Milorad Doderović odgovara gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću

“Borba za kadar” neistinama

LESKOVAC/NIŠ – Dopisnik australijskog državnog SBS radija i član Uprave UNS-a Milorad Doderović odgovorio je gradonačelniku Leksovca Goranu Cvetanoviću koji je, ocenjujući rad Komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u ovom gradu, rekao da su “za njega sporni samo jedna odluka i jedan član te komisije“, kao i da je Milorad Doderović “školski drug Juge (Tomića)”, vlasnika radija koji je dobio sredstva na konkursu.

Odgovor Milorada Doderovića koji je objavljen na sajtu NUNS -a prenosimo u celosti.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović bi se očigledno baš dobro snašao među učesnicima TV rijalitija “Maldivi”, koji  inače često, ne biraju način na koji će se “izborili za kadar” u medijima. Tako je sa “neverovatnom lakoćom  klevetanja” ovih dana na sednici Gradskog veća Leskovca, a ocenjujući rad Komisije koja je odlučivala o dodeli sufinansirajućih opštinskih budžetskih sredstava medijima, rekao da su “za njega sporni samo jedna odluka i jedan član te komisije”, a onda takav stav i pojasnio sledećim rečima:

“Taj Radio 016 , koji je dobio novac, nikada nije poslao svog novinara ni na jedan događaj. Kako su dobili sredstva ne znam? Ali čuo sam da je jedan član Komisije, taj Doderović, školski drug Juge (Tomića) koji je vlasnik radija. Šta je, tu je, kazao sam da neću da se mešam, mislim da komisija nije odradila korektno posao, ali ispoštovaću njihovu odluku”, kazao je pored ostalog Cvetanović.

Dobro je što su članovi leskovačke gradske vlade bili pametniji od gradonačelnika, pa su usvojili predloge medijske komisije, ali Cvetanovićeve reči su ipak “otišle u medijski etar”, ali ne može, bre, to tako i baš tako.Oklevetaj i puji pike!?

Ja, “taj Doderović”, izabran sam za člana “sporne” komisije rešenjem koje je potpisao upravo gradonačelnik Cvetanović, a kao kandidat predložen od strane Udruženja novinara Srbije (UNS). Radom Komisije predsedavao je moj kolega Srđan Conić, dopisnik RTS iz Leskovca, a sve odluke komisija je donela jednoglasno.

Što se tiče vlasnika Radija “016” Jugoslava Tomića, on nije moj “školski drug” jer je pet godina stariji od mene, pa nismo ni mogli “školski drugovati”, iako sam i ja kao i Tomić, završio u prvoj polovini sedamdesetih godina Gimnaziju u Leskovcu. Nakon toga sam se preselio u Niš gde i sada živim.

Već u drugom mandatu sam član Uprave UNS, biran na Skupštini ovog najmasovnijeg novinarskog udruženja u Srbiji. Za sobom imam 38 godina profesionalnog radnog staža, a preko 20 godina sam i stalni akreditovani dopisnik australijskog državnog SBS radija.

Medijska “krvna slika” juga Srbije nije mi nepoznata, kao što mi nisu nepoznate ni kolege novinari iz Leskovca. Rado povremeno dolazim u taj grad u kojem sam proveo gimnazijske dane i sa mnogim kolegama se sa zadovolјstvom viđam i van Leskovca, razgovarajući pored ostalog i o stanju u našoj profesiji i nevolјama koje novinari često imaju sa političarima.

Pre dolaska na sastanak Komisije u Leskovac, naravno da sam se raspitivao ne samo za projekte koji su konkurisali za sredstva iz lokalnog gradskog budžeta.

