Pavlović, ne donosi veliku zaradu jer mangulice ne rastu tako brzo kao „obične“ svinje.

Svinje se prase dva puta godišnje, ali nemaju nikada više od šest prasadi. Da bi mangulica dostigla 150 kilograma potrebne su dve i po godine„, rekao je Pavlović.

Osim što uzgaja mangulice, Pavlović se bavi voćarstvom, planinarenjem, alpinizmom i trener je u karate klubu „Kobra“. U blizini farme manuglica podigao je „Dom prijateljstva“ i tu odsedaju ljubitelji prirode i planirani, ali i volonteri iz čitavog sveta.

Biljana Ljubisavljević