Budžet grada za 2017. veći za 570 miliona od ovogodišnjeg

LESKOVAC – Gradski većnici dali su večeras zeleno svetlo na planirani budžet grada Leskovca za 2017. godinu od 4.462.440.000 dinara, koji je veći za 570 miliona u odnosu na ovogodišnji budžet.

Načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković ocenio je da je budžet urađen programski, „što omogućava veću odgovornost korisnika, utvrđivanje prioriteta, kao veću transparetnost potrošnje“.

Njaveći prihod, 1,3 milijardi, planiran je od poreza na dobit i kapitalne dobitke, porez na imovinu blizu 400 miliona, transferna sredstva iz budžeta države Srbije od preko 1.3 miljarde, a 170 miliona dinara su preneta i neutrošena sredstva iz 2016. godine.

Veći iznos prihoda i primanja planirani su na osnovu namenskog transfera u iznosu od 416 miliona za liniju mulja u iznosu od 230 miliona, 50 miliona po osnovu rekonstrukcije uređenje fasada, 10 miliona za projekat hidro-geološke istražne radove bušotine, obaveza koju moramo da izmirmo na osnovu sudske presude u 2017. godini, 56 miliona od Ministartsva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, što je ustaljeni iznos, 30 miliona u oblasti projekata kulture, sporta i turizma na ime zaduživanja za pokriće tekućeg deficita od 140 miliona dinara“, pojasnio je Tričković razloge za uvećani budžet u odnosu na ovu godinu.

gradski-vecnici

Suma za ukupne rashode i izdatke jednaka je ukupnim prihodima.

Najveći deo prihoda, 991.599.000, otići će na zarade zaposlenih (ove godine iznosile su 882 milioan p.n.), zatim, za korišćenje roba i usluga 1,3 milijarde dinara, subvencije 169,5 miliona, dotacije i transferi 419,8 miliona, 65,5 miliona socijalna zaštita i osuguranje, a 997,4 miliona otiće će na izdatke za nefinansijsku imovinu.

Ovo je jedan pokazatelj koliko grad planira u toku naredne godine da uloži u plaćanje starih i u nove investicije“, zaključio je Tričković, dodavši da će na otplatu „glavnice“ otići još 320,5 miliona dinara.

Većnici su takođe doneli odluku da se grad zaduži u narednoj godini  sa 140 miliona dinara, koje mora da vrati u istoj godini. Taj novac koristiće se za podsticaj zapošljavanja, socijalnu zaštitu, komunalne potrebe i subvencije u poljoprivredi.

Prihvaćena je, takođe, odluka o lokalnim adminstrativnim taksama, od preko 2 miliona na godišnjem nivou, kao i odluka o angažovanju vanrednog revizora, kao trećeg lica, za eksternu reviziju budžeta grada Leskovca za 2016. godinu.

Usvojen je i predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama, izmene u delu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i Gradskog pravobranilaštva.

kosara-ilic

Usvojen je statut JKP „Vodovod“ i program poslovanja tog preduzeća, koji je većnicima obrazložila direktorka Kosara Ilić, uz komentar gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, da je ona to učinila na odličan način.

Usvojena je odluka o pružanju pijačnih usluga JP „Pijace“ sa Zakonom o javnim preduzećima, ali i program poslovanja ovog preduzeća kojeg je prezentovao direktor Zoran Milošević.

zoran-milosevic

Milošević je naglasio da bi to preduzeće sa 100 radnika moglo da posluje pozitvno i najavio licitacije za najtraženije pijačne tezge.

Gradonačelnik je jednog momenta rekao da Milošević neće biti smenjen, ali je opomenuo Miloševića da više ne gostuje na televizijima uoči skupštinskih sednica „naročito ne na TV K-1 jer je to rizično“.

Cvetanović je pitao direktora Miloševića da li je otpustio njegovih „šest ljubimaca“, na šta je ovaj potvrdno odgovorio.

Većnici su usvojili program rada JP „Gradska autobuska stanica“ za 2017. godinu, o kome je govorio direktor Gojko Veličković, rekavši da će kraj godine biti završen sa oko 4 miliona dobiti i sa 30 miliona dinara potraživanja.

gojko-velickovic

Preduzeće je spremno za privatizaciju“, rekao je, naglašavajući da je od 64, četiri radnika višak koje će moarti da otpusti u narednoj godini, na šta ga je Cvetanović podsetio da je reč o ljudima koji su njih dvojica svojevremno zapošljavali.

Usvojena je i odluka da se iz gradskog budžeta izdvoji 211 hiljada dinara za kupovinu prikolice za prevoz motornih sanki za sneg, a za potrebe Sektora za vanredne situacije u Leskovcu.

Milica Ivanović

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 komentara

 • Mnogo stosta je ovaj dvojac zajednicki radio i radi.O nasem trosku,naravno. Samo da ne zaborave da se ovde brzo smrkava.

  • Ne gospodine, varate se….mogucnost da ostavite svoj komentar samo je jedna potvrda da ovo nema bas veze sa Ribarima ljudskih dusa…..

 • Зашто сте укинули плусеве и минусеве на коментаре. Да ли је разлог што увек има више минусева од плусева, да се не би виделе негативне реакције и другачија мишљења на разне вести које објављујете. Ако хоћете да и даље будете интересантни и посећени вратите се на старо. Иначе баш ме брига за политику. Ово кажем да можда због овог коментара не помислите да припадам некој политичкој опцији. Просто мислим да је било боље онај други начин коментарисања.

  • Poštovani,
   nismo ukinuli. Tehnička greška, ispravljamo. Hvala što ste nas obavestili

  • Ako si apolitičan i ovde nisi na zadatku šta te briga dal mozeš da lupaš + il -? Čitaj, reaguj komentarom… Ovde nisi član biračkog odbora pa da utičeš na „glasanje“. Ah, da…izvini. Zaboravio sam da je ovde 90% aktivista stranaka. Naviklo to da razmišlja tudjom glavom a za du.e svoje ?

   • I želudac, i želudac …
    p.s. Izgleda botovi još nisu dobili instrukcije za komentarisanje budžeta …

  • Cesto komentarisem na ovom forumu ali ne obracam paznju na to +/-. Ponekad na svoje komentare kliknem na + nista se ne dogodi a kada kliknem na – onda mi racuna taj -. Onda sam shvatila da to +/- uopste ne predstavlja pouzdan odnos pozitivnih i negativnih reakcija koje izazivate kod citalaca. Ja sam redovno na ovom portalu i retko klikcem +/-, ali zato ne propustam da iznesem svoje misljenje 🙂 🙂

vaš komentar