Za Radio “016” sam i znao i čuo da je jedna od najslušanijih radio stanica u Leskovcu i okolini. Da postoji još od 1993. godine, kao jedna od prvih privatnih radio stanica van Beograda. Znao sam i da ne prati lokalni dnevno – politički život i političare, ali zato izuzetno dobro prati oblasti kulture i sporta, koje su valјda takođe deo interesa i potreba građana. Tu “manu” ovog radija čak smatram vrlinom. Ali zato “ozbilјnom manom” smatram činjenicu da gradonačelnik Cvetanović ne zna (ili neće da zna) da je svrha Komisije čiji sam bio član da odlučuje o sredstvima za koje su mediji konkurisali konkretnim projektima. A projekat Radija “016” koji se odnosi na seriju emisija o sveukupnim problemima osoba sa invaliditetom zaslužuje i pažnju i finansijsku podršku lokalne samouprave i građana Leskovca.To što ovaj radio ne “slika” dovolјno ili nikako gradonačelnika, možda je i bolјe za njega, jer je inače često na meti medija i novinara, zbog, u najmanju ruku, nekorektnih, netačnih, često i uvredlјivih i bahatih javnih izjava o novinarima. Možda je “mana” Radija “016” što nije izveštavao sa pompeznog i vremenu i funkciji nedoličnog i bahatog načina na koji je gradonačelnik Cvetanović polovinom marta ove godine  proslavlјao svoj rođendan. Na tom “rođendanskom piru”,  lojalni “skojevci” iz njegove stranke posluživali su goste noseći majice na kojima je pisalo “Hvala ti što postojiš”! Sve to slikali su i objavili oni objektivniji i hrabriji mediji, a leskovačka opozicija je tim povodom tražila ostavku gradonačelnika.

Cvetanovića sam  u poslednje vreme viđao više nego Jugu, vlasnika Radija “016”, sa kojim se inače uglavnom susretnem i pozdravim na “Nišvil” festivalu u Nišu. Sa gradonačelnikom sam se sreo pre nekoliko meseci u njegovoj kancelariji, kada sam sa predstavnicima odelјenja za medije OEBS-a, a u svojstvu predstavnika UNS-a, bio na razgovoru povodom prigovora koje je OEBS-u  uputila grupa uglednih novinara iz Leskovca.

Istim povodom smo tada bili i na razgovoru sa načelnikom Policijske uprave u tom gradu, a kasnije i na ručku u “Grošu”, koji je platio OEBS, iako je došao i Cvetanović i bio rad da on plati. Čijim parama, nisam se raspitivao. Na tom sastanku sa njim sam mu u vrlo oštrom tonu skrenuo pažnju da mu nikako ne priliči, kao akademski obrazovanom čoveku i gradonačelniku da, na svojim konferencijama za medije ili za govornicom Skupštine grada “dripačkim žargonom” ocenjuje novinare i njihov rad. A naročito one koji ga ne “slikaju” onako kako on sebe vidi ujutru pred ogledalom dok se brije.

Dobro se sećam da sam tada pred predstavnicima OEBS-a, od njega i u njegovoj kancelariji tražio da uz “časnu gradonačelničku reč” obeća da se više neće tako ponašati.

Dao je  takvu reč na moje insistiranje, ali sam bio siguran da će je ubzo pogaziti”, navodi se u pismu.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

 • Doderovića poznajem samo po pisanoj reči i o njemu mislim da je odličan novinar, profesionalac kakvih danas malo ima, posebno na jugu Srbije. Ovom prilikom mu čestitam na umeću i hrabrosti. Mislim da se samo tako brani do neizdržljivosti devalvirana profesija novinara.
  S druge strane, potpisnik odluke, a to je u ovom slučaju gradonačelnik, ima pravo da komentariše odluke jer ni novinari, u ovom slučaju članovi komisije, nisu bezgrešni, tim pre što nisu ni stručnjaci za pisanje i ocenjivanje projekata, složena materija.
  Moguće su, dakle, greške, ali ono što istom gradonačeniku zameram, kao i mnogo puta ranije, to je manir kvalifikovanja bez dokaza, pa je tako i ovoga puta upao u sopstvenu klopku. Ispalo je, dakle, da dvojica prozvanih ni nisu školski drugovi.
  Treća je stvar što i ja mislim da Radio 016 neosnovano decenijama visi na državnom, gradskom i budžetu javnih preduzeća, samo zahvaljujući, prema mojoj proceni, vezama i vezicima, o čemu se, takođe decenijama, priča po Leskovcu.
  Taj radio, kaže cenjeni Doderović, se bavi kulturom, ne znajući da u tom radiju nema ni jednog novinara, bar ga niko nije video ni na jednom kulturnom događaju.
  I to je, prosto, nepravda prema medijima koji prate gradonačelnika, ali istovremeno i kulturu i socijalu i istoriju i sport i celokupna društvena događanja na prostoru.

 • Svaka čast gospodine Doderoviću, samo ste trebali da obratite pažnju i na broj zaposlenih u medijima i da li imaju kapacitete “da iznesu” projekte.

 • Mene zanima da li su se cenili projekti u uticaj medija na javno mnenje, s obzirom na to da mi Leskovčani dobro znamo koje medije pratimo i koje komentarišemo i prepričavamo. A ovde vidim da su neke televizije po prncipu MUŽ I ŽENA dobijali enormne iznose i neki portali za koje prvi put čujem. Primera radi, portal ….. ima po jednu ili dve vesti iz Leskovca sa zakašnjenjem od dva dana i na desetine prenetih iz Prištine i Avganistana, kao da nas briga šta se dešava tamo.

  • Čovek priča neistine. Zna da u radiju ne radi nijedan novinar. Zna se odlično sa vlasnikom radija. Nije nezavisni novinar već je mnogo puta pisao “naručene tekstove” ! Mogu da se složim sa Cvetanovićem iako sam njegov kritičar u stranci. Pored radia 016 sporni su i Studio MT , TV 4 S (Bojnik ) , iznos za K1 itd. Za sve ove tzv. televizije je glasao i nezavisni novinar Doderović.

  • Ne razume zašto ste obrisali ime portala. Kakva je to cenzura godpođo urednice. Zbog te cenzure odustajem od dalje komentarisanja komentarisanja

 • Da bi razumeo potrebe gradjana dobar, pre svega mudar i razložan gradonačelnik ne povodi se tračevima koje čuje po kafanama, stranačkim prostorijama i kabinetu, a koje mu na uvo donose ljudi kojima je u interesu da mu prikažu samo deo istine koja njima ide u korist. Pravi gradonačelnik živi životom gradjana zadovoljavajući slične potrebe na njihov način. On kupuje u istoj radnji, šeta naveče, bavi se sportom, odlazi u bioskop, odgleda poneku seriju, dolazi na šalter distribucije, pronalazi vremena za obične stvari. To je najvažnije. Jer trčanje i padanje u nesvest ne vodi ničemu. Bačenu energiju treba da zameni za trošenje na prioritetne stvari, na druženje s običnim svetom, na razumevanje običnih stvari. To vladanje odnosno ,,držanja stvari pod kontrolom” i to zahvaljujući saznanju o nečijim manama, slabostima, kompromitujućim detaljima iz života političkih suparnika ne priliči nivou čoveka na tako visokom položaju i gradjani to preziru. Aluženje takvim sredstvima od strane vlasti, odgovara samo ulizicama koji tako svaku konkurenciju sruše ljaganjem, jer argumentima ne mogu. Prljavim metodama širi se prostački mentalitet nesvojstven gradjanskom duhu koji treba da je iznad slabosti i koji vuče napred. A njega treba da poseduje, razume se, najpre prvi čovek. Kad bi manje bilo napadanja u niskom letu i isto takvih odbrana, gde bi nam Leskovcu bio. Žalila mi se još jedna novinarka na izvesno nedžentlmenstvo. A kako razumem i sve je više direktive a manje konstruktivne razmene sa saradnicima na bilo koju temu. Svaki diktat znači samo jedno-da nema sa kim da razmeni išta. Postavlja se pitanje pa ko je izabrao takve kadrove da su dobri za ćutanje? I da li je Bojtu zamenio Bojta? Sve znam i radim sam. Mislim da je gradonačelnik ipak pogodio da je bio elemenata pristrasnosti, ali da zbog njegovog upornog načina stavljanja svega svima do zananja na njegov silan način, ostavlja se prostor da se svi doderovići odbrane na ovakav način. Valjda ima i on svoje doderoviće koji će o struci u struci govoriti, izvan svake vlasti.

 • Gospodine Doderovic, dajte se kontrolirati. Pa koja je to ,,opozicija tražila smenu”? Mislite samo S.Stojanović i B.Stamenković? Znate, ona opozicija iz trenutka prelaska DS iz vlasti u opoziciju, nije BROJČANO ISTA sa ovom danas. Ama ni približno!!! Nakon trvenja niti je u strankama opstalo jedinstvo, već usamljeni jahači, niti su gradjani okupljeni oko njih. Mnogi su izmenjali dresove više puta, te tako taj zahtev za nekakvom smenom, smatrajte više individualnim, kojem mediji rado izlaze u susret, neutralno, objektivno i nesubjektivno, sasvim, nije navijački . 😀

 • G.Doderovicu sigurno znate kada ste clan komisije da radio 016 nema novinare,da se od postojanja do danas samo grebe nezaradjeni novac izmisljajuci nekakve projekte koji nikad nece zaziveti,a i to su naruceni projekti samo da se dobije novac.Koliko znam vlasnik tog radija je u radnom odnosu u LKC i tamo prima platu ovaj novac sto ste mu dodelili moze da podeli saVama.

vaš komentar